RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Дуже хочу захворіти на анорексію або хоча би дуже схуднути! За зросту 156 сантиметрів маю вагу 55 кілограмів, тоді як мої подруги вищі за мене і вага у них набагато менша! Всі довкола худесенькі, гарні, я дуже їм заздрю... Хочу, щоби мене вважали худенькою і казали, що мені потрібно трохи поправитися", – каже 15-річна Аліна.

"Я перехворіла нервовою анорексією. Коли мене привезли до лікарні, сказали, що мені залишався один день. Вага була 30 кілограмів... Але потім почалися постійні блювання, я перестала любити себе. Випало волосся, і вже чотири роки ходжу у перуках... Я – молода, але ця хвороба залишила страшний слід, через неї я зіпсувала шлунок. Перебороти жахливу хворобу мені допомогли батьки та психолог", – ділиться 27-річна Алевтина.

"Мода" на анорексію дедалі більше популярна серед неповнолітніх та молодих жінок, іноді хворіють навіть молоді чоловіки. Часто виникають вкрай патологічні типи поведінки, наприклад, провокування блювання, приховування їжі, надмірні виснажливі фізичні вправи, зловживання проносними, сечогінними та засобами, які пригнічують апетит.

– Нервова анорексія – хвороба, яка супроводжується відмовою від їжі, активними дієтами. Загальна психологічна характеристика цього захворювання – занижена самооцінка, негативне сприйняття себе і свого тіла, надмірний контроль над своїм життям, тілом та їжею, – пояснює практикуючий психолог Альона ГОЛОВІНА. – Хвора людина постійно дивиться у дзеркало і навіть за мінімальної для свого зросту і віку ваги бачить там товстуна. При цьому не чує і не сприймає зауваження оточуючих, які вже давно говорять про необхідність набирати вагу. Відтак у людини, хворої на анорексію, виникають страх, тривога, вона закривається від оточуючих висловом: "Ви мене не розумієте"…

За словами психолога, серед основних психологічних причин виникнення анорексії:
 Сімейні конфлікти. Байдужість чи надмірна, сліпа любов з боку матері може вплинути на формування так званої оральної фіксації, коли їжа компенсує ніжність, любов, тілесні задоволення. Тоді для того, щоб отримати задоволення, людина буде їсти або відмовлятися від їжі. Окрім того, сімейний культ стрункого тіла може стимулювати потяг дівчинки-підлітка бути ідеально стрункою й виснажувати себе дієтами. Або, навпаки, якщо батьки схильні до переїдання – дитина може писати так званий "антисценарій" і відмовлятися від мінімальних продуктів.
 Соціальні фактори. Культ стрункого тіла, модельна зовнішність, стандарти 90x60x90 негативно впливають на самосприйняття молодих дівчат, які сліпо починають шукати можливості схуднути й стати "красунею". На жаль, разом із пошуком краси втрачається унікальність і неповторність кожної людини, краса її тіла.
 Травматична подія в житті. Травматичними для людини можуть бути, здавалося би, банальні речі. Наприклад, спостерігання за хворою на ожиріння людиною може стати травматичною подією для вразливої дівчинки, розлучення з чоловіком може вразити жінку з заниженою самооцінкою тощо.
 Стресова ситуація. Власне стресовими, тобто такими, коли необхідно бути гнучким і швидко пристосовуватися до нових обставин, можуть бути різні ситуації. Так, необхідність стежити за вагою для моделей може перерости у хворобливий стан.

За словами психолога, для одужання людині необхідно максимум уваги рідних та друзів, розуміння та підтримка близьких, звернення до фахівців.

– Якщо ви готові "зняти рожеві окуляри" і реально подивитися на себе, визнати, що їжа вже тривалий час не приносить жодного задоволення, що ви контролюєте кожен свій рух, більшість вашого часу займає критика власного тіла і розробляння нової системи очищення організму чи дієти, ваші рідні дивляться на вас із болем в очах, – спробуйте звернутись до фахівців, щоби комплексно лікувати душу і тіло, – радить Альона Головіна. – Вас психологічно підтримає адекватне сприйняття себе і своєї унікальності, усвідомлення того, що ідеалу не існує і не може бути. Невже вам насправді подобається виснажене тіло? Згадайте про інші приємні і щасливі моменти у житті! 
Леся Токарюк
18-03-2010, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 7 099

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.