RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Використовую настоянку прополісу для полоскання горла. Вона має чудову лікувальну дію. Знаю, що за допомогою прополісу загоюють рани, лікують застуду та грип. Хотілося би дізнатися, чи можна у домашніх умовах приготувати ліки з прополісу і при яких хворобах їх застосовують?" І. С. Мартинюк, Панка Сторожинецького району.

Бджолиний клей ще в давнину використовували з лікувальною метою. В основі лікувальної дії прополісу – різноманітні властивості: протизапальні антимікробні, антивірусні, біостимулювальні тощо. Прополіс застосовують під час хвороб дихальних шляхів, середнього вуха, носоглотки, шлунково-кишкового тракту, при ранах, які не загоюються, під час лікування ерозій шийки матки, при зниженні імунітету.

Настоянки, мазі, водяні розчини легко приготувати в домашніх умовах.

Настоянка прополісу. 10 г відносно м’якого прополісу подрібнити (охолодити, натерти на тертці, просіяти через сито), помістити в темну скляну посудину, залити 100 мл 70% спирту, настоювати 8-10 діб у темному місці за кімнатної температури. Щодня посудину збовтувати декілька разів. Потім настоянку прополісу потрібно витримати 10-12 годин у холодильнику і профільтрувати. Зберігати посудину в темному посуді в холодильнику.

Настоянку використовують для лікування слизової оболонки порожнини рота, ясен, зубів, хронічного тонзиліту (1 ч. л. настоянки на склянку води), запалення середнього вуха (настоянку змішують із рослинною олією у співвідношенні 1:2, підігрівають до температури тіла, закрапують по 3-5 крапель дітям і по 7-10 крапель дорослим – 3-4 рази на день.

Приймають внутрішньо при застуді, грипі, бронхіті, запаленні й туберкульозі легень, гіпертонії, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Доза прийому – 20-60 крапель на 50-100 мл води або молока. Курс лікування – 5-30 днів, залежно від захворювання.

Рідкий екстракт прополісу. 30 г подрібненого прополісу засипати у темну скляну пляшку, залити 100 мл 96% спирту, закрити й настоювати 3-7 днів у темному місці за кімнатної температури, щодня збовтуючи пляшку. Потім профільтрувати й закрити.

Екстракт має антисептичну, протизапальну, знеболювальну, протипухлинну, уповільнюючу старіння дію. Використовують внутрішньо й зовнішньо. Внутрішньо – по 10-15 крапель тричі на день (з невеликою кількістю води) – поєднують із прийманням полівітамінів. Курс лікування – 3-4 тижні. За необхідності курс лікування повторюють після 15-30-денної перерви.

Прополісна вода. Прополіс заливають дистильованою водою (1:2) і нагрівають на водяній бані 10-20 хвилин за температури 80 °С. Суміш постійно помішують, потім фільтрують. Зберігають у холодильнику. Через 2-3 місяці бактерицидна властивість води зменшується.

Прополісна вода має антигрибкову, антимікробну, антивірусну, протизапальну, знеболювальну, кровотворну дію.

Внутрішньо вживають по 30-50 мл 3-5 разів на день за 30 хвилин (годину) до їди. Курс лікування – 3-4 тижні, залежно від захворювання. За необхідності курс повторюють.

Прополісну воду використовують і з профілактичною метою (1-2 рази на день, можна зі спиртовим розчином) як зміцнювальний, омолоджувальний препарат, при лікуванні органів травлення, дихання, зовнішньо – при виразках, опіках, ранах.

Масляно-прополісний бальзам. 20 г прополісу, 10 г свіжого, несолоного вершкового масла, 70 г рослинної олії. Подрібнений прополіс розтирають у порцеляновій ступці з вершковим маслом, додають рослинну олію і все ретельно вимішують.

Бальзам використовують для загоєння ран, при виразках, тріщинах шкіри тощо.
При нежиті двічі-тричі на день ватні тампони, змочені бальзамом, кладуть у ніс. (Підготувала Л. Токарюк)
4-03-2010, 11:01
Коментарів 0 Переглядів 58 315

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.