RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Із настанням зими, особливо коли на вулиці дуже холодно, на моєму обличчі час від часу з’являються пухирці. Болю не відчуваю, однак дискомфорт значний, – каже чернівчанка Тетяна. – Коли приходжу додому, користуюся дитячим кремом, пухирці зникають. Однак наступ­ного дня після прогулянки вони знову з’являються".
Низька температура повітря може спричинювати виникнення алергії.
– Реакція організму на холод може бути такою ж, як і на інші алергени. Можуть виникати шкірні, респіраторні реакції, зміни у шлунково-кишковому тракті (особливо внаслідок вживання холодних їжі та напоїв), – говорить Наталія КАСПРУК, завідувач курсу імунології та алергології БДМУ. – Це може проявлятися як кон’юнктивіт, набряк язика, піднебіння, статичні болі у животі тощо.
"Алергія може бути симптомом іншого захворювання"
За словами Наталії Михайлівни, мороз, як правило, діє на відкриті ділянки шкіри. Насамперед на холод реагують обличчя, руки, внаслідок чого з’являються червоні плями, які сверблять. Можуть виникати пухирці, висип, схожий на опіки від кропиви. Іноді лікарі називають це явище холодовою кропив’янкою.
Холодної пори така алергія з’являється одразу після контакту з повітрям.
– У найлегших випадках реакція організму на холод зникає безслідно після повернення до теплого приміщення. У важчих випадках можуть залишатися синюшні плями, і прояви алергії довше тривають, – пояснює Наталія Каспрук. – Варто пам’ятати, що це може бути виявом власне холодової алергії, а іноді може бути симптомом іншого захворювання, зокрема ревматичного, щитоподібної залози.
У більшості випадків до холодової алергії схильні люди з хронічними інфекціями: карієсом, тонзилітом, гастритом, гайморитом, бронхітом, холециститом, пієлонефритом тощо. До того ж, холод може імітувати алергічні вияви. Виникнення холодової алергії можуть спричинити ліки. Паразити, зокрема глисти, теж іноді спричинюють появу реакції на холод.
За словами лікаря, найчастіше на такий різновид алергії страждають жінки, особливо у віці після 30-ти років. Ступінь чутливості індивідуальний. У декого алергічна реакція виникає за температури повітря мінус 24-28 °С, в інших – мінус 8-10 °С, а у декого – після вмивання холодною водою.
– Іноді людина може сумніватися, чи насправді у неї холодова алергія. У такому разі можна зробити тест – на зап’ясток або внутрішню поверхню передпліччя покласти шматочок льоду, – пояснює Наталія Каспрук. – Якщо впродовж 15-20 хвилин на цьому місці з’явився пухирець або плямка, яка свербить, це однозначно свідчить про алергію на холод.
"Потрібно носити одяг з натуральних тканин"
За словами Наталії Михайлівни, деяким хворим на холодову алергію допомагають антигістамінні препарати, іншим – ні. Звісно, якщо холодова алергія – симптом іншого захворювання, ці медикаменти не допоможуть. Крім того, обов’язково потрібно тепло одягатися, носити одяг з натуральних тканин, користуватися живильним кремом. Перед виходом на вулицю варто випити гарячого чаю. Взимку потрібно намагатися не вживати холодні страви, їсти багато фруктів, овочів, збалансовано харчуватися. Рекомендовано для профілактики та лікування алергії вживати жирні сорти риби, риб’ячий жир. Добре допомагає загартовування, зокрема контрастні душі, обливання, однак починати робити такі процедури потрібно влітку. Крім того, необхідно багато рухатися, виконувати фізичні вправи.
– У будь-якому разі не варто займатися самолікуванням, – зауважує Наталія Михайлівна. – При виявленні тривалих та суттєвих алергічних реакцій на холод обов’язково потрібно звернутися до лікаря.
Леся Токарюк

Народний метод
Мікропровокація. Вийти на вулицю до появи перших проявів алергії. Зайти до приміщення, добре зігрітися (вистачить десяти хвилин, наприклад, щоби випити гарячого чаю) і знову вийти на вулицю. Внаслідок цього реакція організму на холод виявлятиметься менше.

Як рятуватися від виявів холодової алергії
 Кропив’янка – допоможуть тепле сухе приміщення та одяг, гарячий напій, антигістамінні препарати. Одяг, який прилягає до тіла, повинен бути лляний або бавовняний.
 Нежить (псевдоалергічний риніт) – точковий масаж.
 Кон’юнктивіт – варто відмовитися від макіяжу і контактних лінз. Носіть затемнені окуляри, користуйтеся одноразовими хустинками.
 Мігрень – носіть головний убір по сезону, не вживайте холодні десерти та напої.
 Радикуліт – прийміть теплу ванну, випийте теплого чаю, розітріть поперек зігрівальною маззю.
 Важке дихання – зверніться до пульмонолога або алерголога. На вулиці прикривайте рот і ніс шарфом або рукавичкою. Дихайте тільки через ніс, у жодному разі не через рот!
6-01-2010, 12:04
Коментарів 0 Переглядів 7 095

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.