RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кожна четверта дитина – хвора?

Із 22074 учнів чернівецьких шкіл у спеціальній медичній групі перебуває 6451 дитина. Тобто виходить, що майже кожна четверта дитина – хвора. Такі результати дала проведена у вересні-жовтні проба Руф’є. (Для порівняння, 2008 року в основній групі займалося 82 відсотків школярів, у підготовчій – 10,6, у спецмедгрупі – 6,8 відсотка).
Із результатами проби Руф’є категорично не погоджуються вчителі фізкультури:
– За результатами проби до спеціальних медичних груп потрапили цілком здорові діти, – вважає вчитель фізкультури однієї з гімназій міста. – Наприклад, до хворих після проби записали мою вихованку – кандидата в майстри спорту з гімнастики.
Фізруки вважають: пробу проводили неправильно. Робили її після уроків фізкультури – після фізичних навантажень пульс у дітей прискорюється, і результати спотворюються.
Учні навіть зізнаються: щоб уникнути уроків фізкультури і "закосити", дехто спеціально перед проведенням проби робив гімнастику, щоби прискорити пульс.
– Проба Руф’є не підходить для школярів. Вона призначена для спортсменів-професіоналів, – вважає завідувач шкільного відділення міської дитячої поліклініки Орися РУСНАК. – Ми виявили, що після проведення проби до підготовчої групи (група школярів, які нещодавно перенесли захворювання) потрапило 23,4 відсотка здорових дітей, а до спецмедгрупи (школярі із важкими хронічними захворюваннями) – 4,1 відсотка. Зараз ми повторно обстежуємо цих дітей, щоби виявити, чи справді вони хворі.
В області, за результатами проби, також лише 30 відсотків здорових учнів.
– Усі налякані нещасними випадками на уроках фізкультури, – коментує начальник обласного управління комітету з фізичного виховання та спорту Міносвіти Корнелій ЖУКОТИНСЬКИЙ. – Навіть змагання не можемо провести. Медики бояться видавати медичні довідки спортсменам – ніхто не хоче брати на себе відповідальність. Міністерству охорони здоров’я варто переглянути результати проби Руф’є.
– Ми ще збираємо інформацію про результати проби, – розповідає головний спеціаліст обласного управління охорони здоров’я Оксана ЗНАК. – Потім надішлемо їх до Міністерства охорони здоров’я зі своїми коментарями. Ця проба є новою для нас. Тому не виключено, що її могли провести не зовсім правильно. Такі проблеми – в усій Україні.
– Зараз діти дуже мало рухаються. Навіть до школи їх підвозять батьки на авто, – говорить вчитель фізкультури школи №16 Іван АВДІКОВСЬКИЙ. – Учні масово палять, у тому числі й дівчата. Не дивно, що у них слабке здоров’я. Крім того, діти зараз просто не хочуть займатися. У них немає мотивації. Ще один важливий фактор – відсутність матеріальної бази. Колись нас забезпечували лижами, м’ячами. Діти плавали у басейні. А зараз цього немає. Двадцять років тому фізкультурою займалося 70 відсотків дітей. А зараз у середньому – 10-15.
– Ми дійшли до того, що зараз діти не можуть пробігти два-три кола спортзалом, – нарікає вчитель фізкультури однієї зі шкіл міста. – Із класу підтягнутися на перекладині можуть двоє-троє. Серед школярів дуже багато гладких. 
Галина МАРКІВ

довідка

Пробу Руф’є застосовують для оцінки працездатності серця під час фізичного навантаження
(30 присідань за хвилину). Результати оцінюються за зміною частоти серцевих скорочень. В обстежуваного підраховують пульс за 15 секунд після п’ятихвилинного спокійного стану. Потім, після присідань, підраховують пульс за перші 15 секунд та останні 15 секунд першої хвилини після завершення навантаження. Показник серцевої діяльності вираховують за спеціальною формулою.
29-12-2009, 09:40
Коментарів 0 Переглядів 5 937

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.