RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Iнгаляції видаляють з легень мокротиння

Під час застуди, надаючи перевагу різноманітним розрекламованим препаратам, забуваємо про старий дідівський метод боротьби з недугою – інгаляції. Це просто і недорого. Але як правильно проводити інгаляцію?
– Робити інгаляції корисно при перших ознаках гострих і хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів, нежиті, запаленні мигдалин, глотки, при бронхіті та пневмонії, а також для попередження й усунення нападів бронхіальної астми, – говорить лікар-терапевт Олена БАЛАКІНА. – Дихальні шляхи мають ворсинки, які постійно рухають зсередини назовні. За допомогою цих ворсинок пересуваються різноманітні мікроби, часточки бруду, які необхідно видалити з організму. Інгаляції полегшують видалення з дихальних шляхів слизу й мокротиння.
Тривалість процедури – 10-15 хвилин
Парову інгаляцію роблять над каструлею з киплячою водою (4-5 склянок), куди додають лікарські речовини. Варто пам’ятати, що дітям інгаляції з киплячою водою протипоказані. До того ж, якщо в дитини є родичі з ознаками будь-якої алергії, особливо на пилок, то в більшості випадків це є протипоказанням для використання трав, ароматичних олій, меду тощо.
Тривалість інгаляції – 10-15 хвилин. Курс лікування – від п’яти до 15 процедур (залежно від самопочуття).
Рецепти парових інгаляцій
 Щоби краще відходило мокротиння, застосовують содові інгаляції (на 1 л води 4 ч. л. соди) або вдихають пару підігрітої мінеральної води.
 При запаленні мигдалин добре діють інгаляції водного розчину із соком цибулі, часнику. Кашку цибулі або часнику проціджують через марлю, а потім розводять водою в пропорції 1:10 (1 частина соку, 10 частин води).

При інфекції верхніх дихальних шляхів можна заварювати траву чебрецю, материнки, лаванди, мати-й-мачухи, шавлії, ромашки. Добре допомагає при цих захворюваннях також вдихання пари звареної в "мундирі" картоплі.
Покладіть в кімнаті пляшечку ефірної олії
– Якщо поставити в приміщенні флакончик з олією евкаліпта або волошки, вийде природна інгаляція, яка допоможе при легеневих захворюваннях, – зауважує Олена Балакіна. – Кращий результат спостерігається при змішуванні ефірної олії евкаліпта з олією волошки – це різко підвищить протимікробну ефективність. Дуже корисно вдихати аромати суміші ефірних олій коріандру. Зауважу, що інгаляції можна робити для профілактики застудних захворювань.
Рецепти інгаляцій, які підійдуть і дорослим, і дітям при ГРЗ
 Ромашка лікарська. Столову ложку подрібнених квітів ромашки залити 1 скл. окропу, настоювати на водяній бані 20-30 хв, потім долити кип’ячену воду до одного літра. Охолодити до потрібної температури й вдихати пари почергово носом і ротом протягом 10-15 хв, накрившись широким махровим рушником. Якщо немає ромашки, можна скористатися листками шавлії або м’яти перцевої.
 Мед розвести кип’яченою водою, підігрітою до 40 С°, у співвідношенні 1:5 (1 л. меду – 5 л. води). Спочатку вдихати через ніс, а видихати через рот, потім – навпаки.
Як правильно проводити інгаляції?
 робити їх не раніше, ніж через 1-1,5 години після їди;
 не відволікатися на розмови або читання;
 при захворюваннях носа й придаткових носових пазух варто не напружуючись вдихати й видихати лікарські речовини через ніс; n при захворюваннях глотки, трахеї, бронхів, легенів – через рот;
 одяг не повинен стискати шию й утруднювати дихання;
 після інгаляції впродовж години не рекомендують розмовляти, співати і їсти.
Протипоказання
Не рекомендують проводити інгаляції при підвищеній температурі тіла – понад 37,5 °С, при носових кровотечах або схильності до них, при захворюваннях легень і серця з явищами вираженої серцево-судинної або дихальної недостатності. У кожному конкретному випадку інгаляції повинен призначати лікар.
Леся Токарюк
3-12-2009, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 14 882

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.