RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чому і як потрібно щепити дітей від грипу, розповідають завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету, доктор медичних наук, професор Олена КОЛОСКОВА і дитячий лікар-інфек­ціоніст вищої категорії, доцент цієї кафедри Лоріна ІВАНОВА.

Іноді від вакцини відмовляються навіть медики
– Чи варто щепити дітей проти грипу під час епідемії?
Лоріна ІВАНОВА: "В умовах, коли хворіє значна кількість населення області, робити щеплення від сезонного чи калі­форнійського грипу немає жодного сенсу. Вакцинація найбільш ефективна лише тоді, коли її проводять за місяць-півтора до прогнозованої епідемії. Отже, враховуючи, що очікується повторна хвиля захворюваності на грип десь у січні-лютому наступного року, щеплення обов’язково треба робити, особливо дітям. Вакцинацію повинні розпочинати лише після того, як епідемічний поріг захворюваності нормалізується. Імунітет починає формуватися вже впродовж першого тижня після щеплення".
– Діти, батьки яких відмовилися від будь-яких щеплень, мають більшу ймовірність захворіти на грип та ГРВІ?
Олена КОЛОСКОВА: "На жаль, нині ми пожинаємо плоди антивакцинальної кампанії, яку розгорнули в Україні останнім часом. Трагічний випадок у Краматорську, коли помер підліток після вакцинації проти кору та краснухи, спричинив масову відмову батьків від будь-яких щеплень. Які у майбутньому можуть бути наслідки такої "кампанії", передбачити важко. Це загроза не лише для кожної окремої людини, а й загалом для всього суспільства. Навіть доводилося чути, що Україна представляє собою небезпеку в плані інфекційних хвороб для інших країн.
Я радила би батькам обов’язково щепити своїх дітей від усіх інфекційних захворювань. На жаль, зараз майже 50 відсотків буковинців відмовляється це робити. І що особливо прикро, серед відмовників іноді зустрічаються медики. Вони не тільки не щеплять своїх дітей, а ще й інколи дають батькам неграмотні рекомендації щодо вакцинації, роблять неправильні вис­новки. Я особисто пропонувала провести анонімне анкетування серед медиків, щоб з’ясувати, чи щеплені їхні діти і скільки дітей взагалі вакциновано. Лише маючи точні дані, можна буде вживати якісь заходи. Ми зовсім не хочемо лякати батьків. Проте, як показала цьогорічна ситуація із захворюванням на грип, інфекційна захворюваність може вийти з-під контролю".

Укол від сезонного грипу наполовину захищає від "свинячого"
– Чи всі діти можуть перенести щеплення проти грипу?
Лоріна ІВАНОВА: "Це може вирішити лише лікар. Є наказ Міністерства охорони здоров’я про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні, де все чітко розписано. Зокрема які фахівці повинні оглянути дитину, які дослідження слід зробити тощо. Без висновку лікаря дитину в
жодному разі не вакцинуватимуть. Це не повинна бути "компанійщина", коли щеплять усіх. До будь-якої вакцинації, у тому числі проти грипу, слід ставитися дуже серйозно, до кожної дитини – індивідуально. В Україні зареєстровано п’ять вакцин проти грипу. Яку саме вибрати, порадить лікар, враховуючи індивідуальні особливості препаратів для кожної окремої дитини".
Олена КОЛОСКОВА: "Для проведення щеплення дитини повинна обов’язково бути письмова згода батьків. Ніхто нікого силою не має права вакцинувати. Батькам повинні дати повну достовірну інформацію про вакцину, її побічні реакції та ускладнення. Вони також можуть особисто ознайомитися з інструкцією. Якщо дитина відвідує дитсадок, вихователі повинні заздалегідь повідомити батьків про щеплення і отримати від них
згоду".
– Чи багато буковинців щеплять своїх дітей від грипу?
Лоріна ІВАНОВА: "Вакцинація проти грипу рекомендована, а не обов’язкова. Тому все залежить від бажання батьків. Але є група дітей, яких обов’язково слід вакцинувати проти грипу. Це насамперед ті, хто знаходиться в закритих колективах, наприклад, у будинках дитини та в школах-інтернатах. Також бажано щепити дітей із хронічними захворюваннями легень та малюків, які часто хворіють. На жаль, масовим, як це спостерігається в інших країнах, щеплення проти грипу в Україні і зокрема в нашій області поки що не стало. Сподіваємося, що після теперішньої ситуації із захворюванням на грип та ГРВІ люди серйозніше ставитимуться до здоров’я своїх дітей, а також до власного здоров’я".
– Чи може бути щеплення стовідсотковою гарантією безпеки від грипу?
Олена КОЛОСКОВА: "На жаль, зараз у нас немає великого власного досвіду щодо ефективності вакцинації великих груп населення від грипу. Але відомо достеменно, що вакцинація запобігає розвитку тяжких форм грипу, унеможливлює летальні наслідки перебігу хвороби. Щеплені діти також не мають життєвонебез­печних ускладнень, у них грип перебігає набагато легше. Відомо також, що вакцинація проти сезонного грипу на 50 відсотків захищає від калі­форнійського грипу". 
Надія БУДНА
26-11-2009, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 6 059

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.