RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Леся Токарюк
"Час від часу в мене підвищувалася температура до 37,5 °С. Загальний стан ніби нормальний – горло не болить, кашлю немає, однак працювати не можу, відчуваю слабкість, – розповідає 26-річна Олена. – Коли звернулася до дільничного лікаря, з’ясувалося, що легені – здорові. Лише після загальних аналізів направили мене до нефролога, де й поставили діагноз – пієлонефрит".
Уважно ставтеся до болю у попереку
Пієлонефрит (запалення нирок) – дуже розповсюджена хвороба. А у нашому регіоні вона особливо поширена, адже вода, яку ми споживаємо, сприяє відкладанню солей у нирках, виникненню піску. Страждають на цю недугу і діти, і люди похилого віку.
– Пієлонефрит небезпечний тим, що часто має прихований характер – людина не підозрює, що хвора, – каже Лілія ЗУБ, професор кафедри внутрішньої медицини та ендокринології БДМУ. – Дуже часто хворий не пов’язує біль у спині, незначне підвищення температури тіла, наприклад, до 37,3 °С, з нирками. Впродовж життя людина нехтує такими сигналами організму. Внаслідок цього часто потрапляють до нас пацієнти уже на стадії хронічної ниркової недостатності. Нерідко таких хворих потрібно підключати до апарату штучної нирки.
За словами Лілії Олексіївни, велику роль у виникненні захворювання відіграє спадковість. Якщо людина знає, що у батька або матері були хворі нирки (не обо­в’яз­ково пієлонефрит), потрібно особливо уважно ставитися до будь-яких симптомів, наприклад, до болю у попереку. У такому разі обов’язково потрібно звернутися до лікаря, здати загальний аналіз сечі, щоби впевнитися, що це не нирки.
– Дуже часто про наявність пієлонефриту свідчить "незрозуміла" температура тіла – 37,1-37,5 °С, – зауважує Лілія Зуб. – Виключають захворювання верхніх дихальних шляхів, туберкульоз, що, звичайно, є правильним. Однак про нирки чомусь забувають, думають про них в останню чергу. А саме пієлонефрит може періодично провокувати підвищення температури тіла до 37,1-37,5 °С.
За словами лікаря, на пієлонефрит можуть вказувати не­знач­ні набряки, наприклад, гомілок. Часто зранку людина може побачити "мішечки" під очима, припухле обличчя.
– Нерідко хворі кажуть: "А в мене завжди так" і пов’язують виникнення набряків із втомою, – говорить Лілія Олексіївна. – Однак це не повинно бути нормою, на припухлість обов’язково потрібно звертати увагу.
На порушення сечовиділення хворі часто все-таки звертають увагу, адже це заважає повноцінно жити. Однак бувають випадки, коли людина прокидається вночі (один раз, двічі і більше) для того, щоби піти в туалет. На такі порушення не звертають увагу, а це теж може бути ознакою захворювання нирок, адже біоритми нирок порушені.
За словами лікаря, найбільше сечі людина виділяє вдень, а вночі вона повинна спати. Якщо нічні підйоми повторюються неодноразово, варто звернутися до лікаря-терапевта, який після здачі аналізів сечі направить хворого до нефролога.
Не ходіть
з голою спиною
– Часто пропускають захворювання гирок, коли у людини підвищений артеріальний тиск. Таке підвищення може бути навіть незначним – 150/100, 150/90, – пояснює Лілія Зуб. – Мені пацієнти у такому разі кажуть, що у них завжди такий тиск або що вони перевтомилися. Однак не може бути тиск 150 (160)/100 (90) у молодої людини, яка повинна бути абсолютно здоровою, якщо у неї немає спадкових хвороб. При підвищеннях тиску, навіть незначних, потрібно обстежити нирки.
Зверніть увагу на свій гардероб. Одяг повинен бути зручним і захищати від холоду.
– Шкода дивитися на дівчат взимку, коли вони піднімають руки, а спина – повністю гола, – говорить Лілія Олексіївна. – Потім ці дівчатка виходять заміж, вагітніють, і під час першої ж вагітності з’являються проблеми із нирками – набряки, підвищений артеріальний тиск. А це свідчить про те, що колись у такої жінки був пієлонефрит або інше захворювання нирок, на яке вона просто не звернула увагу.
У здорової жінки вагітність повинна перебігати нормально. Під час вагітності відбувається подвійне навантаження на увесь організм і на нирки також. Якщо є прихована патологія нирок, вона одразу виявляється тоді, коли жінка виношує дитину.
Лікар пояснює, що якщо самолікування ще виправдане при застуді, радикуліті, то при захворюванні нирок воно зовсім недоречне. Є дуже багато нефротоксичних медичних препаратів, які у жодному разі не можна приймати людям із хворими нирками.
– Особливо зараз, у період епідемії грипу та ГРВІ, варто звертати увагу на нирки, – наголошує Лілія Зуб. – Дуже часто після ангіни, грипу, гострої вірусної інфекції виникають ускладнення. Тому після того, як перехворіли сезонними недугами, обов’язково перевірте стан нирок, незважаючи на те, чи є больові відчуття. 
26-11-2009, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 17 515

Теги -

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності

Аварії сталися неподалік села Петрашівка та у Нових Бросківцях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.