RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У сумнівних джерелах є чимало похвал пиву: його рекомендують вживати і вагітним жінкам, і матерям, які годують дітей грудьми, і навіть давати пиво дітям "для кращого сну". Але лікарі-наркологи б’ють на сполох – пивний алкоголізм нищить людей.
Пиво – перший легальний наркотик
Завдяки дорогій і яскравій рекламі пиво почали пити всі і скрізь: на вулицях, у барах, у громадському транспорті, вдома. Пиво вважають модним напоєм серед студентства; дівчата, які попивають пиво на ходу, вже нікого не дивують. А в організмі споживачів протікають певні процеси, які сприяють формуванню синдрому залежності від пива.
– Уже через два-три роки зможемо констатувати наслідки систематичного вживання пива, – зауважує Віра ПЛАКСИВА, завідувач диспансерного відділення обласного наркологічного диспансеру. – Люди наївно вірять дорогій рекламі, коли відомі спортсмени рекламують алкогольні напої. Нині жоден перегляд футбольного матчу не обходиться без пива. Пивне сп’яніння створює помилкове враження благополуччя. Пиво навіть не вважають алкоголем. А тим часом хронічний алкоголізм розвивається в три-чотири рази швидше від пива, особливо в молодому віці. Людина, тягнучись до пива, не відчуває тривоги, як при потязі до горілки.
Згідно з сучасними дослідженнями, пиво – перший легальний наркотик, який відкриває шлях іншим, сильнішим наркотичним засобам. Наркологи стверджують, що пивний алкоголізм характеризується особливою жорстокістю. Цим і пояснюється закінчення пивних вакханалій бійками, пограбуваннями, згвалтуваннями та вбивствами.
У літрі пива –
60-70 грамів горілки
Наслідки пристрасті до пива важкі: цироз печінки, гепатит, ниркова недостатність, панкреатит, гастрит, енцефалопатії, порушення інтелекту тощо.
Внаслідок надмірного споживання пива формується синдром "пивного серця". Пиво швидко всмоктується в організм, переповнюючи кровоносне русло. При великій кількості випитого виникає варикозне розширення вен і розширення меж серця. При зловживанні пивом серце стає в’ялим, "провисає", втрачає функції "живого двигуна".
Пиво по-різному впливає на чоловічий і жіночий організм. У чоловіків при регулярному споживанні починає виділятися (зокрема в печінці) патологічна речовина, яка пригнічує вироблення метилтестостерону – основного чоловічого статевого гормону. Починають продукуватися жіночі статеві гормони, внаслідок чого розширюється таз, розростаються грудні залози. У жінок зростає вірогідність захворювання на рак молочної залози. Особливо небезпечно пити пиво жінкам, які годують дітей грудьми. У дитини можливе виникнення епілептичних судом, а з часом може розвинутися й епілепсія.
Чотири літри пива замінюють статевого партнера. І вони ж здатні повністю позбавити сексуальної енергії. На сьогодні серед чоловіків – 40 відсотків безплідні. Літр пива дорівнює 60-70 грамам горілки.
– Загроза систематичного вживання пива реальна, – продовжує Віра Плаксива. – У нас був пацієнт, який через любов до цього напою (жодних інших алкогольних напоїв не вживав) захворів на ниркову недостатність, став інвалідом першої групи й у 50-річному віці помер. Будучи хворим, він казав: "Я живий приклад того, що робить із людини пиво". В іншого пацієнта спостерігали синдром залежності від пива. Він споживав цей напій ящиками впродовж тривалого часу. Внаслідок цього помер у 35-річному віці від цирозу печінки.
– Найгірше те, що діти шкільного віку вживають пиво, – зауважує Віра Федорівна. – Одного разу стала свідком того, як двоє 12-13 річних хлопчиків ішли з пивом. "Хіба уже час пити пиво?" – запитую. "А у нас уроки вже закінчилися!" – відповідають. Батьки та вчителі повинні за цим стежити. А в разі зміни поведінки дітей, виявлення певних ознак сп’яніння, звертатися до лікарів-наркологів, які зможуть вчасно надати кваліфіковану допомогу, за необхідності анонімну. Боятися потрібно не лікарів, а наслідків (соціальних, медичних, кримінальних), до яких призводить систематичне та масове вживання пива.
Леся ТОКАРЮК

СТАТИСТИКА
2008 року профілактична група осіб, які зловживають спиртними напоями в Чернівцях, становила 8 644 осіб (із них – 19 підлітків,
5 967 осіб – молодь),
в області – 14 134 особи (75 із них – підлітки,
близько дев’яти тисяч – молодь).
У диспансерній групі перебувало в місті 3 007 осіб (498 – молодь), а в області – 11 580 осіб (із них 2 809 – люди до 35 років).
На 100 тисяч населення в Чернівцях зафіксовано 1236,5 особи, які систематично вживали алкогольні напої, в області – 1284,6 особи. Більшість із цих людей вживали пиво і слабоалкогольні напої.
25-06-2009, 10:35
Коментарів 0 Переглядів 5 036

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.