RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Таміла Клюс нині весело грається на подвір’ї зі своєю сусідкою. Дивлячись на цю енергійну й прудку дівчинку, не віриться, що ще тиждень тому вона перебувала в реанімаційному відділенні райлікарні, а потім і в обласній дитячій лікарні №1. Разом із донькою там була і її мама Людмила.
ому дітям стало зле, не знають й медики
– Після уколу (дітям робили туберкулінові проби Манту,– ред.) почала боліти голова, хотілося спати, – каже дівчинка. – Зле почувалася й моя подруг Анжеліка, в якої ще й підвищилася температура. Нас обох забрали до лікарні.
– Ми з чоловіком саме були на роботі на цегельному заводі, коли нам зателефонували і сказали, що Тамілі стало зле, – розповідає Людмила. – Кинулися до медпункту, де дітям робили пробу Манту. Дитина була в’ялою, скаржилася на головні болі. Викликали швидку. У райлікарні Тамілу та її подругу Анжеліку спочатку поклали в реанімаційне відділення, а потім перевели в дитяче. Але ми вирішили поїхати ще в обласну лікарню. Тут дітей ретельно обстежили й призначили системи. Зараз дочка вже ходить на заняття, але через місяць нам сказали знову приїхати на обстеження.
Нині у Рашкові всі знають про те, що сталося зі школярами. Дехто вважає, що значення цього випадку перебільшувати не варто. Але більшість сходяться на думці, що потрібно здійснити ретельне розслідування причини захворювання дітей. Чому школярам стало зле, не знають і тутешні медпрацівники, які здійснювали пробу Манту.
– Восьмого вересня ми робили пробу учням перших-третіх класів і жодних ускладнень не було, – каже завідувач медпункту Дмитро ДОВГАНЮК. – Наступного дня ця процедура очікувала школярів четвертих-п’ятих класів. Коли пробу зробили 16 учням 5-го класу, у восьми дітей виникли ускладнення. Скаржилися на головні болі, зниження артеріального тиску, підвищення температури. Двох дівчаток ми відправили до райлікарні, а інші діти дві години були під наглядом в амбулаторії: їм вкололи гідрокортизон і димедрол. Можете собі уявити, що тут коїлося – прибігли батьки, зчинився переполох. Ми з фельдшером Ніною Какаразою дуже хвилювалися, адже йдеться про дітей. У нашій практиці подібного ніколи не було. Адже проба Манту – це не вакцинація від кору чи краснухи, а перевірка дитячого організму на імунітет до туберкульозу. Після цього випадку, напевно, чимало батьків відмовляться давати дозвіл на такі проби. Але це буде неправильно: ми вже маємо у країні епідемію туберкульозу в дорослих, невже допустимо її і серед дітей?
На підприємстві могли переплутати ампули
– Ампули для здійснення проб Манту ми отримали 28 липня в кабінеті профщеплень райлікарні, – каже фельдшер Ніна Какараза. – Виготовлені вони в Харкові. Термін придатності – один рік. Ми привезли її в спеціальному термосі, в якому постійна температура – +5 градусів. Зберігається він у холодильнику. За дотриманням умов зберігання суворо стежить райсанепідемстанція. Крім цього, пробу Манту не робимо дітям, які мають найменші захворювання, наприклад, нежить. Також беремо письмову згоду від батьків на здійснення діагностичних дій.
За словами сільських медиків, днями у Рашкові побувала група фахівців з лікувальних закладів області. Вони обстежили всіх місцевих школярів.
– Надіслали інформацію до Києва, в комітет, який покликаний здійснювати контроль за якістю ліків. Серію цих проб буде перевірено, – розповідає головний лікар Хотинської центральної районної лікарні Надія РУСНАК. – Також ми жорстко контролюватимемо проведення проб Манту в інших населених пунктах району.
Дехто з фахівців висловлює думку, що причиною нездужання дітей у Рашкові міг бути й людський фактор: хтось на харківському підприємстві міг переплутати ампули. Тому, наприклад, санепідемстанція мала б вилучити залишки ампул у сільському медпункті й перевірити їх у лабораторних умовах. Однак цього чомусь не зроблено.
Василь ГІРСЬКИЙ

НА ЩО ЩЕ Є ПОЗИТИВНА РЕАКЦІЯ ПРОБИ?
Позитивна реакція на пробу Манту часто є наслідком щеплення БЦЖ (протитуберкульозна вакцина), зробленої ще в пологовому будинку.
Реакція організму на туберкулін також є одним із різновидів алергії. Тому алергічні захворювання можуть впливати на результат проби Манту – це і харчова, і медикаментозна алергія, і алергічний дерматит.
Також на результат реакції можуть впливати нещодавно перенесені інфекції, хронічна патологія, вік. А ще – чуттєвість шкіри, збалансованість харчування дитини.
Навіть глисти сприяють позитивній реакції Манту.
Вплив на результати проби мають й екологічні фактори.

ЯК ВИЯВЛЯЄТЬСЯ РЕАКЦІЯ НА ПРОБУ?
На другий-третій день відбувається специфічне ущільнення шкіри. Почервоніння навколо ущільнення не є ознакою інфікованості туберкульозною паличкою.
Реакція вважається:
– негативною за повної відсутності ущільнення чи за наявності тільки уколочної реакції (0-1 мм);
– сумнівною – при "гудзику" розміром 2-4 мм і почервонінні будь-якого розміру без ущільнення;
– позитивною – за наявності вираженого ущільнення діаметром 5 мм і більше;
– дуже вираженою у підлітків – з діаметром
ущільнення 17 мм і більше.

ЧИ ПОТРІБНА ПРОБА МАНТУ?
Всесвітня організація охорони здоров’я дає позитивну відповідь (особливо це стосується країн
з високою актуальністю туберкульозу, до яких належить і Україна).

КОЛИ РОБЛЯТЬ ПРОБУ?
Відбір дітей і підлітків для повторної вакцинації (першу роблять ще в пологовому будинку) здійснюється за результатами проби Манту в шість-сім і в 14-15 років. У районах, де епідеміологічна ситуація з туберкульозом особливо загрозлива, ревакцинація здійснюється в шість-сім,
11-12 і 16-17 років.
До теми
За інформацією начальника Головного управління охорони здоров'я ОДА Ігоря ШКРОБАНЦЯ, фахівцями управління та облСЕС здійснено розслідування випадку ймовірної реакції на введення з діагностичною метою туберкуліну школярам в селі Рашків Хотинського району. Порушень у правилах і техніці проведення планової туберкулінодіагностики дітям не виявлено. Триває спостереження за станом дітей.
25-09-2008, 12:32
Коментарів 0 Переглядів 12 364

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.