RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Впродовж двох тижнів у Чернівцях у дитячих садочках захворіло на кишкові інфекції майже 50 дітей. З важливими запитаннями про кишкові інфекції ми звернулися до заступника головного лікаря з лікувальних питань дитячої міської поліклініки Валентини КОСТЮК.
За яких симптомів можна запідозрити кишкову інфекцію?
– Кишкова інфекція – це гостра інфекційна хвороба, яка супроводжується пошкодженням шлунково-кишкового тракту. Передаються кишкові інфекції фекально-оральним шляхом, через воду, харчові продукти, брудні руки.
Симптоми захворювання – раптове підвищення температури, слабкість, блювання, головний біль. Також з’являється біль у животі, пронос. Саме ці симптоми повинні насторожити батьків. Може бути і біль у суглобах, що свідчить про інтоксикацію організму.
Іноді до кишкової інфекції призводить вірус, тому до "кишкового синдрому" приєднуються і катаральні явища, тобто почервоніння горла, нежить.
За перших симптомів захворювання потрібно звернутися до лікаря, тому що виникає загроза зневоднення організму. А за сильного зневоднення можливі судоми.
Що потрібно робити батькам хворої дитини до приходу лікаря?
– Обов’язково давайте дитині пити – чаї, кип’ячену воду, відвари трав, глюкозо-сольові розчини. З-поміж трав’яних відварів корисними будуть звіробій, ромашка, м’ята, деревій. Давайте дитині відвар чорниці, шипшини, гранатовий сік.
Яким повинно бути харчування дитини?
– Звісно, при кишкових інфекціях потрібна дієта. Зменшується кількість добового об’єму їжі, яку розподіляють на більшу кількість прийомів. Їжа повинна бути низькокалорійною. Виключають із раціону цільне молоко, все жирне, копчене і їжу, багату на вуглеводи. Натомість корисно давати їжу, збагачену пектинами – печені яблука, морквяне, яблучне пюре, картопляне пюре на воді. Адже пектини добре впливають на слизову шлунково-кишкового тракту.
У дітей, які захворіли в садочках, виявили дизентерію, сальмонельоз, гастроентероколіт. Чим ці хвороби відрізняються одна від одної?
– Дизентерія – це ураження тонкого кишківника, яке супроводжується переймоподібним болем у животі, проносом. Ця хвороба небезпечна тим, що може призвести до ускладнень, наприклад, кровотечі. До речі, у дітей, які захворіли, виявлена дизентерія Зонне. Це свідчить про те, що кишкову інфекцію викликали саме харчові продукти, а не вода.
Сальмонельоз та гастроентероколіт – теж кишкові інфекції, але вони відрізняються збудником та деякими виявами клініки.
Загалом гострі кишкові інфекції мають сезонність розвитку, який припадає на літньо-осінній період. Кишкова інфекція у середньому виявляється через 2-3 дні, максимальний інкубаційний період – до семи днів. За епідпоказами діти, які контактували з хворими, наглядаються сім днів, тому саме на такий період і закрили дитячі садочки. Якщо впродовж семи днів хвороба не виявилася, значить дитина вже не захворіє.
Які аналізи потрібно зробити дитині при кишковій інфекції?
– Потрібно здійснити мікроскопічне дослідження калу, де визначають наявність лейкоцитів, гною, слизу тощо. Здійснюють бактеріологічне дослідження або баквисів калу, виявляють, який збудник викликав кишкову інфекцію. Також робиться реакція гемаглютинації, за її допомогою у хворих дітей простежують динаміку розвитку хвороби. Цей аналіз використовують тоді, коли неможливо виявити збудника. Якщо збудник хвороби вірусологічного походження, роблять вірусологічне дослідження калу. Знадобиться ще загальний аналіз крові. Аналізи можна зробити у лабораторії дитячої поліклініки, а ось вірусологічне дослідження здійснюється в обласній СЕС.
Якщо висіяли дизентерійну паличку, чи це означає, що в дитини діагноз дизентерія?
– Якщо у дитини температура, пронос, біль у животі – це клінічні дизентерійні ознаки. Якщо дитина контактувала з хворими, при цьому в неї немає явних ознак хвороби, але висіяли дизентерійну паличку – це називається бактеріоносійство. Такі діти є джерелом інфекції для інших, тому вони теж потребують лікування.
За дітьми, які перехворіли на дизентерію, інфекціоністи спостерігають впродовж шести місяців. У садочок вони виписуються після дворазового від’ємного бактеріального обстеження.
Чи необхідна госпіталізація дітей при кишкових інфекціях?
– Показом до госпіталізації в інфекційне відділення є вік дитини. Госпіталізувати з кишковою інфекцією потрібно дитину до трьох років, тому що в такому віці швидко розвиваються симптоми та ознаки зневоднення й інтоксикації. Старших дітей госпіталізують залежно від стану важкості.
Як сталося, що продукти споживали всі діти, а захворіли окремі?
– Це залежить від імунного статусу дитини, від того, в якому стані кишківник дитини. Наприклад, дитина може потерпати від дисбактеріозу, гастриту чи вже колись хворіла на шлунково-кишкові захворювання. Такі діти одразу реагують на збудника інфекції. Ослабити організм можуть ГРЗ. Якщо внутрішній резерв не бореться з інфекцією, дитина хворіє. Крім того, імунітет від кишкових інфекцій дуже короткочасний.
Чи існує профілактика кишкових інфекцій?
– Специфічної профілактики, тобто проведення вакцинації, немає. Але вберегтися від гострих кишкових інфекцій допоможуть такі загальні правила, як уживання якісних продуктів, кип’яченої води. Овочі та фрукти треба обдавати окропом, дотримуватися правил особистої гігієни. Раз на тиждень обробляти содовим розчином іграшки, якими грається дитина.
З профілактичною метою добре давати дитині кисломолочні продукти, наприклад, біокефіри. Якщо даєте дитині йогурт, бажано, щоби він був не із солодким середовищем, а чистим кисломолочним продуктом. Якщо в дитини порушена кишкова флора, наприклад, після антибіотиків, корисно вживати такі медичні препарати, як пробіотики "Лактовіт", "Біфіформ". Це готова мікробна флора, яка потрібна для того, щоби кишківник добре працював. Корисними будуть традиційні засоби – аскорбінова кислота, вітаміни, відвар шипшини.
25-09-2008, 10:34
Коментарів 0 Переглядів 17 235

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!