RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зазвичай наші суглоби працюють без відмови. Але з якогось моменту в цій системі організму щось ламається і між кістками починає боліти. Особливо часто це трапляється з настанням холодів. Причин може бути багато, і все ж основні – чотири. Які саме – розповів завідувач хірургічного відділення міської поліклініки №2 Микола КРОПАТНИЦЬКИЙ.
– Щоби встановити причину, треба визначити, які саме суглоби болять і як часто, – пояснює Микола Андрійович. Розглянемо чотири варіанти.
Деформуючий артроз
Непокоять тазостегнові, колінні, гомілковостопні суглоби, суглоби кистей. Біль тупий, виникає зазвичай удень, посилюється під час руху, фізичних навантажень, після стояння. Помітно посилюється вранці і після відпочинку. Періодично можуть виникати поклацування й хрускіт у суглобах.
Може непокоїти як довго (кілька тижнів чи навіть місяців), так і впродовж лише одного дня.
Причина – деформуючий артроз. Це хронічне руйнування суглобного хряща. Викликане як малорухливістю (якщо один тиждень провести в ліжку, міцність хрящів і самих кісток знижується на 15 відсотків), так і надмірним захопленням спортом, внаслідок травм. Деформуючий артроз – найрозповсюдженіша причина болю в суглобах, нею страждає кожна шоста людина після 50 років.
Що робити:
Таблетки потрібні рідко. Допомагають масажі, фізіотерапія, плавання, грязелікування.
Ревматоїдний артрит
Непокоять фаланги пальців рук, променевозап’ясні, гомілковостопні, скроневі суглоби. Біль зазвичай середньої сили, суглоби червоніють і припухають, причому симетрично з обох боків і не менше двох груп (наприклад, гомілковостопні та скроневі). Після прокидання непокоїть скутість протягом кількох годин, треба "розійтися". Біль може бути як періодичним, так і постійним.
Це, найімовірніше, – ревматоїдний артрит. Точну причину його виникнення ще не встановлено. Відомо лише, що при цьому відбуваються зміни в імунній системі. Жінки хворіють на ревматоїдний артрит утричі частіше.
Що робити:
Терміново до лікаря! Ревматоїдний артрит хоч і невиліковний, але зміни суглобів можна вчасно зупинити за допомогою протизапальних ліків або хірургічного лікування.
Подагра
Болять суглоби зап’ястя і стоп, фаланги пальців (особливо великого пальця стопи), ліктьові, гомілковостопні, колінні суглоби. Біль сильний, палючий, пульсуючий. Найсильніший уночі, до ранку слабшає. Напад провокується прийомом алкоголю, вживанням великої кількості м’яса і жирної їжі. Повторюється в середньому два-шість рази на рік і триває протягом трьох-чотирьох днів.
Причина – подагра. Це захворювання, яке виникає через відкладення в різних органах кристалів сечової кислоти. Схильність до подагри передається спадково.
Що робити:
Щоби припинити напад подагри, потрібні анальгетики (їх порекомендує лікар). Надалі потрібно суворо дотримуватися дієти з обмеженням м’яса, риби, жирної їжі та алкоголю, періодично проходити курси лікування препаратами, які знижують рівень сечової кислоти в крові.
Ревматизм
Болять тазостегнові, ліктьові та колінні суглоби. Людина ніколи не відчуває дрібні суглоби – пальців, зап’ястя, стоп. Біль сильний, супроводжується припухлістю й почервонінням, виникає в будь-яку пору доби, триває не більше двох-трьох днів.
Причина – ревматизм. Це захворювання, яке виникає після перенесеної ангіни чи скарлатини і викликане певним мікробом – стрептококом. Ревматизм – головна причина набутих вад серця.
Що робити:
Вилікувати ревматизм без лікарської допомоги неможливо. Вчасно розпочате лікування зцілює суглоби без наслідків. Щоправда, воно повинно тривати не менше п’яти років. Раз на півроку потрібно колоти антибіотик.
Галина МАРКІВ
18-09-2008, 10:09
Коментарів 0 Переглядів 43 965

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.