RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ефективність та безпечність протизаплідних засобів цікавить більшість жінок. Зокрема і до редакції “МБ” надходять листи із запитаннями на цю тему. Відповісти на запитання читачок ми попросили акушера-гінеколога медичного діагностичного центру Людмилу Василинчук.
Як довго можна вживати протизаплідні засоби? Чи шкодять вони здоров’ю?
– Протизаплідні препарати повинен призначати лікар. У нас є багато випадків, коли жінка з власних міркувань вирішила їх вживати, а потім виявляється багато побічних дій: нудота, запаморочення, кровотечі, зниження тиску. Тому насамперед жінка повинна прийти на прийом до лікаря, зробить загальний аналіз крові та аналіз крові на статеві гормони. Таким чином підбирається протизаплідний препарат, який не даватиме побічних ефектів.
Я вживаю протизаплідні таблетки вже шість років. Чи можна далі продовжувати?
– Це вже задовгий термін для протизаплідних таблеток. Загалом раз на рік жінки, які вживають комбінований оральний контрацептив, повинні здати клінічний і біохімічний аналіз крові. Лікар визначає, як усі важливі органи реагують на такий тривалий прийом протизаплідних таблеток. Потім потрібно дати організму трохи відпочити. За потреби змінюють препарат на той, що має менше дозування.
Тривалий прийом може призвести до того, що навіть після припинення вживання протизаплідних таблеток не настає овуляція, і жінці проблематично завагітніти.
Чи можна змінювати протизаплідні таблетки?
– Якщо протизаплідні таблетки підходять, їх не можна змінювати часто. Грамотно підібраний препарат жінка вживає півроку, рік, півтора року. Тобто схема “хочу п’ю-хочу не п’ю таблетки або змінюю їх на більш модні” для протизаплідних препаратів не підходить.
Раніше я вживала протизаплідні таблетки “Логест”, а зараз – “Ліндинет-20”. Чи можу я продовжувати приймати цей препарат?
– “Ліндинет-20” хороший препарат, але призначається відповідно до віку. Цей засіб молодіжний, тому що у ньому мале дозування і він підходить дівчатам, які не народжували. Він знеболює і коригує менструальний цикл. Лікарі призначають його жінкам до 30 років, а ось для жінок 40-45 років цей препарат не підійде.
Хотіла би дізнатися про такий протизаплідний засіб, як спіраль. Зараз є великий вибір, але яка вважається найкращою? Які є протипоказання для спіралі?
Спіраль має багато протипоказань. Якщо у жінки ерозія шийки матки, спіраль ставити заборонено. Не використовують спіраль і тоді, коли є біль під час менструації чи її порушення, тому що сама по собі спіраль подовжує термін менструації, і для жінки це значний дискомфорт. Протипоказанням до спіралі також є різні торч-інфекції, кандидоз, хламідіоз, статевий герпес тощо. Спіраль встановлюється жінкам, які мають одного постійного партнера, щоби виключити появу інфекцій. Також заборонена спіраль дівчатам, які не народжували.
Якщо зі здоров’ям жінки все гаразд, вона можна зупинити вибір на мідній спіралі, яка коштує приблизно 200 гривень. Є дорожча спіраль “Мірена” (майже 1200 гривень), але вона підходить жінкам 40-45 років, у яких є фіброміома, клімактеричні порушення, кіста. Така спіраль має і протизаплідні, і лікувальні властивості.
Що ефективніше діє як протизаплідний засіб – таблетки чи спіраль?
– Якщо спіраль добре підібрана і якісно встановлена, маємо такий самий стопроцентний ефект, як і від таблеток. Але таблетки, на відміну від спіралі, потребують дисциплінованого вживання: приймати їх потрібно щодня в один і той самий час. Якщо лише одну таблетку забули випити - одразу ж знижується контрацептивний ефект. Якщо випити дві таблетки – відбувається порушення менструального циклу. Окрім того, вони теж мають чималий список протипоказань.
Якщо є проблеми із нирками, який протизаплідний засіб краще використовувати?
– При хворобах нирок призначає протизаплідні засоби лише лікар. Якщо є серйозні захворювання - таблетки використовувати не можна. А якщо у жінки був пієлоцистит, пієлонефрит, але вже впродовж кількох років немає загострення, тоді можна призначити протизаплідні таблетки.
Жінкам, які мають проблеми з кишківником, печінкою тощо, радимо використовувати контрацептивний пластир, упаковка якого коштує приблизно 80 гривень. Його використання дуже просте: жінка клеїть його на тіло у перший день менструації і раз на тиждень змінює. Дія така ж, як у таблеток, пригнічується овуляція, але це відбувається не через шлунково-кишковий тракт.
Людмила ОСАДЧУК
11-09-2008, 10:44
Коментарів 0 Переглядів 41 980

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!