RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Літньої пори, коли дошкуляє спека, протяги у приміщеннях та транспорті – звична річ. Але дуже часто саме протяги стають "пусковим механізмом" для розвитку різних хвороб. До яких хвороб найчастіше призводять протяги, дізнавалися у невропатолога міської поліклініки №1 Людмила Гинік.
Протяг, переохолодження є зазвичай сприятливим чинником для розвитку невропатії та радикулітів (у шийному, грудному, попереково-крижовому відділах), – каже Людмила Іллівна. – Саме ці умови сприяють розвитку запальних і дистрофічних процесів в області кісткових каналів черепа та хребта, звідки виходять нервові корінці. Ураженню деяких нервів і корінців сприяють також анатомічні особливості (вузький прохід через кісткові канали). Так, найбільш часто вражаються лицьовий, трійчастий та сідничний нерви і їхні корінці. Окрім того, причиною появи цих захворювань може бути ланцюг певних хвороб. Саме тому під час лікування насамперед потрібно детально обстежитися та усунути причини.
Невралгія трійчастого нерва. Первинною причиною захворювання може бути анатомічна особливість, тобто вузькі канали, через які проходить нерв. Спровокувати хворобу може і звичайний протяг. А ось вторинна причина – це наслідок розвитку в організмі якоїсь інфекції, наприклад, грипу, карієсу, отиту, туберкульозу, цукрового діабету, травм головного мозку тощо. Саме тому доводиться направляти людину на обстеження до різних фахівців. Адже якщо не полікувати, наприклад, зуби, не зможемо вилікувати невралгію трійчастого нерва.
Симптоми. Нападоподібний, стріляючий біль у ділянці обличчя, який віддає у зуби, вухо, око, залежно від того, яка гілка нерва вражена. Уражується одна сторона обличчя і в цій ділянці може спостерігатися гіперчутливість.
Невралгія лицьового нерва. Часто причиною захворювання стає місцеве переохолодження, зокрема протяги. Але виникнення хвороби можливе і в поєднанні з інфекцією – грипом, ГРЗ, запальними процесами вуха. Інколи невралгія лицьового нерва виникає при травмах голови.
Симптоми. Найпоказовіший симптом – лицьова асиметрія (перекос обличчя) внаслідок паралічу м’язів відповідної половини обличчя. Залежно від того, на якому рівні відбувається пошкодження лицьового нерва, під час хвороби можливі порушення смакових відчуттів, підвещене сльозовиділення, сухість ока, герпетичний висип у зовнішньому слуховому проході.
Щоби розпочати лікування, насамперед потрібно дослідити причину появи захворювання. Невралгію лицьового нерва, як правило, не лікують амбулаторно, а лише в лікарні. Під час курсу лікування потрібно кожні десять днів додавати якісь нові процедури. У цей час дуже важливо, щоби людина перебувала у приміщенні і не піддавалася протягам.
Міжреберна невралгія. Сприяючих факторів для розвитку хвороби є багато, але якщо у людини знижений імунітет, достатньо протягу і цей механізм запускається. До міжреберної невралгії можуть призвести також запальні процеси у грудній порожнині, захворювання спинного мозку тощо.
Симптоми. Постійний біль оперізуючого характеру вздовж одного чи декількох міжреберних нервів. Цей біль може посилюватися при згинанні тулуба, кашлі, чиханні або глибокому вдиханні. Під час захворювання може з’являтися оперізуючий лишай, тому що відбувається враження нерва вірусом.
Запалення сідничного нерва виявляється болем у спині, який віддає у різні частини ноги, залежно від того, який сідничний нерв уражений.
Людмила ОСАДЧУК
Поради лікаря
Людмила Гинік, невропатолог міської поліклініки №1:
– Наслідки невралгій можуть бути досить серйозними, тому не варто до цього ставитися байдуже і чекати, коли хвороба мине. Якщо біль не минає впродовж трьох днів, потрібно звернутися за медичною допомогою до терапевта, який направить на необхідні обстеження. Також потрібно звернутися до лікаря, якщо біль не знімають знеболювальні засоби.
– Дуже обережним потрібно бути із лікуванням, тому що всі протизапальні препарати не можна вживати при виразках шлунка, гастриті. Окрім того, у багатьох людей може виникнути алергія на лікарський препарат, навіть на звичайні вітаміни. Тому без поради лікаря не варто використовувати жодні медикаменти і не займатися самолікуванням.
14-08-2008, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 35 782

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.