RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вирушаючи на відпочинок, слід пам’ятати, що саме там дуже легко підхопити шкірні захворювання. Які саме хвороби шкіри можливі на відпочинку, як їх розпізнати та уникнути, розповіла дерматовенеролог шкірно-венерологічного диспансеру Ірина ПРОХОРОВА.
– Є кілька видів захворювань шкіри, – каже Ірина Миколаївна. – Теплої пори року, на сонці, багато інфекцій комфортно себе почувають. Звичайно, у таких умовах дуже легко заразитися. Шкірні хвороби також легко здобути у занедбаній водоймі, на пляжі. Якщо пляж не обладнаний, там не здійснюють жодної дезінфекції. Так само небезпечна стояча вода. Щойно помітили на шкірі висипання, відчуваєте свербіж – йдіть до лікаря і не займайтеся самолікуванням.
Ліки призводять до алергії під час засмагання
Якщо їдете засмагати на море, краще уникати прийому лікарських засобів, тому що багато із них всмоктуються в кров і після тривалого перебування на сонці можуть призвести до алергійної висипки. Алергенами можуть бути холодна чи тепла вода, сонце. Якщо ви помітили, що у вас алергія на той чи інший чинник, краще уникати його: не заходити у холодну воду, не перебувати довго на сонці. Декому достатньо просто усунути подразник, інші ж потребують лікування.
Також може виникнути алергічна реакція на укуси комах, контакт із медузами. Якщо помітили, що у вас алергія на укуси комах, звертайтеся до лікаря, адже може виникнути запальний процес на шкірі, який без лікування повторюватиметься.
Часто буває алергія на певні трави. Влітку приходить багато людей із сильними ураженнями шкіри. Виявляється, скупався у водоймі з травою або лежав на траві, а після цього спині, ліктях шкіра від контакту з травою наче після побиття. Такі ураження на шкірі можуть призвести до гнійних процесів. Зважаючи на це, ніколи не лягайте на траву без одягу, обов’язково підстеліть рушник.
Інфекції на шкірі виникають через перегрівання організму
Інфекції на шкірі бувають грибкового та бактеріального походження.
Серед бактеріальних – піодермія (гнійникові захворювання шкіри), яку спричинюють стафілококи та стрептококи. Вони майже завжди перебувають на шкірі здорових людей, але за сприятливих умов для свого розвитку можуть викликати різні захворювання. Сприятливі умови для цих бактерій – порізи, уколи, укуси комах, розчісування шкіри, переохолодження та перегрівання організму, потовиділення, перевтома, нестача у їжі вітамінів А, С, порушення обміну речовин, хронічні хвороби, недотримання особистої гігієни. Тому після перебування на пляжі, після купання у морі обов’язково потрібно прийняти душ і користуватися мийними засобами.
Грибкові інфекції дуже легко підхопити і дуже важко вилікувати. Тому потрібно користуватися лише своїм взуттям, своїми рушниками, на лавку щось стелити перед тим, як сідати. Полежали на піску, камінні, лежаках, ось і отримали грибкову інфекцію. Гриби-дермафродити живуть на підлозі місць загального користування, особливо на дерев’яних покриттях, а також у місцях застою та скупчення води.
Часто на відпочинку можна заразитися висівковим лишаєм – коричневими плямами, які після лікування стають білими. Висівковий лишай лікується, але час від часу з’являється знову і виявляється як косметичний дефект на шкірі.
Літня проблема – стригучий лишай
Надзвичайно активним у теплу пору року є стригучий лишай. Він вражає і шкіру, і волосяний покрив голови. Його можна вилікувати, але це дуже складно і це можуть зробити тільки фахівці. Зараз – саме пік мікроспорії, дуже багато випадків зараження стригучим лишаєм. Тому треба бути обережним з домашніми тваринами, особливо з безпритульними, бо лишай розповсюджується дуже швидко, і достатньо погладити тварину, а потім доторкнутися до голови, щоби заразитися.
Існує ще низка шкірних захворювань, пов’язаних із застудою. Наприклад, герпес – вірусне захворювання з висипкою пухирців на шкірі і слизових оболонках. Найчастіше вірус вражає шкіру, очі (кон’юнктивіт, кератит), слизові оболонки обличчя, статевих органів, центральну нервову систему (енцефаліт, менінгіт). Розвитку хвороби сприяє переохолодження, а також перегрівання організму. Отже, не переохолоджуйтеся та не перегрівайтеся на сонці.
На відпочинку дуже легко підчепити коросту. Людина може заразитися, користуючись речами хворого – рушником, мочалкою, білизною, одягом тощо. Симптоми – сильне зудіння, особливо вночі. Розпізнати коросту доволі легко. Вона виявляється маленькими червоними прищами на шкірі.
Галина Марків
7-08-2008, 11:06
Коментарів 0 Переглядів 13 736

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.