Відгуляти весілля у віддаленому гірському комплексі на Буковині сьогодні вирішують чимало молодят не лише з Чернівців, а і з Києва чи Львова. У карпатських ресторанах і базах відпочинку місця на літо й осінь почали займати ще навесні.
- Не можу сказати, що ми самі вирішили проводити весілля. Нас життя змусило, - каже Галина БЕЗУХ, директор ресторану “Гетьман” у Вижницькому районі. - У Чернівцях уже немає вільних місць на літо-осінь. Да нас люди їдуть не лише з Чернівців, а й Києва, Львова. Вже другий рік організовуємо весілля.
На базі відпочинку “Легенда Карпат”, що на Косівщині, весілля організовують уже років п’ять. Чернівчанам чи гостям із Івано-Франківщини їхати сюди недалеко – близько години, тож зробити “виїзне” весілля осіб на 60-70 не проблема. “Наречені у нас місцеві, - пояснює Наталія УГРИНЮК, адміністратор бази відпочинку “Легенда Карпат”. – Бувало, що студенти з Києва чи Львова відпочивали у нас, знайомилися з дівчатами з Кутів, і весілля робили тут”.
Влаштувати гулянку серед гірських вершин обійдеться від 150 гривень з особи. У подарунок молодятам туркомплекси, як правило, виділяють безкоштовно номер на два-три дні. А гостям надають знижки на проживання.
- Весілля проводять у тому стилі, в якому хоче замовник: гуцульському, релігійному, класичному, - розповідає Альона ЧЕРНЯВСЬКА, адміністратор туркомплексу “Мигово”. - Як правило, люди обирають свято в національному колориті. Для цього на весілля запрошують місцеві народні колективи. Готують буковинські страви. Подаємо бануш, білі гриби, бринзу, горілку-хріновуху, вишняк. В селі є дерев’яна церква. Можуть вінчатися там. Також маємо можливість офіційно давати нареченим розпис прямо в ресторані. Відповідно прикрашаємо зал, одягаємо деревце, робимо традиційне оздоблення на воротах. Молодята можуть сидіти під образами – така народна традиція. У нас є коні, ліжники. Дотримуємося усіх обрядів – молодята проходять під короваєм. Проводить весілля місцева жінка – ведуча, а не тамада. Зустрічаємо ми молодят з вишитим рушником, із хлібом. Периберія є – якщо хтось був у Вашківцях, то знає. Це, звичайно, за бажанням, але якщо молодята хочуть, то можемо влаштувати таку розвагу на весіллі.
- У нас була пара, яка організувала вінчання на Говерлі, - розповіла Наталія Угринюк. – Часто молодята також вінчаються у Старокутській церкві, вона старовинна. До церкви можуть їхати бричкою, запряженою кіньми.
Одна з переваг “гірського” весілля – оргінальна кухня. Як правило, великі карпатські комплекси з рестораном і базою відпочинку мають власний ковбасний, кондитерський, кулінарний цехи. Продукти закуповують у місцевих селян. І до святкового столу подають усе натуральне – від місцевих білих грибів і маринованих огірків до горілчаних настоїв і фруктових наливок власного виробництва (Н.Макушинська).
3-06-2008, 10:40
0
3 210