Двері до невеличкої пекарні Миколи Биндю в Красноїльску не зачиняються допізна: місцеві мешканці і гості знають, що тут завжди можна купити свіжий смачний хліб.
– Ми розробляємо лісосіку і постійно купуємо тут хліб, а тепер ще й додому беремо, – каже Петро Сидорчук з Чернівців. – Бо випікають його на дровах, а не в електропечах.
Невелика кімната, яка знаходиться в одному приміщенні з пекарнею, закладена стелажами з хлібобулочними виробами. Тобто править за тимчасовий магазин. А в самому цеху у великих чанах дозріває тісто, четверо жінок змащують олією різного виду формовочну тару. Господар відчиняє металеву засувку і дивиться, чи добре горить у печі. Дров у нього стільки заготовлено, що на два роки вистачить.
– Печі маємо міцні і надійні, це завдяки моєму синові Анатолію, який не лише добрий муляр, – продовжує Микола Георгійович, – а й інші роботи по господарству знає. Саме тому всього тричі на рік чистимо печі. Забезпечені ми і борошном: зараз маємо понад 50 тонн. Купую його на Тернопільщині. Звичайно, треба знати, яке воно за якістю, але досвід приходить з роками. Хоча колись я й не думав, що стану пекарем – так вийшло.
Микола Биндю почав працювати з чотирнадцяти років, бо скрутно жилося сім’ї. Нині за його плечима 44 роки виробничого стажу.
– Якось у Красноїльську захворів завідуючий пекарнею: впав і зламав ногу, – пригадує пан Микола. – Запропонували, щоб я замінив його. Тривало це зо три місяці. А потім мене й залишили на цій посаді. З тих пір минуло понад 20 років. Я викупив пекарню, обновив обладнання, збудував ще одне приміщення, яке незабаром стане нашим фірмовим магазином. Але найбільший статок – це пекарі з великим трудовим стажем – Варвара Савчук, Марія Опаєць, Марія Істратій, Анна Мітрік. У них і я навчився секретів випічки хліба. Є вже такі секрети і в мене, але вони не для широкого загалу, хоча конкуренції не боюся. В одному впевнений – кращого хліба, ніж той, який печеться на дровах і до якого не додаються різні сумнівні добавки, не буває. Зрештою, покупці самі можуть розібратися.
Нині на пекарні Миколи Биндю працює 12 пекарів: четверо випікають хліб у нічну зміну, а четверо вдень випускають батони, булочки та калачі. За зміну використовують 700-800 кілограмів борошна, кількість буханців – понад півтори тонни. Є й замовлення на різні свята чи поминки. Хліб тут – найдешевший в районі – 1,8 гривні. Дрова пекар використовує лише м’якої породи – ними можна легко маніпулювати температурою в печі, бо букові чи дубові призводять до перекалу й нерівномірного випікання хліба.
Для буханців тут застосовують воду, дріжджі, олію та цукор, для батонів ще додають курячі яйця та ізюм.
Реалізують хліб, крім Красноїльська, в Їжівцях, Чудеї і райцентрі. На території району функціонують лише дві пекарні, де хліб печуть на дровах.
Василь Гринюк
22-05-2008, 10:48
0
17 120