RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кілька років тому чернівчани зітхнули з полегшенням – тарганів стало менше. Але щастя тривало недовго: цього року в багатоквартирних будинках знову вони завелися.

ЖРЕПи не мають грошей для дезінфекції

– Орендую кімнату на вул. Комарова, 9Б, – розповідає чернівчанка Оксана. – У будинку колись знаходився гуртожиток, тому квартири поділені на блоки, а кухня – одна на весь поверх. І хоча на кухні завжди чисто, прибрано, там масово розгулюють таргани. Вони вже настільки знахабніли, що не втікають навіть, коли вмикаємо світло. Щоб їх позбутися, купила досить дорогий гель (за один тюбик, якого вистачає на два застосування, заплатила 50 гривень). Допоміг лише на нетривалий час. Коли купляла, продавець у магазині мені розповіла, що я не перша звертаюся за отрутою для тарганів: "Два роки тому ці комахи зникли, а нині знову з’явилися".

З тарганами у квартирі стикнулися і чернівчани, які живуть на вулиці Червоноармійській, 107.

– Наша служба труїла тарганів у багатоквартирних будинках на вулиці Комарова, Полєтаєва, 11, Червоноармійській, 63, 65, – повідомила дезінструктор міської дезінфекційної станції Анастасія КОЛОТИЛО. – Ми реагуємо на заявки ЖРЕПів, у яких вказані під’їзди і підвали, які необхідно окропити отрутохімікатами. Житлово-комунальні підприємства оплачують наші послуги, а наша установа за ці гроші закуповує дезінфікуючі засоби у Києві. Замовляємо тільки ліцензійну отруту від тарганів, дозволену Міністерством охорони здоров’я.

Дезінструктор зауважує: хоча багато помешкань чернівчан потребують дезінфекції, ЖРЕПи не часто виділяють на це гроші.

– За наші послуги житлово-комунальні підприємства розраховуються частково і невчасно, – каже Анастасія Колотило. – Наприклад, ЖРЕП №14 лише за перше півріччя винен нашій установі 6,8 тисячі гривень.

Начальник ЖРЕПу №14 Михайло МЕЛЬНИК переконує: дезінфекцію підвалів та перших поверхів працівники підприємства проводять щороку за графіком.

– Свідчення цьому – акти виконаних робіт, – повідомляє Михайло Мельник. – Кожен завірений підписами мешканців будинку, дезінфекція якого проводили. Іноді якість проведених робіт перевіряє технік. Якщо у будинку не було потреби проводити дезінфекцію, кошти за ненадані послуги відшкодовуємо мешканцям. Мінусуємо з квартплати. Їх не дуже помітно, адже якщо суму 150-200 гривень відшкодувати мешканцям 200 квартир, то на одну припадає гривня. Зауважу: у квартплату входить обслуговування підвалів та перших поверхів, а не приватизованих квартир.

Мешканці будинків, у підвалах яких з’явилися таргани, можуть додатково звернутися до ЖРЕПів (усно чи письмово). До підприємств можуть зателефонувати і ті, хто хоче дізнатися графік проведення дезінфекційних робіт у їхньому будинку.

– Обстежуємо усі будинки (підвальні приміщення, покрівлі, під’їзди та сходові клітки) двічі на рік: навесні та восени, – стверджує начальник ЖРЕПу №14. – Тоді дивимося, які проблеми необхідно вирішити. Крім проведення дезінфекції згідно з графіком, відреагували на понад 10 додаткових звернень.

До оселі через люстри залазили черв’яки

Анастасія Колотило впевнена: таргани заводяться не лише у підвалах, але й на дахах.

– Майже усі технічні поверхи мають відкриті люки, – стверджує дезінструктор. – Туди залітають і роблять гнізда птахи, зокрема голуби. Доки працівники житлово-комунальних підприємств не закриють ці люки решітками чи цеглою, на даху будуть і яйця, і пір’я, і послід птахів, які зогнивають. Там заводяться не лише таргани, але й блохи та черв’яки. До нас зверталися чернівчани, до оселі яких через люстри залазили черв’яки. Комарі ж найчастіше потрапляють до осель із підвалів та інших місць, де протікає вода. Сирість полюбляють також миші, щури та інші гризуни, яких найбільше в оселях взимку (влітку вони, здебільшого, на полях).

Працівники дезінфекційної станції можуть впоратися не з усіма комахами. Анастасія Колотило розповідає, що коли біля помешкань заводяться оси, їхні гнізда руйнують працівники МНС. "У них є техніка, щоби дістатися до гнізд, у нас немає", – зізнається жінка.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Як уберегтися від тарганів

– вчасно виносьте сміття;
– зберігайте хліб та солодощі у целофанових пакетах;
– не залишайте у відкритих місцях продукти та воду.
Воду про запас зберігайте у каструлях та відрах лише з накритою покришкою.

Як боротися з тарганами?

З невеликими рудими тарганами працівники міської дезінфекційної станції радять боротися самотужки.
Для цього ретельно очистіть приміщення, яке потребує дезінфекції. Якщо є можливість, після вологого прибирання звільніть кімнату від пересувних меблів, висуньте шухляди.
На суху чисту підлогу нанесіть дезінфікуючий засіб для знищення тарганів: гель, олівець, липучку тощо. Їх можна придбати у звичайних магазинах побутової хімії.
Якщо ваше помешкання дезінфікували працівники спеціалізованої служби, провітрюйте його протягом трьох годин. Після цього помийте підлогу 5-відсотковим мильно-содовим розчином. Протягом 72 годин бажано не заходити до помешкання.
Пам’ятайте: у багатоквартирних будинках боротися з тарганами треба разом. Домовтеся із сусідами про проведення дезінфекції. Бо таргани можуть втекти з продезінфікованої квартири до іншої, а за два-три місяці повернутися.

Куди звертатися, щоби провести дезінфекцію

– до ЖРЕПу;
– до міської дезінфекційної станції: м. Чернівці, вул. Горіхівська, 22, номер тел. 52-52-64.

Вартість дезінфекції:
підвалу – 318-340 гривень (залежно від площі). Плата за ці послуги входить до квартплати;
приватизованого приміщення – 1,7 гривні за 1 кв. м.
1-08-2011, 11:19
Коментарів 0 Переглядів 6 346

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!