RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Від початку року мою 77-річну маму тероризує телефонними дзвінками та листами колекторська фірма "УкрФінанси". Вказують за невідому звідки взяту суму заборгованості і погрожують подати до суду, арештувати майно, відвідати місця роботи та проживання. Довели маму до мікроінсульту. На лікування вже витратив півтори тисячі гривень, – поскаржився до редакції чернівчанин Юрій АРІНОВИЧ.

До 2008 року його мати Маргарита Михайлівна користувалася послугами ТОВ "Телекомпанія "Кабельне телебачення міста". Три роки тому вирішила від них відмовитися. На її прохання Юрій звернувся до фірми, щоби розірвати договір.

– Мені запропонували розірвати договір на півроку, щоби, якщо передумаємо, не сплачувати знову за підключення, – розповів чернівчанин. – Якщо після цього терміну я не з’явлюся, кабельне телебачення пообіцяли відключити автоматично. Я погодився. Через шість місяців працівники телекомпанії відрізали кабель. Відтоді від цього товариства не було жодної звістки. А на початку 2011 року мати отримала письмове повідомлення від ТОВ "УкрФінанси". У ньому йшлося про те, що вона заборгувала фірмі 124 гривні 37 копійок. Коли звернувся у телекомпанію, мені повідомили, що за мамою існує борг – 1 гривня 33 копійки. Цю суму нарахували за три дні, бо кабельне телебачення відключили третього числа. Запитав, чому нам про заборгованість не повідомили, чому маємо сплачувати у сотню разів більше та ще й невідомій фірмі. Відповіли, що це – не їхні проблеми. Зателефонував до Києва. У відповідь почув: "Нас нічого не цікавить, ви повинні сплатити".

"Навіть враховуючи пеню, сума боргу не 124, а 12 гривень"

Юрій показує договір, укладений із "Кабельним телебаченням міста". Там окремим пунктом прописана вимога про дотримання конфіденційності. У інших пунктах йдеться про зобов’язання телекомпанії інформувати абонента про будь-які зміни в тарифах, про те, що за прострочення платежу абонент сплачує пеню розміром 1% від розміру платежу за кожен день прострочення.

– Підрахував, що навіть із пенею маємо сплатити не 124, а 12 гривень, – каже Юрій. – Цю суму і заплатив у березні цього року. Проте телефонні дзвінки з Києва не припинилися. А 30 червня колекторська фірма надіслала ще один лист із зобов’язанням сплатити 124 гривні. У ньому повідомляли, що моя мама не має права виїжджати за територію України, а також, що її дані, вказані під час укладання договору з телекомпанією, перевірятимуть "шляхом відвідання місць роботи та проживання уповноваженими представниками". У листі йшлося й про те, що справу передадуть до суду, а на майно і доходи накладуть арешт. Повідомлення підписав голова Департаменту досудового стягнення.
Після погроз Маргарита Михайлівна перенервувала і потрапила з мікроінсультом до міської лікарні. Її син зберіг усі квитанції із сумами, які витратив на лікування. Юрій планує звертатися до суду.

"Нічого собі! За одну гривню..."

Ми навідалися до телекомпанії "Кабельне телебачення міста". В оператора поцікавилися, яка сума боргу існує за Маргаритою Арінович. Працівниця телекомпанії запитала про адресу проживання колишнього абонента і внесла дані у комп’ютер.

– Одна гривня 33 копійки, – відповіла. – Їх сплатили у березні цього року. А угоду з абонентом розірвали 31 грудня 2009 року.
Ми запитали, звідки взявся борг розміром 124 гривні і чому його вимагає сплатити київська колекторська фірма. Показали копію листа від "УкрФінансів". Оператор прочилата його і сказала: "Нічого собі! За одну гривню..." Потім зайшла до іншого кабінету. Коли вийшла, продовжувати розмову відмовилася.

– Не маю права надавати будь-яку інформацію, – сказала. – Я лише оператор. Начальника зараз немає. Він у відпустці. Буде через два тижні.
Номер телефону начальника нам не дали. Лише зауважили, що телекомпанії Маргарита Арінович нічого не винна: "Хай розбирається з "УкрФінансами".

Зателефонували до ТОВ "Укрфінанси". Представилися і попросили пояснити звідки взялася сума боргу – 124 гривні 37 копійок.
– Ми не маємо права надавати таку інформацію третім особам, – відповіла жінка. – Ви ж не адвокат нашого клієнта. Хай сам телефонує...
Олеся Длужанська

Як захистити себе від "наїзду" колекторів?

– Пригадайте, коли востаннє сплачували за послуги підприємства, яке надало право грошової вимоги колекторській фірмі. Термін позовної давності відраховують від моменту останнього платежу і він не може бути більшим, ніж три роки.
– Напишіть рекомендовані листи з обгрунтованою скаргою до підприємства, послугами якого ви користувалися, та колекторної фірми. Збережіть квитанцію про надсилання листів.
– Якщо телефонні дзвінки та листи від колекторів не припинилися, напишіть скаргу до прокуратури про порушення ваших прав, подайте до суду позов про захист честі та гідності. Є випадки, коли колекторські фірми у суді визнавали винними і зобов’язували виплатити чималу суму моральної шкоди та попросити вибачення у позивача.
– Копії позовних заяв, відкриття виконавчого провадження, про які йдеться у листах від колекторської фірми, як правило, є фіктивними. Зберігайте їх, вони є доказами на вашу користь у суді.
– Якщо колектори спілкуватимуться із сусідами чи вашим керівництвом, записуйте дату та годину такого "спілкування". Ваші знайомі зможуть виступити свідками на суді.
– Не впускайте колекторів до своєї оселі. Спілкування зведіть до письмових запитань – відповідей.
1-08-2011, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 3 847

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.