На ринках міста з’явилися перші гриби. Декілька господарів на прилавках ринку "Верхній" вранці виклали гриби різних сортів та розмірів: від маленьких лисичок до м’ясистих білих із великими шапками. Усі продавці запевняють, що збирали їх самі.
Білі – дорожчі, сироїжки – найдешевшіНа столі жінка розклала купками великі та середні білі гриби, сироїжки та лисички.
– Чоловік із дітьми вже вдосвіта був у Хотинському районі на грибах, – розповідає пані Марія, обчищаючи корінці невеличкого білого гриба. – Самі живемо у Кам’яній, тож вранішній урожай приїхала продавати сюди. Білі гриби недешево коштують, але ж то білі. Крім того, лише на бензин треба сто гривень. А ще знайти гриби, почистити. Продаємо лише чисті, без землі чи сміття. Дешевші – сироїжки – 25 гривень, але тут понад кілограм, лисичок теж маю понад кіло.
На асфальті стоїть пластмасове півторалітрове відерце з лисичками:
– Останнє відерце залишилося, – каже пані Тамара із Рухотина Хотинського району. – А були зранку і сироїжки, і білі, і козарики. Все розкупили. У нас кинулися гриби після дощу. Живу під лісом, тож збирала грибочки сама.
Ліна Нагірняк
Орієнтовні ціни на гриби (ринок "Верхній", грн/кг):
- білі: середні – 100, великі – 80;
- сироїжки – 20-25;
- козарі – 40-50;
- лисички – 45-60.
Наші гриби – найсмачнішіМешканці Сокирянщини та Путильщини скаржаться на тривалу засуху. "Сподіваємося на дощі, які пройшли вихідними. Тож трохи сонця – і через декілька днів будуть гриби. Вже не можемо дочекатися", – сказала пані Євгенія з Новодністровська.
– З дня на день очікуємо масову появу грибів, – розповів Віктор Псарюк, підприємець із Путильщини. – Сюди приїжджають люди здебільшого зі східних регіонів. Скажімо, нині гостять двоє туристів із Луганська, були і з Харкова, Києва. Щоби відпочити, подихати нашим повітрям, позбирати гриби та ягоди. Але цього року грибний сезон пізно розпочинається. Досі знаходили декілька підберезовиків. Через довгу засуху грибів не було. Наші гості розповідають, що у лісах східних регіонів немає таких грибів, як у нас. Вони кажуть, що наші гриби – найсмачніші.
Правила збирання – Збирайте в лісі лише добре знайомі їстівні гриби.
– Гриби, які викликають у вас сумнів, не беріть.
– Ніколи не беріть і не їжте гриби, які мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, не куштуйте їх.
– Збираючи для засолювання вовнянки, чорнушки, грузді, підгрузді та інші гриби, які мають молочний сік, обов’язково вимочіть їх і добре виполощіть у холодній воді. Те саме треба зробити зі свинушками, валуями, сироїжками, які мають їдкий та гіркий присмак,.
– Ніколи не збирайте і не їжте гриби перестиглі, зморшкуваті, червиві, зіпсовані.
– Не їжте сирі гриби.
– Якщо натрапите в лісі на бліду поганку, знищте її.
4-07-2011, 11:04
0
1 958