RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До Румунії – мандрувати монастирями й палацами

Всесвітньо відомі палаци, монастирі, замки – усе це можна побачити поруч, у сусідній Румунії. У тому, що захоплюватися у цій країні є чим, ми переконалися на власні очі.

Єдине, що затьмарило враження – кордон. Дві години з українського боку і ще майже година з румунського.

Перша зупинка – монастир Путна. Виявилося, що в Румунії монастирі – це не просто об’єкти паломництва. Це справжні культурні центри з усією інфраструктурою – музеями, центрами для туристів, їдальнями, готелями, крамницями.

Так, у музеї монастиря Успіння Пресвятої Богородиці, заснованого Стефаном Великим у XV столітті (Путна), можна побачити колекцію давнього посуду, прикрас, церковного начиння, рукописів і стародруків.

Монастирі Воронець, Молдовиця, Сучевіца та багато інших вражають насамперед своїм розписом – фресками вкриті як внутрішні стіни, так і зовнішні. При цьому, за словами екскурсоводів, барвисті розписи збереглися з XV-XVI століть.

Нямецький монастир – духовна столиця Румунії. Окрім чудової архітектури, він вражає безцінною колекцією давніх рукописів. Об’єктом паломництва у ньому є келія настоятеля монастиря й одного з найшанованіших у Румунії святих українця Паїсія Величковського.

Серед інших пам’яток культури – музей-садиба Міхая Емінеску та Іона Крянге.

Пересічного туриста насамперед вражає ідеальний стан румунських пам’яток. Вони доглянуті, відреставровані, навколо – квітники й газони. А неподалік багатьох із них процвітає знайома нам вулична торгівля – жінки й чоловіки жваво розпродують саморобні чудодійні настоянки з трав і ягід, квашені в пластикових пляшках гриби, хутряні шапки, китайські іграшки. Хоча в якості сувеніра все-таки краще придбати румунське вино – воно недороге і досить якісне.
Надія МАКУШИНСЬКА

Що ще подивитися

 Легендарний замок Дракули. Він стоїть на скелі, в самому серці Трансільванії. Вузькі коридори, темні кімнати, скрипучі дерев’яні сходи. Увагу привертають старовинна капела, потаємні сходи, музичний салон королеви Марії, порохова вежа, апартаменти короля Фердинанда. Всередині замку – чудовий затишний дворик. Тут знаходиться колодязь бажань, куди всі охочі традиційно кидають монетку.

 Палац Пелеш. Це літня резиденція королів. Один із найкрасивіших та найкраще збережених палаців у світі. Головна цінність палацу – унікальне різьблення по дереву. У палаці зібрано прекрасну колекцію зброї. Кожна з його 160 кімнат унікальна, всі вони виконані в різних стилях. Палац оточений сімома терасами, прикрашеними скульптурами, фонтанами. Башта палацу заввишки 66 метрів. Замок був побудований за останнім словом техніки того часу. Він мав теплостанцію, електростанцію, ліфт, телефон, пилосос і кінотеатр.

 Столиця Румунії – місто Бухарест. Його також називають "маленьким Парижем". Бухарест – одне з "найзеленіших" міст Східної Європи. Парки Чіжміджіу (1850 рік), Херестреу (1936), Паркул-Карол (1906) і Ботанічний сад біля палацу Котрочень відомі навіть за межами країни. Серед архітектурних споруд особливо примітний грандіозний (на 6000 кімнат) палац парламенту, який у народі називають "палацом Чаушеску". За площею він займає друге місце у світі (після Пентагону). 

На замітку

 Ціна туру: залежить від тривалості (приблизно 400 євро за шість діб, 200 євро – за дві доби). При цьому окремо потрібно сплачувати вхід до палаців та монастирів, а також право фотографувати чи знімати відео. Дешевше обійдуться паломницькі тури, які організовують релігійні общини (8 днів – від 260 євро).
 Гроші. Обміняти долари чи євро на румунські леї можна і на кордоні (там встановлено обмінний автомат), і в банках. Один євро – приблизно два леї. 
2-12-2010, 10:20
Коментарів 0 Переглядів 4 485

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.