RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дитсадок і турбазу підмиває вода


Під загрозою змиву опинилася турбаза "Черемош" і дитсадок №2 в місті Вижниця (околиця Рівня). Ще після повені 2008 року було ушкоджено, а згодом і зруйновано берегозахисну дамбу. За два роки ситуація стала критичною – перша ж повінь може зруйнувати дитсадок, будівлі турбази. Влада зволікає з вирішенням питання.

Каміння
возять потайки


– Два роки тому потік води зруйнував дамбу і підмив огорожу дитсадка, довелося перекладати її на півтора метра ближче, – розповідає Надія КОРДЯК, завідувач ДНЗ №2. – З кожним роком ситуація дедалі погіршується. Мало того, що постійні повені, ще й звідси постійно вивозять камінь, пісок. Через це утворився кар’єр, і при підвищенні рівня води потік підмиває наш берег. Водії вантажівок кажуть, що вивіз каменю узгоджено з місцевою владою. Але насправді в них дозвіл на поглиблення русла р. Черемош, що можна брати каміння з дна річки. Вони натомість беруть його під нашим берегом, об’їжджаючи навколо, щоб їх не помітили. Коли бачу це, звертаюся до мера Вижниці. Видобуток припиняють, та наступного дня усе починається знову.

Берег постійно руйнується, щоразу ми змушенні переставляти паркан дедалі ближче до дитсадка. Ще одна сильна повінь – і дитсадок "попливе". У нас навчаються 60 дітей, три групи – по 20 діточок. Було би більше, та приміщення не дозволяє.

– Ситуація дуже складна, – скаржиться директор пансіонату "Черемош" у Вижниці Марія ТКАЧУК. – Ще 2008-го повінь забрала 45 сотих землі, весь футбольний майданчик, частину баскетбольного майданчика, 145 метрів огорожі, два електричні стовпи, з яких освітлювали територію. Було зруйновано дамбу, збудовану ще 1966 року. Залишилося зовсім мало землі, берег розмиває, підступаючи дедалі ближче до будівель турбази. У нас відпочиває 300 дітей щомісяця, зимою маємо 100 місць, тож питання укріплення берегу нагальне.

Я, депутат міської ради, неодноразово порушувала це питання на сесії міської, районної рад. Постійно нам обіцяють, але ніхто нічого не робив. Сподівалися, що дамбу зроблять у районі садочка і ми будемо захищені. Після повені 2008 року русло ріки трималося лівого боку, Івано-Франківської області. Як тільки після повені почали вивозити гравій, пісок, річка знову повернула своє русло в наш бік. Скільки разів було: їде машина, зупиняєш її, запитуєш, де дозвіл, хто за це платить. Ніхто нічого не каже, можуть нецензурними словами обізвати та їдуть далі. На сесії міської, районної рад виступала проти видобутку, але його все одно продовжують.

Дамба буде – колись

– Виконком Вижницької міської ради 22. 09. 2009 року надіслав лист начальникові Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів п. Лосіку І. І. з проханням внести до плану фінансування будівництва дамби біля ДНЗ №2 і турбази "Черемош", – каже Вижницький міський голова Володимир ПИЛИП’ЮК. – 29 вересня 2009 року отримали відповідь: у пропозиціях до "Плану виконання природоохоронних заходів, що фінансуються з Державного бюджету на 2010 рік", поданих басейновим управлінням до Держводгоспу України, включені заходи з відновлення дамби в районі околиці рівня попередньою вартістю 2,5 мільйона гривень. За відповідного рівня фінансування роботи буде виконано. Нині жодних робіт не було здійснено.

А самовільного видобутку гравію у нас немає. 2008 року, коли завершували другу дамбу у Вижниці №21а, брали там каміння. Також брали на будівництво Лукавецької захисної дамби. Але не без того, що десь вивозять і незаконно. Простежити за всім неможливо, це проблема всього русла річки Черемош.
Олег САВЧУК
27-08-2010, 11:47
Коментарів 0 Переглядів 3 374

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.