RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Банилові-Підгірному щороку будують півсотні хат

Ще кілька років тому до Банилова-Підгірного було важко дістатися: дорога у вибоїнах, калюжі. Нині тутешні шляхи і центр заасфальтовано. Кажуть, такої якісної дороги немає в жодному буковинському селі. Через кожні 50 метрів – "лежачі поліцейські". Огорожі біля будинків замінили, довкола чимало клумб та квітників.

Центр – як невелике буковинське містечко, лише декілька особняків кінця ХІХ – початку ХХ століть нагадують про австрійське минуле Банилова-Підгірного. Особливо вирізняється палац – колишній панський маєток, в якому нині знаходиться лікарня. Неподалік золотими банями виблискує нова церква. Поруч із місцевим костелом ще один колишній маєток – тут у двоповерховому палаці розташувався табір чернівецької школи-інтернату "Перлина гір".

Банилів-Підгірний адміністративно складається з декількох кутів-хуторів. Скажімо, кут Кошелівка розташований уздовж потічка Солонець, що впадає до Малого Сирету, був колись самостійним селом. Тут плели кошики, бо на берегах росли лози. Є тут і дерев’яна церква Святого Дмитра, збудована 1875 року. Її закрили 1978 року. Влада знищила іконостас та ікони. Хотіли знищити і три дзвони, але люди заховали їх у трьох різних місцях хутора. А 1986 року кошелівці почули церковний дзвін.

Відомим є і хутір Гільча. За австрійських часів тут була парова лісопильня. На роздоріжжі стоїть дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці 1782 року. Церква – хатнього типу, оббита дранкою. Неподалік починається територія єдиного в Україні зоологічного заказника "Зубровиця", нині тут є 80 зубрів. Село Банилів-Підгірний оточено десятьма горами, висота яких сягає від 875 до понад 1000 метрів.

– За перемогу в конкурсі на населений пункт із найкращим благоустроєм ми маємо отримати 30 тисяч гривень із району та 40 – з області, – розповідає Валерій АБРАМЧУК, сільський голова. – На рівні держави призовий фонд для переможців становив півмільйона гривень. Однак реально гроші ніхто не отримав – вони пішли на святкування, яке відбулося на початку червня в "Донбас-Арені". Перше місце вирішили нікому не давати, друге посіло невелике село Черганівка Косівського району на Прикарпатті, а третє – Банилів-Підгірний. Нашими конкурентами були Коровія Глибоцького та Мамаївці Кіцманського районів. Дипломи вручав віце-прем’єр Борис Колесников. Частину коштів, а саме 36 тисяч гривень, плануємо використати для освітлення центральної вулиці села, а це 4,5 кілометра: мережа тут стара, ще радянська. А треба встановити ліхтарі сучасні, більш економні. Також потрібно оновити пам’ятник полеглим у Другій світовій війні, купити бульдозер. Мешканці села дуже дружні: громада зібрала 500 тисяч гривень на перекриття церкви, а їх у нас чотири. Територія села – 15,6 тисячі гектарів, населення – 4200 осіб.

Стати переможцем було нелегко: його обирали за 40 критеріями. На благоустрій села було використано 625 тисяч бюджетних та 899 тисяч гривень позабюджетних коштів. Всі вулиці, а їхня протяжність становить майже 100 кілометрів, – з твердим покриттям. Загальна площа зелених насаджень – майже 74 гектари. Протяжність зовнішнього освітлення – 7,3 кілометра. А на збереження історико-культурної спадщини було використано понад майже 780 тисяч гривень.

– У Банилові-Підгірному вже п’ять років народжуваність перевищує смертність. Тут щороку в середньому будують до 50 будинків, – каже Микола ДЕЛІЦОЙ, заступник голови Сторожинецької РДА. – А про благоустрій, як у Банилові, мріє кожне село Підгір’я. І заслуга в цьому не лише сільського голови, депутатів, а й всієї громади.
Василь ГРИНЮК

З історії

Своєму розвитку село зобов’язане переселенню 1850 року богемських німців та заснуванню німецької колонії Августиндорф. На куті Кошуя про це нагадує найбільший храм села – мурований костел Пресвятої Трійці. Храм та монастир було споруджено 1907 року для австрійського ордену тринітаріїв. Наступного року костел було освячено під титулом Святого Мартина. Після Другої світової війни храм було закрито, а 1993 року – повернуто римо-католицькій громаді.
12-08-2010, 10:52
Коментарів 0 Переглядів 9 294

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги