RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щоби жити в Чернівцях, потрібно дотримуватися багатьох заборон. Одні з них встановлено на державному рівні, наприклад, режим дотримання тиші після 22.00 і до 08.00 та заборона палити в громадських місцях. Інші – запроваджено міською владою і переважно стосуються історичної частини міста.

Щоправда, виявилося, що більшості цих заборон ніхто не дотримується. А покарання за це – невеликий штраф.

На фасадах заборонено встановлювати кондиціонери

Свого часу сесія міської ради ухвалила рішення, яким заборонено встановлювати супутникові антени, кондиціонери та інші технічні конструкції на фасадах в історичній частині міста.

Якщо і можна це зробити, то тільки з дозволу міської ради і тільки на внутрішньому фасаді. Щодо кондиціонерів, то обов’язкова умова – конденсат повинен стікати у внутрішньо­бу­динкові мережі, а не крапати по стіні.

У будинках у центрі також є табу на встановлення білих металопластикових вікон – такі історичним будівлям не пасують.
Але зважаючи на кількість кондиціонерів і білих профілів навіть на вулиці високої культури О. Кобилянської, на багатьох мешканців центру заборони не дуже діють.

– На жаль, ці заборони не виконують, контролю за порушеннями немає. Чернівчани особливо влітку масово встановлюють кондиціонери та супутникові антени. І тільки приблизно один відсоток мешканців центру узгоджує встановлення вікон, – каже Олена ПУШКОВА, начальник відділу охорони культурної спадщини.

Обмеження для мешканців історичних будівель не випадкові, тим паче зараз, коли тривають процеси щодо внесення резиденції буковинських митрополитів до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Та й туристи шукають у місті саме автентичності.

"Заборонили встановлювати кондиціонери і білі профілі – це добре, але чому одним це можна робити, а іншим – ні?" – якось звернувся із запитанням мешканець будинку №48 на вулиці Головній. Насправді не можна нікому. Просто порушників мінімум можуть налякати приписом, а максимум – штрафом 170 гривень. Як погоджується Олена Пушкова, людей, які купують квартири в центрі, така сума штрафу аж ніяк не лякає.

– Останніми роками змінився контингент мешканців центру міста. Наприклад, сільські мешканці не завжди розуміють, що балкон історичного будинку – це оглядовий майданчик. Вони сушать на ньому білизну, складають речі, склять такі балкони, – каже начальник відділу охорони культурної спадщини. – Тому нині потрібно пояснювати і популяризувати правила життя в історичних будівлях.

На О. Кобилянської – палити і розвішувати білизну

На вулиці Ольги Кобилянської обмежень найбільше, оскільки, згідно з рішенням сесії міськради, це вулиця високої культури і зразкового порядку. Серед низки заборон найбільш резо­нансна – заборона палити.

Нині заборона палити на вулиці О. Кобилянської діє, але це чи не єдине обмеження, до якого чернівчани ще не звикли. "Заборона паління потрібна, – вважає Ярослав КУШНІРИК, депутат міської ради і начальник управління комунального господарства міста. – Хоча її ще виконують не до кінця. Але ми плануємо на прилеглих до О. Кобилянської вулицях обладнати місця для паління, тоді порушників каратимемо суворіше".

За паління на Панській вулиці правоохоронці мають право оштрафувати, як і за паління в громадських місцях, визначених на рівні держави.

Особливий статус вулиці О. Кобилянської, крім того, передбачає заборону: руху транспорту (крім аварійних та швидкої допомоги); зміни архітектурних елементів та оздоб­лення фасадів сучасними матеріалами; реклами алкогольних і тютюнових виробів; проведення мітингів; вигулювання собак тощо.

За що можуть оштрафувати

Недотримання режиму тиші
Від 22.00 до 08.00 заборонено гучний спів, вигуки, голосна музика, салюти, феєрверки, стрілянина петардами. Якщо санепідемстанція зафіксує перевищення шуму, винних повинні оштрафувати. Найчастіше чернівчани нарікають на шум у сусідських квартирах і розважальних закладах.

Паління в громадських місцях
Заборонено палити в Чернівцях у закладах охорони здоров’я, освіти та на прилеглих до них територіях, спортивних та фізкультурно-оздоровчих закладах і спорудах, організаціях культури, залах чекання пасажирів на залізничних, авто-
і аеровокзалах, в автобусах, таксі, ліфтах житлових та громадських будівель, на ринках та мікроринках, територіях дитячих та спортивно-дитячих майданчиків.

Як розповів Ярослав Кушнірик, табу на цигарки накладуть і в усіх скверах та на площах міста. Проте спочатку потрібно виділити в них зони для курців, щоби повністю їх не дискримінувати, але щоби дим не заважав тим, хто не палить.

Порушення "комендантської години" для підлітків
Після 23.00 на вулицях міста заборонено перебувати без супроводу дорослих дітям і підліткам, яким не виповнилося 17 років. Спочатку депутати міської ради підтримали "комендантську годину" до 18 років, потім вирішили трохи пом’якшити її умови. 
Марина КАРАСЬОВА
karaseva@molbuk.cv.ua
12-08-2010, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 3 295

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.