RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Підготувати дитину до школи – не менше тисячі

Відправити дитину до школи щороку стає дедалі дорожче. Щоби купити все необхідне, слід викласти кругленьку суму. Якщо вдома кілька школярів, то середнього місячного заробітку точно не вистачить. Цього року шкільний одяг і канцтовари для школяра обійдуться не менше тисячі гривень. Зекономити на формі та канцелярському приладді можна, обравши товари китайського виробництва. Але й продавці робити цього не радять – дешевий китайський рюкзак до кінця навчального року дитина не проносить. Пластилін буде липнути до рук, а взуття й сезон не відслужить.

Купувати продавці радять вітчизняні товари. На них і сертифікат якості є, і на вигляд вони нічим не поступаються закордонним аналогам.

Перш ніж купувати все необхідне для школяра, спочатку слід порадитися з класним керівником дитини. Адже школи встановлюють свої вимоги щодо шкільної форми. Крім того, щоденники, словники, зрідка й зошити закуповують для всього класу однакові.

Для міських шкіл – сарафани, для села – форми з фартушками

– Нових моделей шкільної форми цьогоріч не шили, – розповідає підприємець Калинівського ринку пані Людмила. – Ціни на шкільну форму, порівняно з минулим роком, зросли на 20-30 гривень. Для дівчаток форма-трійка, що складається з сарафана, брюк та піджака, коштує 250 гривень. До неї можна підібрати блузку вартістю 100-125 гривень. Ціну на форму для дітей молодшого шкільного віку, залежно від розмірів, не змінюють. За бажання можна придбати окремо звичайний сарафан – 100 гривень, із плісировкою – 155 гривень, спідницю – 80-100 гривень. Буковинці надають перевагу формі синього кольору. Чернівчани донечкам купують сарафани та жакети. Сільські мешканці закуповують шкільну форму старого зразка з фартушками. Нині вибір є великий. Усім можна догодити. Питання ціни та якості кожен вирішує для себе сам. Торгуємо шкільними формами українського виробника – Хмельницької торговельної марки "Хелена". Їхню продукцію виготовлено згідно з Дсту. На це у нас є документи. Наразі не вистачає розмірів шкільної форми для підлітків. Тканину "Літня мадонна" не розмитнено, тривалий час вона стоїть у порту Одеси.

Вартість шкільного костюма для хлопчика молодшого шкільного віку коливається від 150 до 270 гривень. Трохи дорожчі костюми для старшокласників – 250-300 гривень. Усе залежить від виробника та якості тканини. Найдешевші костюми китайського виробництва, їх можна придбати за 150-180 гривень. Золота середина – костюми українських фабрик. Разом із жилеткою він обійдеться в середньому в 220 гривень.

– Упродовж року ціни на костюми у нас не змінилися, – розповідає підприємець Галина ПЕРНАРОВСЬКА. – До нового навчального року є й новинки – вельветові костюми для школярів молодших класів. Зажили попиту костюми українського виробництва. Їхньою перевагою є те, що на них дають документи про сертифікат якості. Та й за цінами вони конкурентоспроможні, бо зростає розмитнення товару іноземних виробників. Гарантуємо, що такі костюми носитимуть не один рік. На місці до костюма можна підібрати й сорочку – 35-60 гривень та дитячу краватку – 20-25 гривень.

Рюкзаки
найкраще купувати
з ортопедичною спинкою


Хороші рюкзаки почали шити й в Україні, щоправда, з китайської тканини. При виборі добре прогляньте шви, оберіть рюкзак із кількома відділеннями, щоби дитина легко знайшла все необхідне.

– В нас у продажу є рюкзаки на два-чотири відділення. Їхня вартість, залежно від якості та величини, становить 45-200 гривень, – каже підприємець пані Олександра. – Найкраще обирати з ортопедичними спинками, таким чином збережете осанку своєї дитини. Почали шити рюкзаки і в Харкові. Вони добротні, не один рік прослужать. Що ж до малюнків, то їх можна підібрати на будь-який смак, із персонажами різних мультфільмів. Для підлітків є сумки через плече з тканини. Коштують вони від 100 до 200 гривень. А ось ранці цього року ми не завезли. Це не ті портфелі, що були за радянських часів. Вони зазвичай надто важкі, а з підручниками вони майже непосильні для першокласників.

Щоби взути дитину в шкіряне взуття, до загальних витрат потрібно ще додати в середньому від 100 до 300 гривень. 85-200 гривень витратити на кросівки або ж за 50 гривень купити на фізкультуру кеди. Ще й на спортивну форму доведеться витратити 85-200 гривень.

Канцтовари купують, дотримуючись моди

Зошити, щоденники, альбоми та лінійки до кожного нового навчального року виготовляють із новими героями телепрограм, серіалів та мультфільмів. Наразі в моді "фабриканти" та актори серіалу "Татусеві доньки". Ціни на канцтовари становлять третину всіх витрат. Щоправда, цим переймаються батьки школярів молодшого та середнього шкільного віку. Старшокласникам, крім двох товстих зошитів та ручки, до школи зазвичай більше нічого й не купують.

– Малюки вибагливіші за старшокласників. До вибору канцелярського приладдя вони підходять ретельніше, – розповідає підприємець Лариса ЧЕРЧУК. – Дитина хоче все яскраве, з картинками популярних мультфільмів. Увесь набір школяра коштуватиме кілька сотень гривень. Адже у портфель слід покласти укомплектовану папку для трудового навчання, яка обійдеться в 25-30 гривень, зошити (на 12 аркушів) по 1,2 гривні, кольорові олівці – 4-30 гривень, фломастери – 6-30 гривень, обкладинки для зошитів – три гривні за 10 штук, обкладинки для книжок – 6-10 гривень, пластилін – 3,5-7,5 гривні. Альбоми, залежно від якості паперу та кількості аркушів, коштують від трьох до 12 гривень, пенал – 10-40 гривень, а якщо усім начинням – 50-60 гривень. Ластик, простий олівець, точилку та лінійку купите по гривні. Для зошитів не забудьте придбати папку – 8-15 гривень, вони бувають на зав’язках, резинках чи на блискавці. Для найменших знадобиться і лічильний матеріал, а це ще 6-8 гривень, лише лічильні палички коштують 2-3 гривні. Закладки для книжок – від 2 до 8 гривень. Підставка для підручників пластмасова – 8,5 гривні, металічна – 15 гривень. Щоденники коштують 3,5-30 гривень. А ще циркуль, коректор, блокнот та кулькові ручки – по 3,5-5 гривень за кожне приладдя.

– Маленькі школярі зараз обходяться набагато дорожче за старшокласників, – зауважує продавець.
Антоніна БАБЧУК
3-08-2010, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 5 456

Загалом у Чернівецькій області до ПЦУ перейшли уже понад 40 парафій.
На каналі розміщено документальні сюжети про повсякденне життя людей в різних куточках планети
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.