RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Школярі таки навчатимуться за 12-річною системою освіти. Це підтвердив міністр освіти і науки Дмитро ТАБАЧНИК.

– Майже в усіх країнах Європи приблизно однакова кількість годин у середній школі. Це від 11 до 12 тисяч годин. Якщо ми перейдемо на 12-річну школу, приблизно будемо відповідати цим критеріям, – зазначив міністр.

Проте у зв’язку з цим виникає інша проблема – учні не хочуть втрачати час і "протирати штани" у школі аж 12 років. Тому вони вступають до коледжів, училищ і вищих навчальних закладів першого-другого рівнів акредитації. Переваг у такого навчання декілька. По-перше, вищу освіту після нього можна здобути на рік-два швидше (адже випускників деяких коледжів та технікумів вузи зараховують одразу на другий-
третій курси). По-друге, навіть якщо не здобувати вищу освіту, диплом про середню спеціальну освіту (а отже, і професію) такі учні отримають практично одночасно із закінченням школи колишніх однокласників. І, нарешті, є ще одна перевага – після закінчення зазначених установ уже не потрібно проходити тести для вступу до вузів.

Навіть із гімназій "втікає" половина старшокласників

Педагоги стурбовані тим, що у старші класи планує йти зовсім небагато дев’ятикласників. Але погоджуються, що таке рішення школярів має сенс.

– Такими темпами загальна середня освіта зникне, – зауважує заступник директора з навчально-виховної роботи ліцею №1 Віра СОПЕТИК. – Діти зараз дуже швидко дорослішають, і прищепити їм інтерес до навчання аж на 12 років дуже важко. Та вони одружаться ще у школі! Із 86 наших дев’ятикласників до десятого класу хочуть йти менше половини – 41 учень. Усі інші вступають до інших навчальних закладів – коледжів, училищ тощо. І їх можна зрозуміти. Таким чином вони вже у 18 років матимуть середню спеціальну освіту і зможуть шукати собі роботу. А так у 18-19 років лише закінчать школу. Я все ж таки за те, щоб повернути 11-річну систему освіти. Усі вже до неї звикли – і вчителі, і учні, і їхні батьки.

– У багатьох батьків є побоювання: не кожен хоче, щоб його дитина закінчувала школу в 18-20 років, – коментує директор гімназії №1 Віктор ШИМАНСЬКИЙ. – Все ж таки більшість намагається влаштувати дітей після дев’ятого класу до профільних навчальних закладів, після яких можна буде вступити на другий або третій курси вузу. За попередніми даними, лише половина наших дев’ятикласників планує залишатися у гімназії. Все-таки вважаю, що не варто йти зі школи після дев’ятого класу. Адже середня освіта безкоштовна, і батькам не доведеться сплачувати за навчання у коледжі, а потім ще у вищому навчальному закладі.

"У 20 років моя мама вже народила і мала роботу!"

– Після закінчення дев’ятого класу хочу вступати до комерційного технікуму, – каже учениця дев’ятого класу ліцею №1 Любов ГОЛЕТІАНІ. – Мені немає сенсу залишатися у ліцеї ще на три роки. Бо вже зараз мені 16, тож виходить, що я закінчу школу в 20 років. А у 20 років моя мама вже мене народила і мала роботу! Тож і я хочу до того віку мати хоч якусь освіту і роботу. 12 років навчання – це занадто багато. Якби 11, я ще подумала б. У технікумі навчатимуся два роки, а далі планую вступити на другий курс фізичного факультету ЧНУ. Предмети за перший курс здам екстерном. Хочу якомога швидше вже сама заробляти гроші, щоби не висіти на шиї у батьків. Мама з татом мене підтримують у моєму рішенні.

– Я після дев’ятого класу збираюся вступати в коледж при ЧНУ на спеціальність "прикладна математика", – розповідає 15-річний учень ліцею №1 Віталій КАЛАНЧА. – Чому? Бо не хочу проходити тестування. А ще таким чином я зекономлю кілька років і вступлю відразу на третій курс університету. Це моє рішення, і батьки мене підтримують.

– Така проблема справді існує, – підтверджує заступник начальника міського управління освіти Георгій ОЛІЙНИК. – Що робити після дев’ятого класу, вирішують, напевно, не стільки учні, скільки їхні батьки. Але я все ж раджу довчитися у школі. Бо тут за бажання можна змінити профіль навчання – наприклад, замість гуманітарних наук обрати поглиблене вивчення точних. Якщо ж дитина після дев’ятого класу йде до коледжу, вона обирає певну дисципліну і потім за цим же профілем вступає до вузу, тож змінити свій вибір буде вже складно. І не кожен учень вже у дев’ятому класі точно знає, чого хоче, за нього вибір роблять батьки. 
Галина МАРКІВ
14-05-2010, 12:53
Коментарів 0 Переглядів 6 608


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!