У Чернівцях перевірили 59 видів продуктів, які продають чи виробляють на Буковині, на вміст генетично-модифікованих організмів. У жодному ГМО не виявили, повідомила завідувач відділення гігієни харчування обласної санепідемстанції Наталія Прокопчук.
Досліджували харчі на вміст організмів-мутантів в облСЕС на базі вірусологічної лабораторії – обладнання для неї вартістю мільйон гривень область отримала ще торік. Саме в цій лабораторії взимку робили аналізи на штами грипу. А із шостого квітня на цьому ж обладнанні перевіряють вміст ГМО. Для цього наші фахівці навчалися у Києві. Досі місцеві виробники продуктів замовляли подібні дослідження в столиці.
Першими в області здійснили дослідження на вміст генетично-модифікованих організмів підприємства "Струминка", "Еліт Фіш", "Наладка Комерц", "М’ясо Буковини", "Мігро", "Іза", "Метро Кеш енд Кері", "Адвентіс" (супермаркет "Караван"), "Антарес-7", "Фортуна", "Кам’янка Агар", "Букофрут",
Сторожинецький консервний завод, "Піко-інвест", "Алант", "Пальміра" тощо.
За місяць досліджено 59 видів продуктів харчування та продовольчої сировини (13 проб хлібобулочних виробів, 12 кондитерських виробів, 16 м’ясо-ковбасних виробів, п’ять безалкогольних напоїв, дві проби рибних пресерв, вісім проб снеків та по одній пробі картоплі, консервованої квасолі, курячих яєць та свіжоморожених вареників). Дослідження засвідчили, що зразки продуктів харчування та продовольчої сировини не містять генетично-модифіковану дезоксирибонуклеїнову кислоту.
Досліджувати продукти на вміст генетично-модифікованих організмів та розміщувати відповідний напис про це на етикетках закон зобов’язує виробників. При цьому якщо генетично-модифікованих організмів у продукті менше 0,9 відсотка чи немає взагалі – на етикетці вказують "без ГМО". Якщо більше, ніж 0,9 відсотка, чи якщо продукти вироблені з використанням ГМО – виробники та постачальники повинні зазначити це на етикетці.
За словами Олександра СВІТЛИЧНОГО, головного лікаря облСЕС, виробники області самі надають свою продукцію для перевірки на вміст ГМО. Зрозуміло, що перевіряють лише одиничні зразки. А відповідальність за те, щоб інші партії продукції також не містили ГМО, лежить на виробникові. Він відповідає за те, щоби напис "без ГМО" відповідав дійсності. А покупцям доводиться вірити цьому напису. Адже сертифікат про перевірку продуктів на вміст ГМО в магазині йому не дадуть.
Замовити дослідження продуктів на вміст ГМО в чернівецькій лабораторії можуть не лише виробники, а й усі охочі – коштує такий аналіз 400 гривень.
Поки що маркування про вміст ГМО обов’язкове для всіх харчових продуктів. Однак, за словами О. Світличного, планують відмінити його для деяких видів продукції, у якій використання продуктів-мутантів технічно неможливе – скажімо, мінеральних вод.
Нині у світі зареєстровано 11 видів генетично-модифікованих сільськогосподарських рослин: соя, кукурудза, картопля, рис, ріпак, пшениця, бавовна, тютюн, цукровий буряк, помідори, кабачки, папайя, сливи, дині.
Надія МАКУШИНСЬКА
7-05-2010, 09:00
0
2 939