RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Будь-якої пори року в Буковинських Карпатах туристи можуть відпочити.

У зелених садибах катають на конях і лікують фіточаями

Дев’ять садиб зеленого туризму об’єдналися в один маршрут "Родзинки Буковини" у рамках проекту за співфінансування Німецького товариства технічного співробітництва. Протяжність маршруту "Родзинки Буковини" 160 кілометрів – від Ошихлібів до Підзахаричів.

Кожна садиба, окрім проживання, гуцульської кухні та прогулянок горами, пропонує свої "родзинки Буковини" .

Відома далеко за межами Буковини майстриня з Ошихлібів Ярослава ЩЕРБАНЬ навчає охочих ткати і вишивати.

– Навчитися вишивати може майже кожна людина, а ось ткацтво – дуже копітка робота, – розповідає майстриня. – Для роботи потрібно 2,5 тисячі ниток, і тільки щоби заправити станок, потрібно витратити тиждень.

А в Підзахаричах у музеї етнографії та краєзнавства гуцульщини майстер-класи проводять учні місцевого навчального комплексу "Перлина Гуцульщини", наприклад, з писанкарства, різьби по дереву, декорування предметів побуту природними матеріалами.

У руках Христини ШПЕНТЮК звичайна пляшка і набір круп перетворюються на сувенір.

– Такий виріб символізує достаток у домі, як у нас кажуть: хата гарна не кутами, а пирогами, – пояснює дівчина. – Використовуємо сипучі продукти, поширені на Гуцульщині, наприклад, кукурудзяне борошно, квасолю, горох… Складаємо їх у пляшку шарами, як підказує фантазія.
У зелених садибах катають на конях і лікують фіточаями


Учень 11 класу Богдан Шпентюк не тільки знає, як зробити діжку, але й радить, що в ній можна зберігати. Для молочних і сипучих продуктів, а також для меду підходить липа, щоби заквасити капусту чи огірки або зберігати вино – дуб.

Фрозина Том’юк, власниця садиби в Підзахаричах, вважає родзинкою свого дому створення родинного музею скарбів родини Кузнюків. Вже зібрано понад 1,5 тисячі експонатів. А Ольга ФІЖДЕЛЮК із Великого Рожина за освітою медик, тому туристів оздоровлює фіточаями: "Коли до мене приїжджають туристи і починають пити таблетки, я їм кажу: вдома їх пийте, а я оздоровлюватиму вас чаями на травах".

Родина Марії Клим із Виженки тримає двох коней: Орлика і Малюка, яких вважають членами своєї родини. Туристам пропонують прогулянки і верхи, і на возі.
У зелених садибах катають на конях і лікують фіточаями


А у садибі родини Тонієвичів із Чорногузів є великий став з вербами. Тому садибу так і назвали "Під вербами". Тут можна порибалити, поспостерігати за нутріями, для яких серед ставу господарі збудували будиночок.

Як запевняють господарі садиб "Родзинки Буковини" , щороку вони намагаються запропонувати відпочивальникам дедалі більше послуг, а вартість відпочинку не підвищують. У середньому доба проживання без харчування коштує 75 гривень, з харчуванням – 150-200 гривень. А годують у горах так, що за тиждень туристи на домашніх продуктах поправляються на чотири-п’ять кілограмів.

Марина КАРАСЬОВА
27-04-2010, 10:14
Коментарів 0 Переглядів 4 792

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.