RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Міська рада знову спробує запровадити в місті Чернівці так звану "комендантську годину" для неповнолітніх. Відповідний проект рішення підготувала комісія, яку очолює депутат Василь ЗАБРОДСЬКИЙ.

– Міська рада може ухвалити лише рекомендаційне рішення до УМВС, – розповів Василь Забродський. – Тобто якщо вони захочуть його виконувати й стежитимуть за поведінкою неповнолітніх після 23.00 – то будуть робити, а якщо ні – то змусити ми не можемо. У законодавстві нічого не змінилося, але тепер є бажання міліції активно взятися за вирішення проблеми.

Депутат переконаний, що міліція має достатньо повноважень, щоби впливати на неповнолітніх та їхніх батьків. За словами Василя Івановича, українське законодавство щодо неповнолітніх недосконале та недостатньо виписане. Отож планується ухвалити рішення "на грані фолу" – тобто на межі закону.

"Розберуться" із дискотеками у місті Чернівці
Начальник УМВС в області Микола ХАРАБАРА вважає, що обмежити час перебування дітей у нічних розважальних закладах потрібно для їх же безпеки:

– Усе це робитиметься лише для того, щоби вберегти наших дітей. Адже лише за три місяці скоєно 71 злочин неповнолітніми. Це розбійні напади, тяжкі тілесні ушкодження й хуліганство з нанесенням тілесних ушкоджень, крадіжки й навіть два згвалтування.

За словами Миколи Дмитровича, усього по місту Чернівці діє 12 нічних клубів. В інших обласних центрах їх значно менше. Наприклад, у Тернополі – два, Івано-Франківську – один, у Хмельницькому – два. Здебільшого ці заклади оформлені на фізичних осіб, які сплачують лише єдиний податок.

– Тож і державі від них значних податків не надходить, і дітей ми, вибачте за слово, "гробимо", – переконаний Микола Харабара. – Міліція в рамках закону розбереться й із нічними клубами. Ми знайдемо, як на них вплинути.

Сам механізм дотримання так званої "комендантської години" не складний. Міліціонерам доведеться чергувати біля всіх нічних закладів міста Чернівці. Неповнолітніх будуть затримувати й доставляти в органи внутрішніх справ території, де знаходиться розважальна установа.

– Викликатимемо одразу ж батьків неповнолітніх, – розповів Микола Дмитрович. – Дві-три ночі батьки не посплять – знайдуть можливість, як вплинути на власних дітей. Тим більше,що "зіпсовані" діти намагаються зробити своїх однолітків собі подібними. Наприклад, нещодавно 16-річна дівчина, студентка з досить поважної сім’ї, пішла на запрошення своїх подруг на дискотеку. До півночі дівчата відіспалися, далі накачалися спиртним чи наркотиками й пішли на дискотеку, взяли із собою порядну дитину. Ця дівчина повернулася додому під ранок, практично без верхнього одягу, не пам’ятала, ні де була, ні що з нею відбувалося. Ось такі розваги.

Через нічні гульки школярі гірше вчаться
Підтримують нововведння і освітяни.

– Це рішення в нашому навчальному закладі підтримують і педагоги, і я, і батьківський комітет, – каже директор чернівецької школи №27 Віктор ТОМЯК. – Наш район не дуже контрольований, особливо ввечері. Підлітки хуліганять, можуть вікна побити. А деякі батьки за своїми дітьми зовсім не стежать. Школа ж на батьків не має реального впливу – усе залишається на рівні розмов. Тому було би дуже добре встановити такий порядок на законодавчому рівні. Можливо, впровадження "комендантської години" змусить школярів наполегливіше вчитися, готуватися до тестування. Бо через вечірні гулянки деякі учні вже забули про книжку.

– Я вже зустрічався з керівниками шкіл на Кіцманщині та Глибоччині, і вони підтримали цю пропозицію, – сказав начальник Головного управління освіти й науки ОДА Михайло БАУЕР. – Але треба вивчати думку й громадськості, особливо школярів. А вони без особливого ентузіазму сприймають цю позицію. У разі погодження з усіма зацікавленими структурами запровадження "комендантської години" в області буде обговорюватися на сесії облради.

Антоніна БАБЧУК
babchuk@molbuk.cv.ua

Ігор ДОВГАНЬ
dovgan@molbuk.cv.ua
22-04-2010, 11:22
Коментарів 0 Переглядів 2 803

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.