RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Замки і храми – поруч

Витративши один чи два дні на подорож Західною Україною, можна не тільки побачити дуже багато, але й зробити для себе безліч відкриттів. Адже, як вважає Максим Дупешко, керівник туристичного бюро, у нас куди не озирнешся – обов’язково натрапиш на щось особливе, кожен район нашої і сусідніх областей багатий на цікавинки. Але не всі про них знають.

Західна Україна в екскурсійному розумінні славиться храмами, старовинними фортецями й музеями. Відштовхуючись від цього, свій тур можна організувати самостійно і, наприклад, проїхатися замками Тернопільщини або відвідати храми й монастирі. А можна присвятити день подорожі місцями, де жили і творили відомі українці…

"Краще
не шкодувати часу і їхати на два дні"
Можна вибрати популярний маршрут, наприклад, Яремче, Кам’янець-Подільський, Почаїв, Зарваниця тощо. А можна вирушити на день-два менш розрекламованими місцями, але не менш цікавими.

– Якщо є власний транспорт, можна зайти в Інтернет і самому скласти цікавий маршрут, – каже Максим Дупешко. – Наприклад, на Тернопільщині є приблизно 20 фортець, які збереглися в хорошому стані. Але навіть якщо це і руїни, там усе одно є що подивитися. Чи не в кожному більш-менш великому населеному пункті збереглися об’єкти цікаві своєю історією та легендами.

Для початку варто визначитися, що ви хочете побачити. Наприклад, до релігійного маршруту можна включити Анину гору на Вижниччині, Манявський скит на Прикарпатті або монастир у Бучачі. Або вирушити на Тернопільщину – в Зарваницю чи Почаїв. Хоча на власному автомобілі, наприклад, окрім відвідин Лаври, за один день можна побачити інші цікаві місця: фортецю у Збаражі, Анине джерело тощо.

– Але я би радив не шкодувати часу та грошей і все-таки вирушати в мандрівку на два дні, – говорить Максим. – Наприклад, за один день ми встигаємо дістатися до Почаєва. Але буквально поруч є прекрасні місця – замки Львівщини. За один день Лавру й замки охопити неможливо. Тому можна переночувати в Почаєві. На території Лаври це можна зробити безкоштовно. Хоча у вихідні, коли з’їжджається багато людей, це нереально. Але в самому місті можна знайти недорогу приватну оселю і переночувати приблизно за 50 гривень. А наступного дня можна вирушити на Львівщину. За дві доби в Україні можна побачити дуже багато, тим паче на Західній Україні замки й храми буквально на кожному кроці.

Під час поїздок люди знайомляться
і навіть закохуються
Якщо немає власного транспорту, можна витратити вихідний день на мандрівку з організованою групою. Щоправда, у Чернівцях небагато туристичних організацій спеціалізується на бюджетних турах вихідного дня. Але все одно можна поїхати в одноденний тур, витративши 120-150 гривень, у дводенний – 220-300 (із ночівлею).

Як вважає Максим, перевага організованої подорожі в тому, що людині вже не потрібно перейматися складанням маршруту. Усе вже організовано і розраховано за часом, щоби встигнути відвідати всі екскурсії.

– Крім того, люди під час таких подорожей знайомляться, починають товаришувати, – каже Максим. – Був навіть такий випадок, коли познайомилися хлопець із дівчиною і після поїздки почали зустрічатися.

Де жили і творили відомі люди
Також на Західній Україні багато цікавих місць, пов’язаних із життям видатних людей. З групою за день можна відвідати п’ять-шість таких місць, де творили відомі українці.

Наприклад, у Чорториї Чернівецької області можна відвідати музей Івана Миколайчука (тут прекрасна експозиція, а про життя режисера розповідає його сестра), потім вирушити у Вижницю – в музей Назарія Яремчука, а якщо заглибитися трохи далі в гори, то у Криворівні на Верховинщині розташувалася садиба Івана Франка. На завершення можна заїхати у Русів Снятинського району, де жив і писав Василь Стефаник. Як розповідає Максим, садиба чудово збереглася, навіть залишилися ті газети, які читав письменник. Тут же і відомий Камінний хрест, і острівок посеред ставка, на якому Василь Стефаник ставив стіл, стілець і писав свої твори…

Якщо хочеться чогось нового
Нові маршрути, мешкаючи на Заході, можна складати чи не щодня. Тим паче багато людей вже знайомі з популярними маршрутами і хочуть чогось нового.

– Цього року розробив маршрут, до якого входить печера "Кришталева" у Кривче. Раніше туди не їздив, оскільки, здавалося, поруч інших цікавих місць немає. А потім вирішив подивитися сам, – розповідає Максим Дупешко.

Що ж насправді можна побачити, якщо головним об’єктом маршруту вибрати печеру "Кришталева"? Максим розробив такий маршрут:
 Хрещатицький монастир. Якщо їхати дорогою на Заліщики, можна побачити на березі Дністра головний храм монастиря. Тут є цікаві сходинки для монахів, розташовані на скелі над самим Дністром. Висота урвища приблизно 50 метрів. Крім того, краєвид на Заліщики звідси розкішний. Це місце – справжня Мекка для ландшафтних фотографів.
 Монастирок відомий скельним монастирем. Каміння біля входу у монастир нагадують Стоунхедж, тільки менших розмірів. Це місце так і називають – українським Стоунхеджем.
 Більче-Золоте. Тут можна помилуватися костелом, а приблизно за два кілометри від села – відома гіпсова печера Вертеба.
 Кривче. Печера "Кришталева" – одна з найдовших у світі, екскурсії для туристів відбуваються за супроводу екскурсовода у ближніх залах. Звісно, печеру повністю оцінити – неможливо. Також у Кривче збереглися руїни фортеці, якими цікаво походити.
 Кам’янець-Подільський – фортеця, старе місто з храмами й музеями. 
Марина Карасьова
1-04-2010, 12:01
Коментарів 0 Переглядів 3 749

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.