RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Ймовірність землетрусу – 80-85 відсотків

Країну облетіло попередження фахівців Румунського інституту фізики Землі про ймовірність землетрусу. Небезпека причаїлася у сейсмічній "зоні Вранча", де активізувалися підземні процеси. Зона розташована в Карпатах на кордоні України і Румунії. Потужний землетрус може статися будь-коли. До редакції "МБ" телефонують схвильовані чернівчани. Ми вирішили з’ясувати, яка ймовірність землетрусу в регіоні.

Андрій НІКОЛАЄВ, директор навчально-наукової геофізичної обсерваторії ЧНУ імені Федьковича, не заперечує: Вранча – сейсмічно небезпечний і дуже активний район. І потужний землетрус насправді можливий. Проте назвати день і годину події не може ніхто. Незважаючи на всі досягнення сучасної науки, немає методів, які дозволяють спрогнозувати точну дату землетрусу.

– Підстав для паніки я не бачу, але в Чернівцях потрібно пам’ятати декілька речей – землетрус у нас буде, оскільки ми живемо на сейсмічно небезпечній території, і до цього потрібно бути готовими, – зауважує Андрій Ніколаєв. – Імовірність землетрусу силою 6-7 балів у нас є постійно. Це може статися сьогодні, завтра, післязавтра чи будь-коли. Точної дати не назве ніхто.
Не виключено, що в Чернівцях повториться ситуація 2008 року, коли якийсь провидець вкаже день і навіть годину землетрусу. А чернівчани з паспортами та заощадженнями сидітимуть на лавочках, чекаючи, коли почнуть руйнуватися будинки. Масові напади паніки трапляються в місті вже не вперше. "Тільки за моєї пам’яті було три випадки, коли ясновидці передбачали точну годину землетрусу, – каже Андрій Миколайович. – Як правило, такі передбачення не виправдовуються".

Щодо "зони Вранча", то в Чернівцях можливості для її обстеження обмежені, оскільки розташована вона за 300 кілометрів – у сусідній Румунії. "За тими даними, які маємо ми, в січні інтенсифікації активності району Вранча не було. Можливо, у румунських науковців є свої дані, досліджені іншими методами. Посилення активності спостерігалося в лютому, чому зараз заговорили про це – я не знаю", – зауважує А. Ніколаєв.

Чим небезпечна "зона Вранча"?
Румунські гори Вранча розташовані в районі, де Карпатський хребет повертає стрімко на південь. Цей район сейсмічно небезпечний і дуже активний.

Особливість "зони Вранча" у тому, що епіцентри землетрусів розташовані дуже глибоко. А чим глибше епіцентр, тим більші території відчувають наслідки. Якщо землетрус стається на глибині до 30 кілометрів, радіус розповсюдження сейсмічних хвиль порівняно невеликий. А у районі Вранча починає трясти на глибині від 150 до 300 кілометрів. Тому через потужний землетрус у румунських горах може посипатися штукатурка в київських квартирах. Його навіть відчують у Москві.

– "Зона Вранча" – не окрема точка, це великий район приблизно 100 на 40 кілометрів, – пояснює Андрій Ніколаєв. – Ця структура витягнута еліпсом в північно-західному напрямку, в якому і випромінюється максимальна кількість енергії. Чернівці розташовані на півночі. І коли енергія йде до нас, то проходить під горами, які поглинають значну її частину. Тому в Чернівцях землетруси в 1,5 разу слабші. Якщо, наприклад, у Вранча землетрус сім балів, то в Чернівцях – п’ять балів.

Iмовірність землетрусу цього року досить висока
Офіційна наука стверджує, що в Чернівецькій області можливий землетрус сім балів. На таку силу поштовхів повинно бути розраховане будівництво всіх капітальних споруд.

– Що таке прогнозування землетрусу? Це відповідь на три запитання: коли, де і якої сили, – говорить Андрій Ніколаєв. – Ми знаємо, що в Чернівцях можливий семибальний землетрус. Але відповіді, коли він буде, сучасна наука дати не може. Я багато років працюю в цій галузі і маю власну точку зору. Є певна повторюваність землетрусів. Це не означає, що вони відбуваються чітко раз на десять років, проміжок між попереднім і наступним землетрусом може становити декілька місяців, а може декілька десятків років. Проміжки нерівномірні. Але певна періодичність існує. На мою думку, у нас цей період наближений до 37 років плюс-мінус чотири роки. Якщо до 1977 року, коли стався останній сильний землетрус, додати 37 років, отримуємо 2014 рік. Плюс-мінус чотири роки, і період уже захоплює 2010 рік. Зараз імовірність того, що землетрус буде вже цього року, – 85 відсотків. Цей період небезпечний.

Від катастрофи вбережуть надійні споруди
На дослідження прогнозування землетрусів в світі були витрачені величезні кошти, але результату пошуки не дали. І фахівці зійшлися на думці, що більше уваги потрібно приділяти сейсмостійкому будівництву.

"Не важливо, коли землетрус станеться. Якщо у нас будуть надійні споруди, то не буде катастрофічних наслідків", – впевнений Андрій Ніколаєв.

Класичний приклад Гаїті та Чилі. Той район у десятки разів небезпечніший, ніж Чернівецька область. Там відбувалися катастрофічні землетруси, під час яких під водою опинялися цілі міста. Нещодавно на Гаїті під час землетрусу загинуло 230 тисяч людей. Країна бідна, будівництво несейсмостійке. А в Чилі, натомість, землетрус такої або ж і більшої сили забрав життя 700 людей, оскільки споруди переважно збудовані з урахуванням витримувати сильні поштовхи.

– У Чернівцях також треба пам’ятати, що ми живемо в сейсмонебезпечному районі. Будинки останніх років будівництва витримають семибальний землетрус. Інше питання – панельки і старі будинки… Наприклад, всі наші панельки розраховані на землетрус шість балів. Що з ними буде, сказати не можу. Щоби оцінити наслідки такого типу землетрусів в Чернівцях, потрібно здійснити цілий комплекс робіт. На жаль, дослідження дорогі – приблизно чотири-сім мільйонів гривень. І таких грошей немає.

Область вже не раз зазнавала поштовхів із "зони Вранча". Проте жодний із землетрусів не спричинив ні руйнувань, ні жертв – навіть найпотужніший з них, силою сім балів.
Марина КАРАСЬОВА

З ІСТОРІЇ
З 1091 до 2009 року регіон відчув 53 землетруси. Це поштовхи силою три і більше балів за 12-бальною шкалою.
Найпотужніший землетрус на нашій території стався 22 жовтня 1802 року. Його сила становила 7 балів. Жодної капітальної споруди зруйновано не було.

ПРО ЩО ВАРТО
ПАМ’ЯТАТИ
– Відреагувати на землетрус чернівчани можуть тільки пасивно, – підсумовує Андрій Ніколаєв. – Єдине, що можна зробити, щоби захистити себе, – це вийти з будинків. На відстані половини висоти будинку плюс три метри, жодна цеглинка вас не зачепить.

ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ
(поради МНС)
Зберігайте спокій, уникайте паніки.
Залиште будинок. Відійдіть від нього на відкрите місце.
В приміщенні станьте в отворі внутрішніх дверей або в куті кімнати.
Не біжіть до сходів або до ліфта.
Якщо їдете в авто, зупиніться і відчиніть двері.
Будьте готові до повторних поштовхів.
11-03-2010, 13:15
Коментарів 0 Переглядів 10 323


Тваринка не змогла самотужки вибратися та жалібно скавчала

Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.