RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Диплом магістра необхідний для наукової кар’єри


Надія БІЛОУС закінчила філологічний факультет Чернівецького національного університету з дипломом спеціаліста. Дівчина не шкодує, що не стала магістром. Коли влаштовувалася у школу вчителькою української мови та літератури, освітньо-кваліфікаційний рівень не мав жодного значення.
– Ніхто мене навіть не запитував, магістр я чи спеціаліст, – зізнається Надія. – Має значення наявність вищої освіти, а не колір диплома.
А ось працівник обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Оксана ВІВСЯННИК переконана: до магістра ставляться з більшою повагою, ніж до спеціаліста.
– Важко сказати, чи вплинув мій диплом магістра на рішення роботодавців взяти мене на роботу, – розмірковує Оксана. – Диплом магістра не гарантує високої посади чи вищої зарплатні. Хоча ставляться до магістрів з більшою повагою.

"Не завжди колір диплома
є гарантією знань"
Самі ж роботодавці стверджують: у працівниках цінують не стільки диплом, скільки знання, професійні навички та особистісні риси.
– У нас працюють як магістри, так і спеціалісти, – розповідає директор Центру іноземних мов "ASAP" Зоя НІСІЧЕНКО. – Звісно, ми хочемо брати на роботу лише найкращих працівників, а магістрів вважають найкращими студентами на курсі. Проте на практиці це не завжди так, часто спеціалісти демонструють кращі знання. Під час прийому на роботу ми для всіх проводимо співбесіду, де й відбираємо майбутніх працівників. Часто найкращими знаннями володіють студенти, які навчалися за держзамовленням.
Щоби влаштуватися на роботу до міської ради, диплом магістра також не обов’язковий.
– Важливо, щоби в кандидата на посаду була вища освіта та стаж державної служби або роботи в органах місцевого самоврядування, – пояснює начальник відділу з питань кадрової роботи міськради Ігор ДЖИРМА. – Вважаю, що з нашою освітою різниці між магістром та спеціалістом немає. Найчастіше конкурсний відбір на роботу до міськради проходять спеціалісти з червоними дипломами.
– На більшість неробітничих професій потрібні працівники з базовою або повною вищою освітою, – зазначає працівник кадрового агентства "Персонал" Світлана ТАТАРЕНКО. – Про освітньо-кваліфікаційний рівень йдеться вкрай рідко. Зазвичай для роботодавця визначальним стає не диплом, а особистісні риси людини: чи вміє вона швидко та якісно працювати, чи має творчий потенціал…
Проте є сфери, в яких без диплома магістра не обійтися. Зокрема лише магістр має право розпочинати кар’єру науковця.
– Як магістр я можу проводити семінарські заняття і, відповідно, отримувати певну зарплатню, – розповідає асистент кафедри української літератури філологічного факультету Чернівецького національного університету Павло ІВОНЧАК. – Також я прикріплений при кафедрі здобувачем. У майбутньому, якщо пощастить, вступлю до аспірантури. Без диплома магістра це було б неможливо.

Дипломи спеціалістів невдовзі можуть скасувати
Проте цілком можливо, що незабаром терміна "спеціаліст" не буде. Існуватимуть лише три освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти: молодший спеціаліст, бакалавр та магістр. Раніше видані дипломи спеціаліста можна буде обміняти на дипломи магістра. Таку нову редакцію Закону "Про вищу освіту" розроблено Міністерством освіти і науки.
У червні 2008 року проект пройшов громадське обговорення, а 23 вересня 2009 року його підтримав Кабінет Міністрів.
За словами першого проректора Чернівецького національного університету Романа ПЕТРИШИНА, законопроект можуть затвердити з наступного навчального року.
– З одного боку, несправедливо, що дипломи спеціалістів прирівняють до дипломів магістрів, – коментує ситуацію проректор. – Але, з іншого боку, я, наприклад, навчався за часів, коли ще не було освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр". Тому хоч і був відмінником, але отримав диплом спеціаліста. І таких людей чимало.
Зараз у Чернівецькому національному університеті на магістра потрібно навчатися п’ять років, а, наприклад, у Києво-Могилянській академії – шість. 
Галина МАРКІВ
24-11-2009, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 11 239

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.