RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Олександр Ковальчук закінчив аспірантуру на кафедрі кореляційної оптики. Зараз займається науковою роботою в Оксфордському університеті – одному з найпрестижніших у світі. Досліджує старовинні манускрипти і маски мумій. Спеціально для "МБ" Олександр дав інтерв’ю.
Створив прилад, запатентований у багатьох країнах світу
– Як вам, Олександре, вдалося знайти роботу за кордоном?
– 2002 року прочитав оголошення про те, що університету міста Абердін в Шотландії потрібен дослідник для розробки новітнього вимірювального приладу. Я подав заяву на загальних підставах і через два тижні отримав запрошення на роботу. Моя освіта і кваліфікації виявилися найкращими з майже сотні кандидатів. Згодом мої роботодавці впевнилися, що не помилилися. Я створив для них прилад набагато ефектив­ніший, ніж той, на який вони сподівалися. Він зараз запатентований в багатьох країнах світу.
– Не страшно було їхати до чужої країни?
– Якщо сказати чесно, їдучи до Великобританії, я дуже хвилювався, як влаштуюся на новому місці. Адже там у мене тоді не було ні друзів, ні знайомих, до яких я міг би звернутися. Та виявилося, що даремно хвилювався. Усі люди, з якими мені доводилося зустрічатися в перші тижні мого перебування в Абердіні, допомагали мені в усьому і на роботі, і в побуті. Тому я досить швидко звик до нового місця і почувався, як вдома.
– Чим відрізняється наукова робота у Великобританії від України?
– Один з аспектів працевлаштування як дослідника у Великобританії, до якого довелося звикати, було те, що це не постійна робота, як у нас. Це послідовність контрактів, кожен із яких триває від одного до трьох років. Науковцям треба постійно клопотатися про отримання грантів для продовження наукових досліджень. Для цього їм потрібно доводити, що їхні дослідження є вкрай необхідними і варті того, щоби в них інвестували кошти.
Прибиральницю сприйняв за мумію
– А як ви опинилися в Оксфорді?
– Оскільки науковий проект, над яким я працював в Абердіні, було успішно завершено, 2007 року я знайшов собі нову наукову роботу в Оксфордському університеті. Тут я працюю над мультиспектральними оптичними методами для отримання чітких зображень текстів зі старовинних і дуже зіпсованих манускриптів, які практично неможливо прочитати якимось іншим чином. Наразі об’єктами моїх досліджень є знайдені на розкопках в Єгипті папіруси, яким дві-три тисячі років, а також маски мумій.
– Не страшно з муміями? Адже про них розповідають дивовижні історії.
– Зовсім ні. Хоча одного разу зі мною все-таки трапилася "страшна" пригода, яка насправді виявилася смішною. Мумії були привезені до Оксфорда археологічною експедицією 1904 року. З того часу їх зберігають у підвалі одного з коледжів. Час від часу мені доводиться заходити туди, щоби перевірити стан мумій, температуру і вологість повітря. Коледж збудовано ще в XVI столітті. Тому підземний коридор, яким треба проходити, щоби дістатися до мумій, – вузький, довгий та погано освітлений. Однієї зимової ночі я пішов перевіряти мумії. Здавалося, що крім мене в будинку більше нікого – професори спали, а студенти роз’їхалися по до­-мівках на різдвяні свята. Коли я спустився у підземний хід, спочатку майже нічого не бачив перед собою, бо лампочка чомусь не горіла. Але я все одно пішов навпомацки, оскільки добре знав дорогу. Аж раптом наприкінці темного коридору я побачив якусь бліду фігуру, схожу на людську постать. Гадав, що, може, це місяць через віконце у стелі осяяв кам’яну стіну? Якщо так, тоді хмари швидко його закриють і мара має зникнути. Але вона не зникала. Навпаки, почала рухатися просто до мене. Я почав тремтіти від страху. Невже це одна з мумій? А виявилося, що це була прибиральниця, яка ставила відро і швабру в комірку.
Зустрічався з принцесою Анною
– Чи подобається вам жити на "туманному Альбіоні"?
– Дуже подобається. Виявилося, що на "туманному Альбіоні" тумани насправді бувають не набагато частіше, ніж в Україні. Дощі падають часто, але дуже дрібні – навіть парасольку розкривати не варто. Тільки раз чи два на рік буває справжня злива. В порівнянні з українським кліматом, літо тут холодне (+15 – +20), а зима – тепла (+10 – +15). Дуже рідко температура опускається до нуля. Коли минулої зими випало три сантиметри снігу, то для служб, які доглядають за дорогами, це виявилося справжньою катастрофою. Ніхто не знав, як і чим почистити вулиці. Та через два дні сніг розтанув, і життя повернулося до норми.
– Чим вас найбільше вразили британці?
– Ввічливістю та толерантністю. Англійці використовують найменшу нагоду, щоби вибачитися перед іншими. Якщо двоє перехожих на вулиці випадково торкнуться одне одного рукавами, обов’язково скажуть: "Вибачте". Коли люди чекають автобус на зупинці, завжди стають у чергу, а не намагаються нахабно влізти до середини. Хоча інколи ввічливість і толерантність переходять за межі розумного.
Британці дуже обережно зав’язують нові знайомства. Але коли стосунки випробувані роками, вони стають дуже міцними. Особливо це помітно в Шотландії. Щоразу, коли я повертаюся на кілька днів до Абердіна, не маю відпочинку від поцілунків та обіймів жінок і рукостискань чоловіків – моїх давніх друзів. Усі запитують, як мені живеться в Оксфорді і коли я нарешті вже повернуся до них назавжди.
– Що вам найбільше запам’яталося?
– Зустріч із принцесою Анною. 2006 року донька королеви Великобританії відвідала з візитом Абердін. З цієї нагоди влаштували урочистий прийом, на який запросили багатьох видатн­их людей міста. З якоїсь причини мене теж запросили. Принцеса по черзі потиснула всім руки і поговорила з усіма присутніми. У мене поцікавилася моїми успіхами в науковій роботі. Вона говорила зі мною надзвичайно щиро. І я залишився дуже задоволений цією аудієнцією. 
Надія БУДНА

Довідка
Чимало випускників інженерно-технічного факультету ЧНУ працює за кордоном.
 Лев Садовник став президентом однієї успішної приватної оптичної фірми у США.
 Олег Пишняк, науковець у галузі дослідження рідких кристалів, теж працює у США у відомій науковій дослідній фірмі.
 Олексій Андрусяк захистив у США дисертацію та отримав ступінь доктора, зараз працює у Франції.
 Ігор Магун працює за фахом на приватному високотехнологічному підприємстві у Канаді. Віталій Федоряк та Олексій Мохунь – в оптичній галузі США.
 Василь Рюхтін захистив докторську дисертацію в Чехії, а тепер досить успішно працює у Німеччині.
 Лазар Куліковський та Ольга Здерчук – у Берлінському університеті.
5-11-2009, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 1 595

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.