RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Опалювальний сезон розпочався ще 15 жовтня, але досі в деяких квартирах холодно. Комунальники кажуть, що подали тепло всім, навіть тим будинкам, що мають чималі борги. Однак на усунення всіх несправностей піде ще вісім-дев’ять днів.
Насамперед із систем доведеться випустити повітря. Цей процес складний у дев’ятиповерхівках. Часто проблеми виникають через те, що чимало квартир порожні – їхні власники або мешкають за іншою адресою, або взагалі за кордоном. А випустити з труб повітря можна лише у квартирі.

Санітарні норми передбачають температуру 18 градусів у житлових приміщеннях і 20 градусів у кутових кімнатах.
Якщо у вас температура нижча за норму – звертайтеся до теплокомуненерго. За викликом на місце приходить комісія з підприємства, яка складає відповідний акт. Згідно з чинними нормами, якщо нижча температура у квартирі протримається до трьох днів – перерахунок плати за тепло не здійснюватимуть. А якщо більше трьох днів – плату повинні зменшити. Зокрема за кожен градус нижче норми плата за тепло зменшується на п’ять відсотків.

Повинні врахувати кому­нальники і кількість днів, коли тепло справді подавали. Так складають графік подання тепла до кожного з будинків міста. Якщо підключено пізніше, за кожен день зменшують плата на 3,3 відсотка.
Минулого опалювального сезону також здійснювали перерахунки плати, залежно від погоди. Якщо температура повітря перевищувала норму і котельні працювали не на повну потужність, плату городянам зменшили. Чи буде запроваджено таку практику цього року, наразі в теплокомуненерго не можуть сказати.

У місті працюють три теплові райони, кожен з яких має свій штат – начальника, інженера, диспетчера. У робочий час з 08.00 до 17.00 можна звертатися до них. Крім того, в теплоко­муненерго працює цілодобова аварійна служба.

Диспетчери:
 Район Руської, Білоруської, Хотинської – 4-24-19.
 Перша південна котельня – 3-13-30.
 Третя південна котельня – 4-39-14.
 Цілодобова аварійна служба – 3-11-00, 3-22-15.

Газові котли: дорого встановити, але дешево у роботі

Чернівчанка Марина спробувала вдома увімкнути газовий котел, але їй це не вдалося. З’ясувалося, що в електромережі така мала напруга, що її для роботи котла недостатньо.

– Газові котли енергозалежні і не можуть працювати без світла, – пояснив Богдан ХАЛАВКА, директор підприємства, що займається реалізацією газового обладнання. – Тому для їхньої безперебійної роботи обов’язково потрібен стабілізатор напруги, без нього навіть вмикати котел ми не рекомендуємо.
Фахівці радять щороку перед початком опалення проводити профілактику котла.
Іноді можуть виникати проблеми із запалюванням газового конвектора. Він не потребує ні води, ні світла і найчастіше не запалюється через повітря у трубі. Коли воно вийде – вогонь загориться.

Автономне опалення має багато переваг над центральним. Це можливість увімкнути його у будь-який момент і регулювати температуру, незалежність від витоків і повітряних пробок у сусідів. А ще автономне опалення значно дешевше в користуванні.

– У мене є знайомі, які у себе вдома встановили двоконтурний котел, а їхні діти живуть приблизно в такій же квартирі із центральним опаленням, – розповів Богдан Халавка. – Так ось плата за газ – а це опалення, гаряча вода і плита – приблизно у п’ять разів менша, ніж за центральне опалення.
Ось тільки для встановлення котла і батарей потрібна чимала сума. У двокімнатній квартирі (разом із документацією та матеріалами) може обійтися у 10 тисяч гривень.

– У себе вдома я кілька років тому встановив котел українського виробництва, – каже чернівчанин Андрій. – Ми підтримуємо взимку температуру 24-25 градусів тепла, бо маємо малих дітей. За місяць котел спалює до 300 кубометрів газу. Якби я встановив хороший імпортний котел, то він спалював би за таких же умов приблизно 100 кубометрів газу. Але такий котел у два, два з половиною разу дорожчий.

Вартість:
 одноконтурний котел для невеликої квартири коштує від 3,2 тисячі гривень, двоконтурний – від 4,3 тисячі;
 конвектор (зі стальним радіатором) – від 1200 гривень (на площу до 20 кв. м).

Для електрокотлів потрібні хороші мережі

Використовувати електроенергію для опалення, за підрахунками фахівців обленерго, буде вигідно, коли кубометр газу подорожчає приблизно вдев’ятеро. Але, на відміну від газових котлів, на електроопалення не треба особливих дозволів і дорогого монтажу.
На обігрів електричним котлом 10 квадратних метрів помешкання з висотою стелі три метри потрібен кіловат енергії. Відповідно потужність для обігріву стандартної двокімнатної квартири – п’ять-шість кіловат. Проте електрокотел не працює цілодобово на повну потужність.

– Якщо члени сім’ї працюють і вдень нікого немає вдома, котел може працювати в економному режимі. Якісніші моделі обладнані терморегуляторами і підтримують температуру в квартирі на заданому рівні, – пояснює директор гуртівні електроприладів Андрій ШОЛОГОН. – Крім того, якщо встановити багатотарифний лічильник, витрати на електроенергію можна зменшити наполовину.
Електричний котел – потужний прилад, тому електропроводка у квартирі повинна бути в хорошому стані, щоби витримувати взимку серйозне навантаження. Крім того, електрокотли – надчутлива техніка до перепадів напруги – за 170 Вольт він просто не запуститься, а якщо напруга стрибне більше, як 220 В, то перегорить.

Вартість:
 електрокотел – від 500 доларів;
 електроконвектори – від 200 гривень (Китай), якісніший – від 600 гривень.

З багатотарифним лічильником можна платити вдвічі менше

Сплачувати за електроенергію можна менше, якщо встановити багатотарифний лічильник. Тоді ціна за спожиту кіловат-годину залежатиме від часу доби.
Як пояснили в міськРЕМі, при двозонному тарифі вночі діє коефіцієнт 0,7. Таким чином, якщо споживач вдень платить 0,2436 гривні за кіловат-годину, то вночі – 0,1705 гривні. Можна обрати, за яким тарифом сплачувати – дво- або тризонним.
Багатотарифні лічильники вигідно встановлювати в квартирах, де велике споживання електроенергії вночі. Зокрема активний обігрів помешкання електроприладами можна перенести на ніч, як і електропідігрів підлоги, прання в машинці-автоматі, підйом води у водо­на­пірній вежі тощо.

Котли варто захистити від перепадів напруги

Як електричний, так і газовий котел чутливі до нестабільності в електромережі. Стрибок напруги може не тільки стати причиною дорогого ремонту, але й вивести техніку з ладу назавжди. Щоби захистити прилади, фахівці радять встановити стабілізатори напруги.
За словами Андрія Шологона, основна функція стабілізатора – забезпечити вихідну напругу в межах 220 Вольт. Тобто витягнути з 140 до 220 або за перевищення – знизити до норми. Багато моделей також захищають від швидких стрибків, піків, перекосів фаз. Діапазон вхідної напруги стабілізаторів досить широкий – 140-250 В.

Вартість:
 стабілізатор лише для опалювального котла, коштуватиме від 180 гривень;
 великі стабілізатори (5-20 кВт) розраховані на весь особняк або квартиру. Ціна може коливатися від 500 гривень (китайський) до семи-дев’яти тисяч гривень (німецький).
Ігор ДОВГАНЬ, Марина КАРАСЬОВА
22-10-2009, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 13 942

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!