RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Проводити екскурсії містом навчать за півроку


Алла Костянтинівна вже багато років працює екскурсоводом та ознайомлює гостей та жителів Чернівців з історією міста.

– Ще в 1970-х роках я почала складати туристичні маршрути, поступово закінчила курси екскурсоводів та почала працювати. Це не є моїм основним місцем роботи, але я настільки люблю наше місто, що мені хочеться віддати приїжджим частинку своєї любові та поділитися здобутими протягом цих років знаннями. За це я щоразу чую слова вдячності та бажання знову приїхати до нас, – каже жінка. – Робота екскурсовода є досить важкою, адже це розумова праця. До того ж, відчуваю постійне навантаження на горло. Також потрібно багато часу проводити на ногах. Оплата за послуги погодинна і залежить від установи, яка займається організацією цих заходів. Щоб стати екскурсоводом, потрібно бути високоосвіченою людиною, мати знання з мистецтва, історії, краєзнавства, а також любити своє місто.

Попит на екскурсоводів, особливо молодих, є
Приблизно три роки тому міська рада на базі туристичного центру організувала так звану школу молодих екскурсоводів.

– Ідея створення цієї школи виникла тоді, коли організували безкоштовні недільні екскурсії містом, – розповідає Наталія ФІЛАТОВА, начальник робочої групи Центру економічного розвитку міста при міській раді. – Тоді ми побачили, що у нас немає у резерві екскурсоводів, тому що їх просто ніхто не готує. Цей захід був одноразовим явищем та фінансувався за рахунок коштів програми розвитку туризму. До нього було залучено багатьох науковців, архітекторів, працівників музеїв, істориків, географів. Заняття відбувалися з 16.00 до 21.00. Їх відвідала чимала кількість людей, що дуже нас потішило. Тоді ми також розробили і випустили робочий буклет. У ньому коротко висвітлили історичні факти, дати, опис пам’ятників нашого міста, тобто усю корисну ін­фор­­мацію. Попит на екскурсоводів, особливо молодих, є. Адже більшість гідів – пенсійного віку. Завдяки таким курсам місто отримало резерв молодих екскурсоводів.

Шанс записатися на курси буде ще протягом листопада
На цьому підготовка кадрів не завершилася. Ліцензію на підготовку екскурсоводів отримав Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. Наразі вже відбулося два випуски, завдяки яким Чернівці поповнилися ще близько п’ятьма сотнями гідів. Серед них були не тільки пересічні жителі міста, а й працівники туристичних фірм та сфери освіти. Планують ще один набір, який триватиме до першого листопада цього року. Як зазначив Валентин СІНГАЄВСЬКИЙ, директор обласного центру туризму, протягом останніх років зменшилася кількість охочих отримати таку професію.

– Невідомо, чим викликана така пасивність, але шанс записатися на ці заняття буде ще протягом всього листопада. Тривалість навчання – шість місяців. Безпосередньо в центрі проходять теоретичні заняття, а раз на два тижні відбувається виїзд за місто, де можна на практиці застосувати вже отримані знання. Після закінчення курсів видають диплом державного зразка, – повідомив Ва­лентин Сінгаєвський. 
Яна ЯЩЕНКО

Коментар
Оксана ЛЕЛЮК, головний спеціаліст відділу з питань туризму управління культури і туризму Чернівецької ОДА:

– Для того, щоб отримати змогу працювати екскурсоводом, не достатньо просто закінчити курси. На базі відділу з питань туризму управління культури і туризму облдержадмінстрації працює Акредитаційна комісія, яка видає дозвіл на здійснення туристичного супроводу. Щоб отримати цей дозвіл, необхідно подати потрібні документи та заповнити заявку. Коли набереться декілька заявок, проводять засідання комісії, на якому приймають рішення про видачу дозволу на туристичний супровід. Отримати його може не кожен, адже існують певні критерії відбору, наприклад: вища освіта, спеціальна підготовка на курсах екскурсоводів тощо. Після засідання комісії видають посвідчення відповідного зразка та бейдж. Але займатися туристичним супроводом можна лише тоді, якщо ви зареєструєтеся як приватний підприємець або підпишете трудову угоду з туристичним оператором.
20-10-2009, 10:30
Коментарів 0 Переглядів 5 992

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом
«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.