RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нещодавно довелося побувати у ролі безробітної. Переглянувши десятки вакансій, які пропонували чернівецькі роботодавці, переконалася, що чимало з них – звичайний обман і видурювання грошей. А пропозиції роботи перетворилися на своєрідний вид бізнесу спритних ділків. Ось кілька популярних схем обману.
Схема 1: долари
за доступ до сайту
Повідомивши автору оголошення по телефону, що маю вищу економічну освіту, без проблем записалася на співбесіду на вакансію менеджера з туризму. Замість приміщення туристичної фірми потрапила до кімнатки без ремонту. Там мені казали, що за кілька місяців зможу заробити у них на авто. Пояснили, що існує Інтернет-сайт, через який продаються квитки та путівки за набагато вигіднішими та особливими умовами, ніж у звичайних турфірмах. А щоби почати працювати, мені потрібно заплатити кількасот доларів. Суму покладуть на мій особовий рахунок, і я отримаю доступ до сайту. Уважно прослухавши надану інформацію, подякувала, а для себе чітко вирішила, що це не для мене.
Схема 2:
і вас вилікуємо
Після співбесіди в іншій фірмі мене запросили відвідати чотириденний семінар, який був обов’язковою умовою прийняття на роботу. Кожного дня я приходила на семінар, крім мене були присутні ще декілька претендентів. У перервах між заняттями з нами спілкувалися наставники (менеджери) і за результатами бесіди або відправляли на наступний семінар, або бажали всього найкращого і прощалися. До фінішного дня дійшла лише одна я.
Після підписання заяви про прийом на роботу мені нарешті розповіли, як все насправді. Потрібно було запрошувати людей на обстеження на "диво"-приладі. Виглядало це так: пацієнт тримався за дві металеві ручки, приєднані до дротів та монітора. І без жодних аналізів прилад видавав усю схему захворювань організму. Після обстеження лікар виписує спеціальні препарати цієї ж фірми, які нібито цілком натуральні і лікують навіть рак! Це виявилася звичайна "піраміда" – мені пропонували приводити у фірму знайомих, які проходили б це обстеження і купували "ліки". Але щоб приступити до такої "вигідної" роботи, вимагали спочатку принести 1500 гривень. Врешті-решт обіцяли золоті гори – мовляв, знайшовши "пацієнтів", зможу просто сидіти вдома і рахувати гроші. На етапі вимагання грошей я всім посміхнулася, сказала, що обов’язково прийду і зникла. Однак витратила на співбесіду і семінари більше тижня.
Схема 3: продаємо зубні пасти
Оголошення про набір продавців-консультантів я побачила в газеті. За вказаним телефоном мені сказали прийти в офіс. Там дали заповнити анкету, а наступного дня мене познайомили з "наставником" – молодим хлопцем на ім’я Ян. Він одразу сказав спускатися до виходу і за хвилину з’явився з клейончастою торбою в руках. Нічого не пояснюючи, потягнув мене у тролейбус. Ми доїхали до дріжджзаводу, а потім сіли на маршрутку до Снятина. Цілий день удвох із ним ходили Снятином магазинами, медичними закладами, кафе та пропонували продукцію фірми: зубну пасту з унікальною властивістю запломбовувати зуби, гелі для інтимної гігієни, креми від радикуліту, суперстійкі помади тощо. Партію паст і кремів у Яна купив стоматолог. А коли мій наставник зі словами "О, зараз підемо в лікарню, там багато народу, можна цілий день продавати товар" попрямував до медзакладу, я ввічливо попрощалася. Добре, хоч мала з собою гроші на дорогу додому.
Схема 4: застрахуйте своїх родичів
Вакансія страхового агента виглядала досить привабливою. В солідному офісі мені пояснили, що доведеться почати з простого: заохочувати знайомих, родичів, друзів застрахуватися. Мовляв, вони не шкодуватимуть коштів на найцінніше – своє життя. Звісно, самій рекомендували застрахуватися від того, що "цегла на голову впаде", обов’язково. Ставки для агента немає, а витрачатися довелося б одразу. І вже за кілька місяців плідної роботи обіцяли за рахунок фірми відправити на семінар на… Гаваї, а за підсумками роботи за рік обіцяли престижне авто або інший цінний подарунок. Я собі уявила, як ловитиму на вулиці охочих застрахувати життя, і відмовилася.

Отже, я вирішила для себе, що реальну роботу знайти значно важче, ніж здається. Потрібно зважати, що:
якщо в оголошенні про вакансію не вказано ні назви фірми, ні вимог до кандидата, не варто навіть марнувати час на дзвінок;
за привабливими посадами на зразок менеджера чи адміністратора часто насправді стоять найбільш елементарні обов’язки;
не можна дозволяти, щоби на вас заробляли – не іти на пропозиції роботодавців внести чи витратити в їхній фірмі певну суму грошей.
Олена ЧОРНЯВА
29-09-2009, 10:08
Коментарів 0 Переглядів 2 698

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.