RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гуцули поділилися енергією кохання

Гуцули поділилися енергією кохання

Серед гір Путильщини, у селі Підзахаричі, 26-27 вересня відбулося свято, сповнене гуцульських розваг та частування. Продаж цілющого зілля, виступи народних гумористів, смачні гуслянка та кулеша – фольклорно-етнографічний гуцульський фестиваль-ярмарок "Захарецький гарчик" передав гостям справжню атмосферу Карпат.
Люди, які прибували на фестиваль, відразу купували гуслянку. Адже недаремно жителів села Підзахаричі здавна жартома називають "гарчиками". Їм добре вдається гуслити молоко в гарчику (бондарській посудині – ред.).
Від діабету –
червоні чорниці
Тетяна Петращук із Підзахаричів продавала гуслянку, домашній сир, кулешу. Люди швидко розкуповували смачні продукти, бо усе – екологічно чисте. Недаремно жителі Путильщини пишаються цілющою молочною продукцією. У чому таємниця? Худоба пасеться на високогірних полонинах і споживає лікарські трави.
Пропонували на ярмарку і гірський мед із невеличких приватних садиб. Виготовляють його у травні. Основа – лікарські рослини, адже навесні цвітуть дерева і бджоли збирають цілющий пилок. Такий мед покращує зір та очищує кров. Вживають його вранці з яблуками. А якщо неврожай яблук, гуцули кожного ранку п’ють мед із гірською джерельною водою.
Туристи цікавилися цілющими травами. Знахарки пояснювали, що деревій та звіробій покращують мікрофлору кишечнику, афени (чорниця – ред.) – лікують зір та хвороби шлунка. Шипшина підвищує рівень гемоглобіну в крові. Чорноплідна горобина понижує артеріальний тиск. А ось червоні чорниці – від цукрового діабету. "А яка краса, коли взимку запарити такий духмяний чай, пити його і знати, що кожен ковточок – цілющий", – кажуть продавці.
Літня жителька Підзахаричів Варвара Татарин розповіла про силу гірського коріння. Так, унікальне зілля – золотий корінь. Його можна знайти високо у горах. Поважний гуцул жартував: "Як питиму золотий корінь – усі жінки будуть мої!" Збирають гуцули і корінь, що зветься джінджура. Він лікує шлунок. А ось рак лікує борошно, зібране з середини грибів порхавок. Однак лише знахарі знають точний рецепт приготування таких ліків.
Секрет довголіття – гуцульська кулеша
Старші гуцули зварили на святі справжню гуцульську кулешу і пригостили нею всіх охочих.
– Джерельна вода, сушене кукурудзяне борошно хорошого помелу, ватра – і буде справжня кулеша, – каже 61-річний житель Підзахаричів Микола ЮРІЄВ. – Страва добре засвоюється організмом. І якщо мене хтось запитає, що таке гуцульська кулеша, то скажу одне – це довголіття...
Варили кулешу на відкритому вогні. Так колись це робили на полонинах. На відкритому вогнищі кулеша добре заварюється і набуває апетитного присмаку диму.
Традиційно "Захарецький гарчик" не обійшовся без гуцульського весілля та відповідної музики. Для гостей виступив народний етнографічний колектив "Черемош". Його учасники – поважні музики. Так, Іван ГОЖДА грає на цимбалах. Музикант каже: "З 72-х років 65 граю на цимбалах. І ніхто мене цього не вчив. Малим чув мелодію, приходив додому і відтворював її".
На бубні грає Петро ПЛИСКА. Він каже, що гуцульська музика – це енергія кохання, це вогонь гуцульської душі. А щоб музика була кращою, перед виступом треба станцювати з гарною дівчиною.
"Покрутився у данці з красунею – і музика грається", – запевнив пан Петро.
Відбувся і ярмарок народних ремесел. Майстриня з Чорногузів, що на Вижниччині, Галина Сухарєва продавала українські ляльки. Пані Галина – майстриня з гумором. Серед її робіт – кумедні ляльки Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко.
Усі охочі могли пройти майстер-клас із ткацтва на старовинному ткацькому станку, якому більше ста років. Зі станком треба уміти працювати. Якщо у нього заправляють дві тисячі ниток, то підготовка до ткацтва триває близько двох тижнів. Також на святі проводили майстер-клас із писанкарства. Гості могли спеціальними писачками зі смереки розмалювати писанку трьома кольорами. Майстриня наголошувала, що за роботу потрібно братися з гарним настроєм...
Валерія ЧОРНЕЙ,
фото автора
29-09-2009, 09:42
Коментарів 0 Переглядів 9 867

Теги -
Залежно від постачальника, в лютому 2022 року ціни коливатимуться від 7,70 до 11,99 грн за кубометр
Щоби запровадили "червону" зону щонайменше три епідпоказники з шести мають бути перевищеними впродовж трьох днів
Назвали кількість нововиявлених випадків коронавірусу в Чернівецькій області
• Новини партнерів





ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Нічого, крім ціни, не зміниться. Блог Надії Будної
У маршрутку заходить літня жінка, дає водієві десятигривневу купюру
«Маю юридичну освіту, а працюю в Польщі» Блог Анни Семьонової
Що ж наші заробітчани думають про політичну ситуацію в Україні
А де ж батько нації? Блог Ярослава Волощука
Події у Казахстані викликають дуже багато запитань
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Голова Чернівецької ОДА взяв участь у відеоконференції з Німеччиною та розповів про агресію Росії щодо України

В "АТБ" спростували інформацію стосовно призупинення продажу яєць, гречки й інших соціально значущих продуктів.

Чого досягнуто цією крутою командою за попередній рік, якими перемогами він був багатий і що нового тут з’явилося у 2021-му – далі.

"АТБ" допомагає привітати дітей-сиріт із прифронтових регіонів України.

Про команду цих крутих фахівців ми уже неодноразово писали, але для тих, хто досі про них не чув або саме шукає надійних спеціалістів, яким не страшно довірити своє майно, ще раз коротко розповімо про їхню роботу.

Що означає, як впливає на смак і аромат, чому саме “живе” пиво вважається справжнім та як його варять? - розповідають пивовари "Опілля" найбільшого виробника пива на Тернопільщині, що має 170-річну традицію пивоваріння.

Як має смакувати класичне якісне європейське експортне пиво?
• Теги