RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гуцули поділилися енергією кохання

Гуцули поділилися енергією кохання

Серед гір Путильщини, у селі Підзахаричі, 26-27 вересня відбулося свято, сповнене гуцульських розваг та частування. Продаж цілющого зілля, виступи народних гумористів, смачні гуслянка та кулеша – фольклорно-етнографічний гуцульський фестиваль-ярмарок "Захарецький гарчик" передав гостям справжню атмосферу Карпат.
Люди, які прибували на фестиваль, відразу купували гуслянку. Адже недаремно жителів села Підзахаричі здавна жартома називають "гарчиками". Їм добре вдається гуслити молоко в гарчику (бондарській посудині – ред.).
Від діабету –
червоні чорниці
Тетяна Петращук із Підзахаричів продавала гуслянку, домашній сир, кулешу. Люди швидко розкуповували смачні продукти, бо усе – екологічно чисте. Недаремно жителі Путильщини пишаються цілющою молочною продукцією. У чому таємниця? Худоба пасеться на високогірних полонинах і споживає лікарські трави.
Пропонували на ярмарку і гірський мед із невеличких приватних садиб. Виготовляють його у травні. Основа – лікарські рослини, адже навесні цвітуть дерева і бджоли збирають цілющий пилок. Такий мед покращує зір та очищує кров. Вживають його вранці з яблуками. А якщо неврожай яблук, гуцули кожного ранку п’ють мед із гірською джерельною водою.
Туристи цікавилися цілющими травами. Знахарки пояснювали, що деревій та звіробій покращують мікрофлору кишечнику, афени (чорниця – ред.) – лікують зір та хвороби шлунка. Шипшина підвищує рівень гемоглобіну в крові. Чорноплідна горобина понижує артеріальний тиск. А ось червоні чорниці – від цукрового діабету. "А яка краса, коли взимку запарити такий духмяний чай, пити його і знати, що кожен ковточок – цілющий", – кажуть продавці.
Літня жителька Підзахаричів Варвара Татарин розповіла про силу гірського коріння. Так, унікальне зілля – золотий корінь. Його можна знайти високо у горах. Поважний гуцул жартував: "Як питиму золотий корінь – усі жінки будуть мої!" Збирають гуцули і корінь, що зветься джінджура. Він лікує шлунок. А ось рак лікує борошно, зібране з середини грибів порхавок. Однак лише знахарі знають точний рецепт приготування таких ліків.
Секрет довголіття – гуцульська кулеша
Старші гуцули зварили на святі справжню гуцульську кулешу і пригостили нею всіх охочих.
– Джерельна вода, сушене кукурудзяне борошно хорошого помелу, ватра – і буде справжня кулеша, – каже 61-річний житель Підзахаричів Микола ЮРІЄВ. – Страва добре засвоюється організмом. І якщо мене хтось запитає, що таке гуцульська кулеша, то скажу одне – це довголіття...
Варили кулешу на відкритому вогні. Так колись це робили на полонинах. На відкритому вогнищі кулеша добре заварюється і набуває апетитного присмаку диму.
Традиційно "Захарецький гарчик" не обійшовся без гуцульського весілля та відповідної музики. Для гостей виступив народний етнографічний колектив "Черемош". Його учасники – поважні музики. Так, Іван ГОЖДА грає на цимбалах. Музикант каже: "З 72-х років 65 граю на цимбалах. І ніхто мене цього не вчив. Малим чув мелодію, приходив додому і відтворював її".
На бубні грає Петро ПЛИСКА. Він каже, що гуцульська музика – це енергія кохання, це вогонь гуцульської душі. А щоб музика була кращою, перед виступом треба станцювати з гарною дівчиною.
"Покрутився у данці з красунею – і музика грається", – запевнив пан Петро.
Відбувся і ярмарок народних ремесел. Майстриня з Чорногузів, що на Вижниччині, Галина Сухарєва продавала українські ляльки. Пані Галина – майстриня з гумором. Серед її робіт – кумедні ляльки Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко.
Усі охочі могли пройти майстер-клас із ткацтва на старовинному ткацькому станку, якому більше ста років. Зі станком треба уміти працювати. Якщо у нього заправляють дві тисячі ниток, то підготовка до ткацтва триває близько двох тижнів. Також на святі проводили майстер-клас із писанкарства. Гості могли спеціальними писачками зі смереки розмалювати писанку трьома кольорами. Майстриня наголошувала, що за роботу потрібно братися з гарним настроєм...
Валерія ЧОРНЕЙ,
фото автора
29-09-2009, 09:42
Коментарів 0 Переглядів 10 395

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.