RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » суспільство » Перед зберіганням просушіть овочі

Найголовніше у підготовці врожаю до тривалого зберігання – це стан покривних тканин плодів і овочів. Усі види гнильних і цвілевих мікроорганізмів дуже легко проникають через пошкоджену шкірочку. Тому перед закладкою на зберігання овочам треба виділити 10-15 днів. Вони відлежаться й самі залікують усі свої "рани". Потім необхідно ретельно їх перебрати і на тривале зберігання залишити тільки здорові овочі й фрукти.

Після викопування всі коренеплоди відразу ж поміщають у льох, щоби не допустити їхнього зів’янення. Занадто ретельно землю з них не видаляють, бадилля не обривають, а обережно обрізають нарівні з голівками. Кожен вид коренеплодів укладають окремо.
Пастернак, буряк, редьку, брукву щільно укладають у дерев’яні ящики по 10-20 кг. Ящики ставлять на підлогу льоху. Зверху їх присипають шаром вологого піску. Товщина шару – 5 см. Їх можна зберігати й просто на шарі піску товщиною 10 см. При цьому їх укладають невеликими купами, голівками нагору.
Моркву, ріпу, редис, селеру
й петрушку зберігають, чергуючи шари цих коренеплодів із шарами вологого піску (це можна робити і в ящиках, і на підлозі льоху).
Головки капусти пізніх сортів потрібно розмістити якнайдалі від картоплі та інших коренеплодів. Їх розміщують на полицях пірамідками: чотири знизу й один качан зверху. Якщо їх підвісити за качан до стелі льоху, то капуста може зберегтися аж до весни. Верхні листки висихають, щільно облягають качани й охороняють їх від висихання.
Після зняття з кущів помідори потрібно розсортувати за ступенем зрілості. Червоні і рожеві зберігають у ящиках на підлозі льоху. Вони зберігаються до 1,5 місяця.
Бурі помідори в ящиках на полицях зберігаються до трьох місяців. Для прискорення дозрівання їх переносять у приміщення з температурою близько 20 °С.
Молочні й зелені помідори можна зберігати в будинку в ящиках шаром у три плоди, плодоніжкою нагору. Шари варто перестелити щільним папером. Ящики необхідно періодично переглядати й вибирати дозрілі плоди.
Цибулю й часник після просушування зберігають у вентильованих ящиках ємністю не більше 10 кг.
Гарбузи збирають перед настанням заморозків, зрізуючи плоди разом із плодоніжкою і очищуючи від прилиплого грунту. Під час збирання врожаю уважно оглядайте плоди й не допускайте їхнього падіння й ударів один до одного чи об землю. У сухому приміщенні за кімнатної температури спілі гарбузи без механічних ушкоджень можуть зберігатися всю зиму.
25-09-2009, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 2 678


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.