RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Найголовніше у підготовці врожаю до тривалого зберігання – це стан покривних тканин плодів і овочів. Усі види гнильних і цвілевих мікроорганізмів дуже легко проникають через пошкоджену шкірочку. Тому перед закладкою на зберігання овочам треба виділити 10-15 днів. Вони відлежаться й самі залікують усі свої "рани". Потім необхідно ретельно їх перебрати і на тривале зберігання залишити тільки здорові овочі й фрукти.

Після викопування всі коренеплоди відразу ж поміщають у льох, щоби не допустити їхнього зів’янення. Занадто ретельно землю з них не видаляють, бадилля не обривають, а обережно обрізають нарівні з голівками. Кожен вид коренеплодів укладають окремо.
Пастернак, буряк, редьку, брукву щільно укладають у дерев’яні ящики по 10-20 кг. Ящики ставлять на підлогу льоху. Зверху їх присипають шаром вологого піску. Товщина шару – 5 см. Їх можна зберігати й просто на шарі піску товщиною 10 см. При цьому їх укладають невеликими купами, голівками нагору.
Моркву, ріпу, редис, селеру
й петрушку зберігають, чергуючи шари цих коренеплодів із шарами вологого піску (це можна робити і в ящиках, і на підлозі льоху).
Головки капусти пізніх сортів потрібно розмістити якнайдалі від картоплі та інших коренеплодів. Їх розміщують на полицях пірамідками: чотири знизу й один качан зверху. Якщо їх підвісити за качан до стелі льоху, то капуста може зберегтися аж до весни. Верхні листки висихають, щільно облягають качани й охороняють їх від висихання.
Після зняття з кущів помідори потрібно розсортувати за ступенем зрілості. Червоні і рожеві зберігають у ящиках на підлозі льоху. Вони зберігаються до 1,5 місяця.
Бурі помідори в ящиках на полицях зберігаються до трьох місяців. Для прискорення дозрівання їх переносять у приміщення з температурою близько 20 °С.
Молочні й зелені помідори можна зберігати в будинку в ящиках шаром у три плоди, плодоніжкою нагору. Шари варто перестелити щільним папером. Ящики необхідно періодично переглядати й вибирати дозрілі плоди.
Цибулю й часник після просушування зберігають у вентильованих ящиках ємністю не більше 10 кг.
Гарбузи збирають перед настанням заморозків, зрізуючи плоди разом із плодоніжкою і очищуючи від прилиплого грунту. Під час збирання врожаю уважно оглядайте плоди й не допускайте їхнього падіння й ударів один до одного чи об землю. У сухому приміщенні за кімнатної температури спілі гарбузи без механічних ушкоджень можуть зберігатися всю зиму.
25-09-2009, 10:58
Коментарів 0 Переглядів 2 692

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.