Перед зберіганням просушіть овочі

у номері / суспільство
2 833
0
Найголовніше у підготовці врожаю до тривалого зберігання – це стан покривних тканин плодів і овочів. Усі види гнильних і цвілевих мікроорганізмів дуже легко проникають через пошкоджену шкірочку. Тому перед закладкою на зберігання овочам треба виділити 10-15 днів. Вони відлежаться й самі залікують усі свої "рани". Потім необхідно ретельно їх перебрати і на тривале зберігання залишити тільки здорові овочі й фрукти.

Після викопування всі коренеплоди відразу ж поміщають у льох, щоби не допустити їхнього зів’янення. Занадто ретельно землю з них не видаляють, бадилля не обривають, а обережно обрізають нарівні з голівками. Кожен вид коренеплодів укладають окремо.
Пастернак, буряк, редьку, брукву щільно укладають у дерев’яні ящики по 10-20 кг. Ящики ставлять на підлогу льоху. Зверху їх присипають шаром вологого піску. Товщина шару – 5 см. Їх можна зберігати й просто на шарі піску товщиною 10 см. При цьому їх укладають невеликими купами, голівками нагору.
Моркву, ріпу, редис, селеру
й петрушку зберігають, чергуючи шари цих коренеплодів із шарами вологого піску (це можна робити і в ящиках, і на підлозі льоху).
Головки капусти пізніх сортів потрібно розмістити якнайдалі від картоплі та інших коренеплодів. Їх розміщують на полицях пірамідками: чотири знизу й один качан зверху. Якщо їх підвісити за качан до стелі льоху, то капуста може зберегтися аж до весни. Верхні листки висихають, щільно облягають качани й охороняють їх від висихання.
Після зняття з кущів помідори потрібно розсортувати за ступенем зрілості. Червоні і рожеві зберігають у ящиках на підлозі льоху. Вони зберігаються до 1,5 місяця.
Бурі помідори в ящиках на полицях зберігаються до трьох місяців. Для прискорення дозрівання їх переносять у приміщення з температурою близько 20 °С.
Молочні й зелені помідори можна зберігати в будинку в ящиках шаром у три плоди, плодоніжкою нагору. Шари варто перестелити щільним папером. Ящики необхідно періодично переглядати й вибирати дозрілі плоди.
Цибулю й часник після просушування зберігають у вентильованих ящиках ємністю не більше 10 кг.
Гарбузи збирають перед настанням заморозків, зрізуючи плоди разом із плодоніжкою і очищуючи від прилиплого грунту. Під час збирання врожаю уважно оглядайте плоди й не допускайте їхнього падіння й ударів один до одного чи об землю. У сухому приміщенні за кімнатної температури спілі гарбузи без механічних ушкоджень можуть зберігатися всю зиму.

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.