RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Домашнє вино готують не лише із винограду. Практично з усіх дарів саду і навіть із сухофруктів можна отримати чудові винні напої. Також обліпиха і шипшина, відомі своїми лікувальними властивостями, згодяться для приготування хмільного напою. Окрім того, після перших заморозків можна буде зробити вино із калини чи горобини. А любителі екзотики мають нагоду побалувати своїх рідних апельсиновим вином.
Яблучні вина
Слабоалкогольне
Готують з осінніх і ранніх зимових сортів яблук без додавання цукру й води.
Свіжовичавлений сік зрілих яблук заправляють дріжджами. Відразу ж після закінчення шумування вино зливають, щоб не було осаду, й переливають у щойно простерилізовані пляшки й закорковують. Таке вино має міцність 5-6%, тому воно нестійке в зберіганні й підлягає швидкому вживанню. Зберігати його потрібно в холодильнику.
Із горобиною
До 7 л яблучного соку додають 0,7 л горобинового (або тернового) соку й 2,6 кг цукру. Додають 1,5 л води, дріжджову закваску й ставлять для шумування. Зняте з осаду вино спиртують (на 10 л вина додають 1 л горілки або 0,5 л спирту), перемішують, витримують тиждень, фільтрують, розливають і закорковують.
Легке вино
7,5-10 кг яблук, 1 кг цукру на 5 л рідини, 2,5 л води.
Спілі ароматні яблука пропустити через м’ясорубку, перекласти в скляний посуд, зверху залити кип’яченою теплою водою, добре змішати й залишити для шумування. Через п’ять днів вичавити мезгу, після чого до рідини додати цукор. У день двічі-тричі розмішувати паличкою. Надати вину бажаного кольору за допомогою паленого цукру. Через два-три тижні його можна вживати. Таке вино має міцність 4-5 градусів.
Апельсинове вино
1 л апельсинового соку, 400 г цукру.
Відібрати спілі плоди, почистити від шкірки, розрізати на широкі дольки й вичавити сік. До цього соку додати цукор. Залишити на деякий час для шумування. Вино, отримане із цієї суміші, матиме жовтий колір і прекрасний апельсиновий смак.
Вино з родзинок
й пива
2,5 кг родзинок, 250 г цукру, 200 мл пива, 5 л води.
Добре розмішати воду з родзинками, горлечко посуду закрити полотном, залишити на 10-15 днів. Коли почне бродити, двічі на день помішувати дерев’яною паличкою. Коли суміш перестане бродити, рідину перелити в інший посуд. Суміш розім’яти й вичавити. Отриманий сік, цукор і пиво додати до вина.
Сливове
світле вино
Із плодів видаляють кісточки, подрібнюють. На кожні 5 кг отриманої мезги додають 3 л гарячої води (70-80 °С). Через два-три дні масу пресують, додають по 300 г цукру на 1 л отриманого соку. З 1/4 частини кісточок витягують ядра й додають у посудину для шумування. Шумування триває 12 місяців, вино дозріває й освітлюється.
Вино з шипшини
1 кг шипшини, 1 кг цукру, 3 л води.
Спілу, не підморожену шипшину ретельно почистити, промити у воді. Видалити кісточки й засипати в банку ємністю 5 л, залити охолодженим цукровим сиропом. Банку накрити нещільною тканиною й поставити в тепле місце на три місяці. Час від часу банку струшувати. Через три місяці сік процідити, розлити в пляшки, щільно закоркувати й поставити в підвал або в ящик із піском. Чим довше вино настоїться, тим воно буде смачнішим й міцнішим.
Вино з обліпихи
5 кг ягід подрібнюють, пресують, заливають гніт водою з розрахунку 200 мл на 1 кг гніта, перемішують і через 5-6 годин пресують. Соки змішують. Для приготування столового вина на кожен літр соку додають 2 л води й 600 г цукру, для десертного вина відповідно 0,7 л води й 1 кг цукру, для лікерного вина додають 1,25 кг цукру; вводять дріжджову закваску (бажано світлу – на родзинках), ставлять для шумування й далі за відомою технологією готують вино. Вино з обліпихи обов’язково освітлюється желатином або іншим способом. Розлите у пляшки і закорковане вино дозріває протягом року.
Вино з червоної
горобини
Зрілі ягоди горобини (підморожені на гілці або в морозильній камері 10-12 годин) відокремлюють від плодоніжок, обдають окропом, прогрівають 20 хвилин, зливають воду й знову заливають окропом, ще раз зливають воду і ягоди подрібнюють, пресують, гніт заливають гарячою водою (70-80 °С) на 5-6 годин і знову пресують (кількість доданої води враховується при готуванні сусла). Соки змішують.
Для приготування столового вина на кожен літр соку беруть 2,5 л води й 500 г цукру, для десертного вина – 1 л води й 1 кг цукру, для лікерного вина – 1/2 склянки води й 0,8 кг цукру. У сусло вводять дріжджову закваску й готують вино за звичайною технологією.
Вино з калини
Ягоди калини відокремити від плодоніжок, подрібнити, додати воду й цукор і поставити на бродіння на три-чотири дні, після чого відокремити сік і додати воду, що залишилася, і частину цукру. Цукор варто додавати порційно на 4-й,
7-й і 10-й день шумування. Загальна кількість води, що додають, і цукру для приготування різних вин зазначено нижче:
на 1 л соку для столового вина – 1,7 л води й 300 г цукру;
для десертного вина – 0,5 л води й 350 г цукру;
для лікерного вина – 150 мл води і 400 г цукру.
Вино готується за звичайною технологією, але краще з калини приготувати наливку.
25-09-2009, 10:56
Коментарів 0 Переглядів 21 625

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.