RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Увірвався терпець здавати гроші на садочок»

Мати п’ятирічної дитини чернівчанка Катерина Данилова стверджує, що за гроші батьків у садочку №22 усе ремонтують і закуповують – від карнизів до меблів. "Держава виділяє кошти лише на зарплату, харчування, енергоносії і лише частково на ремонт. Решту роблять виключно на добровільних засадах зусиллями батьківських комітетів та міської влади", – стверджують освітяни.
– Потрібно було зібрати кошти на стільці та столики для дітей – добре, на карнизи, лінолеум та сантехніку – здали. Але коли почали говорити про те, що у садочку застаріли водопровід, система опалення і каналізація, увірвався терпець, – розповідає мати п’ятирічної дитини Катерина ДАНИЛОВА. – Днями новопризначений завідувач садочка №22 зібрала нас на батьківські збори і повідомила про проблеми. Я просто жахнулася. Приміщення актового залу в поганому стані, водопровід та каналізація потребують ремонту. Окрім того, у приміщенні садочка взимку буде холодно, а з цим треба щось робити. Колишня завідувачка цього закладу нічого не вимагала, тож у такому занедбаному стані передала установу новому керівнику дошкільного закладу. А нам що тепер? На зборах завідувачка повідомила батьків, що слід приводити садочок до ладу. Каже, треба порахувати, у скільки все обійдеться. Один із батьків ще тоді обурювався: "Знаєте, скільки це коштує? Ми ні за що не зможемо заплатити за такий обсяг робіт". Є ж батьки, які водять двох, а то й чотирьох діток до цього садочка. Як же ж їм бути?
– Влітку ми зібрали по 40 гривень на ремонт садочка, – стверджує Катерина Данилова. – За ті гроші зробили побілку одного під’їзду і пофарбували сходи. Розумію, садочок старий. Та батьки й так латали його, де могли. За батьківські гроші хочуть відновити весь садочок. А не здасте, тоді...
Уже змирилася з тим, що у групу дитини постійно щось треба купувати. І бойлер поставили, і унітази з умивальниками змінили на нові, труби оновили. Щомісяця здаємо по 10 гривень за дитину на садочок. Окрім цього, дбаємо, щоб у групі були мийні засоби. Просто втомилися... Коли діти були у яслах, ми купували стільці, перейшли у молодшу групу – знову все треба купувати. Купили масляний радіатор, так теж у яслах залишився. Не розумію, чому хоча б радіатор забрати не можна – за свої ж гроші купували. На постільну білизну знову ж таки гроші збираємо. Пральна машинка потрібна. Кажуть батькам здавати гроші. Та що ж це таке? Окрім нас, ще хтось вирішує проблеми садочка?
– Ніхто нікого ні до чого не змушує, – говорить завідувач дошкільного навчального закладу №22 Інна ТАТАРИН. – Проблеми у садочку є, але спільними зусиллями управління освіти, міської ради та батьківського комітету ми їх вирішуємо. Мені в руки гроші ніхто не дає. А все, що роблять батьки, – лише заради блага їхніх дітей. На батьківських зборах я й справді окреслила коло проблем, які існують у садочку. Ми їх будемо вирішувати у міру можливості. Головне, що садок функціонує. Просто треба бути готовими до відновлюваних робіт. Не все за батьківські кошти робимо. Коли була проблема з каналізацією, її міська влада відремонтувала. Батьківський комітет ухвалив рішення здавати по 10 гривень на місяць у накопичувальний фонд садочка на випадок поточного ремонту. Влітку, ще до мого призначення, збирали по 40 гривень на садочок. За ці гроші батьківський комітет планував зробити ремонт коридору. Гроші використали, як і було заплановано.
– На батьківських зборах завідувач донесла до батьків інформацію про стан садочка, – розповідає голова батьківського комітету ДНЗ №22 Ірина ТАРАНГУЛ. – Йде опалювальний період. Батареї у жахливому стані. Керівник садочка запитала батьків, що ми можемо зробити зі свого боку, щоб діти не мерзнули взимку. Вона запевнила, що звертатиметься до відповідних структур по допомогу. Батьки вирішили створити накопичувальний фонд на випадок виходу з ладу системи. Збиратимемо з сім’ї по 10 гривень на місяць. Гроші зберігатимуться тільки у мене. І рішення про використання цих коштів прийматимуть на загальних батьківських зборах. Головне, щоб узимку наші діти не хворіли і були в теплі.
– Завідувач дошкільного закладу №22 тривалий час працювала у садочку №10 вихователем і проявила себе лише з найкращого боку, – коментує начальник
міського управління освіти Валентина МАЛИШЕВСЬКА. – Попередньому керівнику цього садочка не продовжили контракт, оскільки вона як слід не дбала про установу. Так, батьківською громадою цього закладу було зроблено багато. Лише за останній рік батьки дітей, які відвідують ДНЗ №22, вклали у благоустрій садочка 27922 гривні. Але це робиться виключно на добровільних засадах. Батьки самі вирішують, що потрібно для їхніх дітей. Не можна сказати, що управління стоїть осторонь цих проблем. Лише цього року на ДНЗ №22 ми виділили для ремонту фарбу, вапно, цемент, допомогли з ремонтом каналізації.
Антоніна БАБЧУК
25-09-2009, 10:34
Коментарів 0 Переглядів 10 141

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.