RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мати звинувачує лікаря в тому, що дочка народила мертву дитину

До редакції "МБ" звернулася Ірина Авілова, яка розповіла, що її дочка Жанна Солом’яна народила мертву дитину і сама ледь не померла через недбалість лікарів.
– Усе, що кажу, – чиста правда, нічого не приховую – боюся Бога, – говорить мати постраждалої Ірина Вікторівна. – Жанна ходила на прийоми до лікаря Олени Кримської. Усі аналізи були у нормі. Коли у дочки почали набрякати ноги, я порадила звернутися до лікаря. Лікар призначила ліки "Хофітол" та "Канефрон". У Жанни був термін вагітності сім місяців і два тижні. У перші дні прийому ліків ефект був. Проте, коли у Жанни вже закінчувався курс лікування призначеними ліками, мою дитину наче насосом накачало. Ноги знову почали набрякати. Від рідини в організмі Жанна перестала бути на себе схожою. Після проходження курсу лікування вказаними таблетками лікар Кримська порадила здати аналізи. Сьомого вересня дочка здала аналіз сечі і поїхала додому. Я була на роботі. Додому одразу перетелефонувала інший лікар Ірина Паскар. Жанна розхвилювалася. Зателефонувала мені і сказала: "Я щойно здала аналіз сечі, і мені одразу перетелефонували з пологового будинку. Сказали терміново з речами приїхати до лікарні". Дочка здивувалася, чому її так терміново викликали, адже нічого не боліло. Я підтримала дочку: "Це добре, що тебе викликають. Поглянь, які у тебе ноги набряклі. Значить, таблетки не дали потрібного результату". Я відпросилася з роботи і вирушила з дочкою до лікарні. Нас прийняла лікар Паскар. Я їй дуже вдячна за уважність. Лікар виміряла тиск на обох руках. Запитала, чи не двоїться в очах. "Ні", – відповіла Жанна. "Бачиш добре?" – "Так". – "Голова не болить?" – "Ні". Лікар записала покази тиску на папері. Не казала вголос, бо боялася стривожити Жанну. Я зрозуміла, що щось негаразд. Подивилася на папір. На одній руці тиск був 170/120, на іншій – 150/100. Лікарі почали говорити, щоби привезли каталку. Я подумала, що це для жінки в інвалідному візку. Виявилося, що каталку привезли для моєї дитини. Лікар каже Жанні: "Лягай на каталку". Жанна здивувалася: "Чому? Хіба я сама не можу дійти?" – "Ні, ми тебе відвеземо". Викликали лікаря з реанімації. Лікар теж виміряв тиск. Тиск вже був 200/120. Жанну відвезли в реанімацію. Я своєї дитини більше не бачила. У реанімації вже рятували не плід в утробі, а мою доньку. Вона була на волосині від смерті. Тиск підвищився до 235/165. Лікарі сказали, що в неї вже спухав мозок.
"У палаті плаче новонароджений,
а поряд – моя дочка"
У тому, що трапилося, мати звинувачує лікаря Олену Кримську, до якої Жанна ходила на консультації.
– Чому моя дочка повинна страждати через безвідповідальність лікарів? – обурюється мати. – Якщо Олена Кримська взяла під свою опіку мою дитину, то нехай відповідає за її життя. Жанні у листопаді виповниться 20 років. Це була її перша вагітність. Дочка народила мертву дитину. Чому так сталося?
– Коли Жанну ставили на облік у пологовому будинку, лікар запитав, чи були у дочки хвороби нирок. Так, вона три дні лежала в урологічному відділенні на Фастівській. У неї були камінці. Лікар Кримська стверджує, що такого запису у картці немає, – говорить Ірина Авілова.
– У Жанни сильна депресія. Дочка лежала у боксі з жінкою, яка вже народила. У неї плакала дитина, а поряд – моя дочка, – каже жінка. – Коли лікар відпустив на п’ять хвилин погуляти на вулицю, Жанна побачила, як чоловіки зустрічають жінок з новонародженими дітьми. Після цього вона не плакала – вона голосила. Я одразу ж забрала її до палати.
"Вагітна
не дотримувалася приписів лікаря"
Лікар-перинатолог жіночої консультації пологового будинку №2 Олена КРИМСЬКА заперечує свою провину та недбале ставлення до вагітної.
– Я призначила препарат "Хофітол", який застосовують для профілактики гестозу – хвороби, яка була у вагітної. Прояви гестозу – набряки та підвищений тиск. Унаслідок цього страждають нирки. Можуть виникнути набряки легень. Дозування було призначено таке – по дві таблетки тричі на день. Згідно з інструкцією, дорослим призначають по дві-три таблетки тричі на добу. Окрім "Хофітолу", було призначено препарат "Канефрон", який вагітна вирішила не приймати. "Хофітол" покращує кровообіг у плаценті, виводить жовч та покращує роботу печінки. "Канефрон" покращує роботу нирок, – розповідає Олена Миколаївна. – У вагітної до вагітності були проблеми з нирками, про які вона не розповіла. Я її запитувала про це, а вона відповіла, що жодних захворювань у неї не було. Але коли почався гестоз, з’ясувалося, що у неї були захворювання нирок, і дівчина перебувала на стаціонарному лікуванні.
В анкеті вагітної відзначають, на що хворіла, а на що ні. Кореспондент "МБ" пересвідчилася, що навпроти пункту "Захворювання нирок" стоїть позначка "Ні". Вагітну двічі оглядав терапевт. Його записи свідчать, що хвороб нирок не було. Повторно вагітну оглянули на 22-му тижні вагітності терапевт за місцем проживання і вузькі спеціалісти. У картці, яку показує Олена Кримська, висновок – "Практично здорова".
– Вагітні, які мають захворювання нирок, належать до групи ризику з гестозу. У такому разі здійснюють інші обстеження, а увагу до вагітної посилюють. Цю вагітність вели як абсолютно нормальну фізіологічну вагітність, – говорить Олена Миколаївна. – Жанні також призначали обстеження на вміст чоловічого гормону тестостерону, адже у дівчини була підвищена кількість волосся. Результати могли наштовхнути нас на думку, що можливий гестоз. Жанна цього обстеження не пройшла. Востаннє вона була у мене на прийомі 15 липня на 25-му тижні вагітності. З 21 серпня – на 30-му тижні вагітності – Жанні призначили декретну відпустку. Вона не з’явилася. Прийшла 25 серпня з незначними набряками ніг. Я призначила здати аналізи. Жанна розписалася, що вона зобов’язується до 28 серпня здати аналізи та пройти огляд терапевта. Вона цього не зробила. Коли у вагітної вже з’явилися набряки обличчя, шиї, рук, вона прийшла до мене. Це було четвертого вересня. Проте здати аналізи Жанна прийшла тільки сьомого вересня. Я вже тоді була на лікарняному. Мені зателефонувала акушерка і повідомила, що у Жанни підвищений вміст білка. Її одразу викликали на прийом. Моя колега Ірина Паскар госпіталізувала її.
Ольга ГНІДАН

Лариса ДОРОШ,
виконувач обов’язків
завідувача жіночої
консультації
пологового будинку №2:

Мене викликали тоді, коли аналізи сечі були поганими. Захворювання, яке виникло у Жанни, має назву "токсикоз другої половини вагітності". У цьому випадку це захворювання мало злоякісний і швидкий перебіг. Злоякісний перебіг токсикозу другої половини вагітності буває, як правило, у юних дівчат або жінок у віці. У даних, які жінка заповнювала в анкеті, коли ставала на облік, при зборі анамнезу, а також в історії хвороби жодних фонових захворювань зазначено не було. Жанну обстежували згідно з записами у картці. На 21 серпня було призначено обстеження. В історії зазначено, що жінка не з’явилася на огляд. Коли вона з’явилася на огляд, аналізи було здано запізно. Коли ми отримали результати аналізів, Жанну викликали. Токсикоз другої половини вагітності може виявлятися у набряках, високому тиску та підвищеному вмісті білка у сечі. Під час останнього огляду Жанни Оленою Миколаївною, були набряки першого ступеня і перший підйом тиску – 120/80. Ці прояви потребували дообстеження, а не термінової госпіталізації. Призначення трав’яного препарату "Хофітол" не могло призвести до збільшення набряків, високого тиску та появи білка у сечі. Про те, що у вагітної жінки були проблеми з нирками, ми дізналися тільки після госпіталізації. Цієї інформації під час збору анамнезу не було. Якби нас раніше повідомили, ми б інакше вели нагляд за вагітністю. Якби ми передбачали гестоз, ми могли б його попередити. Проте такої інформації ми не мали. Нітритний тест був задовільним, а попередні аналізи сечі були у нормі”.


P.S. 18 вересня Жанну Солом’яну виписали з пологового будинку. Вона перебуває під наглядом лікарів. Мати готує заяву до правоохоронних органів.
24-09-2009, 11:19
Коментарів 0 Переглядів 18 748

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!