RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Висока ціна на пальне боляче б’є про гаманцю. Фахівці мають чимало рекомендацій щодо економії пального, але найбільш радикальний спосіб менше платити – перевести авто на газ.
Якщо зараз літр бензину А-95 коштує майже вісім гривень, то літр газу – лише 3,80. Цього року додався ще один плюс – набрав чинності закон, за яким власники авто, що працюють на газі, платять лише половину суми податку на транспортний засіб.
– Жодних проблем із заправлянням нині немає, – розповідає підприємець Олег ЩЕПОТІН, який займається встановленням газобалонного обладнання (ГБО). – Лише у Чернівцях є вісім спеціалізованих заправок, достатньо їх і в області. Зараз одразу кілька великих мереж автозаправок – "Лукойл", ТНК, "Захід" – відкривають комбіновані заправки, де поруч із бензином і соляркою пропонують зріджений газ. На міжміських трасах практично через кожні 30 кілометрів можна заповнити балон пропаном.
Газобалонне обладнання має ще кілька переваг. Так, спалювання пропану, який не містить свинцю і сірки, менше зношує двигун. Тож заміну моторного мастила можна проводити рідше – щонайменше через 15 тисяч кілометрів пробігу.
I для "Жигулів",
і для джипів
На газ переводять автомобілі практично всіх марок. І не лише ті, що вже наїздили не один десяток кілометрів. За словами Олега Щепотіна, непоодинокими є випадки, коли до них звертаються власники авто, щойно придбаних у салоні. Якщо раніше переобладнували на газ переважно недорогі машини, то нині – найчастіше середнього класу і вище, навіть джипи. Фінансова криза відчутно вдарила по автолюбителях. Хто не має грошей – взагалі менше виїжджає з гаража чи двору, а кілька тисяч гривень на переобладнання знайде не кожен.
Утім ціна ГБО разом зі встановленням досить помірна. На карбюраторний двигун – 3100 гривень, на інжекторний – 3300 гривень. За умови витрати пального 10 літрів на 100 кілометрів вкладена в переобладнання сума повернеться через 30 тисяч кілометрів.
При цьому переобладнання не завдасть жодної шкоди автомобілю і не потребує кардинальних змін у роботі його агрегатів. Тобто якщо власник захоче знову повернутися до бензину – обладнання легко демонтується. Щоправда, у практиці Олега Щепотіна таких випадків не було – ще жоден водій не захотів відмовитися від газу.
Найчастіше ж переводять на пропан таксі – щоденна експлуатація швидко повертає гроші.
Бензин небезпечніший за газ
Серед водіїв побутує думка, що ГБО є небезпечним і балон може вибухнути. Однак про такі випадки Олегу Щепотіну невідомо.
– Кілька років тому в Чернівцях загорілося з невідомих причин авто з ГБО, – розповідає підприємець. – Однак навіть у вогні балон не вибухнув, пожежу швидко загасили. Навпаки, бензин є більш вибухонебезпечним.
Неприємності з ГБО все-таки можливі, але стаються вони лише через порушення технології монтажу. Трапляється, що водії, щоб зекономити, купують обладнання сумнівної якості. Фахівці не радять цього робити, бо така економія обійдеться втратою грошей у подальшому.
Найбільш якісним вважають ГБО виробництва Голландії. Однак воно дуже дороге, тож його мало використовують. Найбільш поширене у нас обладнання італійського виробництва, яке зарекомендувало себе надійною тривалою експлуатацією.
Особливості роботи
Слід мати на увазі, що робота ГБО має свої особливості. Так, зовсім від бензину відмовитися не вдасться. Газ добре працює лише у прогрітому двигуні, тож заводити його слід на бензині. Підраховано, що після переобладнання двигун втрачає два-п’ять відсотків потужності, адже газ згорає повільніше, ніж бензин. І витрати пального трохи більші – приблизно на 10 відсотків порівняно зі звичайним пальним.
Найбільшу незручність становить розміщення балона. Його доводиться встановлювати в багажнику, що зменшує корисний простір.
Також слід пам’ятати, що ГБО потребує регулярного догляду. З часом забиваються фільтри, тож раз на 10-20 тисяч кілометрів пробігу необхідно проходити огляд у фахівця.
Ще одним важливим аспектом експлуатації є необхідність зареєструвати переобладнання на газ у МРЕВ. Процедура ця нескладна, але обов’язкова. У МРЕВ навіть повинні зробити відповідний запис у техпаспорті. Якщо цього не зробити – можете отримати чималий штраф і навіть можуть забрати авто на штрафмайданчик.
Ігор ДОВГАНЬ
10-09-2009, 10:45
Коментарів 0 Переглядів 3 258

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.