RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Із закриттям гральних закладів у Чернівцях сотні квадратних метрів комерційної нерухомості стали "безгосподарними". Більшість власників азартного бізнесу приміщення орендували, переважно на перших поверхах житлових будинків, у торгових павільйонах.
Зараз на усіх дверях написи – "зачинено", на деяких – "здаю в оренду". Власники грального бізнесу платили орендні ставки за найвищою планкою. Нові орендарі стільки не платитимуть. Тож який бізнес прийде в звільнені від гральних автоматів приміщення?
Комерційна нерухомість вже подешевшала
У Чернівцях на момент закриття нараховувалося 160 гральних закладів, причому тільки від нового року встигли відкрити не менше 40 нових. У людних місцях вони розташовувалися ледь не впритул одне до одного. Наприклад, на вулиці Ентузіастів ми нарахували 14 гральних залів, на невеликому відрізку вулиці М. Заньковецької – десять. Кожен заклад займав щонайменше 50 квадратних метрів, а в середньому – 100…
Тепер гральний бізнес змушений звільнити численні приміщення.
– Оренда комерційних приміщень у Чернівцях із початку кризи подешевшала, і можна сміливо називати цифру на 50 відсотків, – каже Валентин ЧЕБАН, фахівець з нерухомості. – І причина – не в забороні грального бізнесу. Оренда знизилася через зниження попиту на приміщення. Якщо раніше чернівчани дозволяли собі купувати речі в дорогих магазинах у центрі міста, то тепер заробітки підприємців майже нульові.
Яким чином змінить цінову ситуацію заборона грального бізнесу, рієлтери побачать впродовж місяця. Наразі нерухомість, що звільнилася, масово на ринок ще "не викидають". Валентин Чебан каже, що до нього надійшла лише одна пропозиція здати в оренду приміщення, де були гральні автомати.
Підприємець Анжела ДОВГАНИЧ здавала в оренду приміщення на 124 квадратні метри на площі Філармонії. Угоду з гральним закладом укладала три роки тому, орендна плата була невисокою. Власне, для нових орендарів її знижувати не доведеться.
– Тепер знову здаю приміщення в оренду, телефонують по 20 людей на день, – каже пані Анжела. – Вважаю, найкраще тут було би відкрити кафе. На площі Філармонії ввечері збирається багато молоді.
Пані Анжела розповідає, що власники грального бізнесу платили подекуди і 50 доларів за квадратний метр орендованої площі, тільки вони могли собі дозволити такі великі суми. Тепер за оренду цих приміщень ніхто більше 10-15 доларів не заплатить.
У вільні приміщення прийде торгівля
і ломбарди
Власники грального бізнесу орендували приміщення, не особливо переймаючись ціною квадратного метра. "Брали все, що було. Їм була байдужа ціна, особливо якщо це був район, де ходить багато людей", – зауважує Валентин Чебан.
– Попит на комерційну нерухомість знижується, а більшість орендарів досі намагаються здавати приміщення за минулорічними цінами навіть в іноземній валюті, – вважає Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку. – Тепер, коли заборонили гральний бізнес, ситуація залежить від пропозиції оренди. Таких високих і швидких доходів не зможе забезпечити жоден інший легальний бізнес. Тому такі високі ставки оренди, які платили власники грального бізнесу, ніхто платити не буде. І якщо орендодавці відмовлятимуться знижувати ціни, у звільнені від гральних автоматів приміщення не прийде ніхто.
На думку заступника директора департаменту економіки міськради Євгена КРАМАРЕНКА, власники приміщень будуть іти назустріч потенційним орендарям і знижуватимуть ціни, щоби приміщення не пустували. У місті вже відкривають магазини на місці залів гральних залів, а також звертаються до департаменту по пораду, як зробити кафе або майстерню:
– На мою думку, на площах, які звільнилися, відкриватимуть офіси, магазини, все актуальне для Чернівців. Хотілося би бачити більше підприємств сфери послуг, яких нині бракує, наприклад, майстерні, сервісні центри тощо.
Ярослав Кирпушко прогнозує, що в звільнені від гральних автоматів приміщення можуть прийти: торгівля ювелірними виробами, консалтингові агентства (консультації, як людям поводитися в нових умовах), ломбарди (перемістяться в престижніші центральні приміщення), банки (у цій сфері триває перерозподіл приміщень), бутики, що продають дорогі розкручені бренди. Залишаться на своїх позиціях салони мобільного зв’язку та комп’ютерної техніки. Можливо, також незначно побільшає продовольчих магазинів.
ЦІНА ПИТАННЯ
Офісні та торгові площі в Чернівцях торік можна було орендувати за 25-60 доларів за квадратний метр. Зараз реально домовитися чи не за половину минулорічної ціни. Хоча деякі орендодавці намагаються тримати ціни, навіть якщо приміщення пустує.
Як розповідають рієлтери, реальна вартість оренди в престижному районі – 20-30 доларів за квадрат (під магазин), 15-20 доларів (під офіс).
"Зараз орендарі в Чернівцях готові платити за квадрат офісу до 100 гривень, великі приміщення з фасадним входом, наприклад, під банк, – до 120-140 гривень за квадратний метр", – каже Валентин Чебан.
Марина КАРАСЬОВА
16-07-2009, 10:32
Коментарів 0 Переглядів 5 393

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.