Літо розпочалося, і багато чернівчан вже зайнялися підготовкою до зими: варять варення, закривають соки тощо. У виграші ті, хто має власну дачу чи город.
– Краще наїстися зараз малини та черешні і таким чином зробити запас вітамінів на зиму, – вважає чернівчанка Наталя РОТАР, яка розпитує у продавців ціни. – Власної дачі чи городу не маємо, а наша з чоловіком зарплата не дозволяє купувати на базарі ягоди та фрукти для зимових консервацій. Зараз візьму для дітей літрову банку малини і кілограм вишень на вареники. Нічого на зиму не закриватиму, тільки восени наквашу капусту.
"Консервую все,
що є на дачі"
А ось чернівчанка Валентина АЙСЮК закриває щороку до трьохсот банок різних консервацій. Всі ягоди, фрукти та овочі жінка вирощує на своїй дачі, яка знаходиться у селі неподалік Чернівців. Коли завітали до пані Валентини, вона саме повернулася з городу. На кухонному столі жінка виставила малину, вишні, чорну смородину, порічки, стручки молодого гороху, буряк, часник, зелень, огірки, помідори.
– Майже все літо проводжу на дачі, – розповіла господиня. – Коли вийшла на пенсію, зайнялася городнім господарством. Це неабияка підмога домашньому бюджету. Мати дачу зараз дуже вигідно, хоча треба багато працювати. Вирощую на своєму городі все, що тільки може рости, навіть кавуни. Маємо також чималий сад, де ростуть яблуні, груші, сливи, горіхи, різні кущі. Оскільки хворію на цукровий діабет, щороку закриваю багато соків. Спеціально для цього придбала соковарку. Соки роблю навіть із гарбузів, кабачків і кавунів. Плоди шовковиці заливаю спиртом або горілкою – виходять чудові ліки для діабетика, які споживаю щодня по чайній ложці. Усе, що є на городі, кладу в банки. Щороку закриваю до трьохсот банок різної консервації. За зиму навіть не встигаємо все з’їсти. Забезпечую консервацією сім’ю доньки, роздаю сусідам, знайомим. Крім того, квасимо у дерев’яних діжках капусту, огірки, помідори, баклажани, кабачки, навіть кавуни. Щоби вони були хрумкими і добре зберігалися, перекладаю зеленню, прянощами, листям дуба, смородини, вишні, винограду. Використовую винятково кам’яну сіль, бо йодована псує смак. Для квашення беру лише криничну воду. Зберігаємо діжки у підвалі дачного будиночку. Витрачаю на консервування небагато грошей, лише дорого коштує цукор. А все інше – прянощі, сіль, оцет – обходиться дешево.
Заморожування – швидше та корисніше
Молоді господині заморожують ягоди та фрукти у морозильних камерах. Чернівчанка Ніна СПІЖАВКА каже, що заморожування корисніше та й займає менше часу.
– Після того, як ми придбали великий холодильник із морозильною камерою, почала заморожувати ягоди, фрукти, зелень, горошок, – зізналася Ніна. – Це займає значно менше часу, ніж консервування, що дуже вигідно для мене, бо маю трьох малих дітей. До того ж заморожені ягоди та фрукти корисніші, ніж консервовані. Дуже люблю пекти, тому заморожую малину, суниці, обліпиху, чорну смородину, калину, ожину. Вишні та сливи – разом із кісточками. Щоправда, все це доводиться купувати на базарі. Зате взимку печу смачні пироги, торти, запіканки, роблю коктейлі. Дітям дуже подобається.
ПОРАДА ЛІКАРЯ
Робіть варення з малини та квасьте капусту
– Найкраще для організму вживати свіжі овочі та фрукти. Але, на жаль, навіть значна кількість овочів та фруктів, які з’їли влітку, не зможе забезпечити організм вітамінами на всю зиму, – каже доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Наталя МАЛКОВИЧ. – У законсервованих продуктах користі небагато. Та все ж можна зробити на зиму деякі консервації. Наприклад, варення з малини – хороший лікувальний засіб, бо має жарознижувальну дію. Корисною є квашена капуста, адже вона містить значну кількість вітаміну С.
Загалом вважають, що квашені та мариновані продукти сприяють процесу травлення. Але до маринадів часто додають кислоти. Зокрема оцет, який додають під час консервування, розкладає еритроцити, а осіцилова кислота негативно впливає на шлунково-кишковий тракт.
Якщо заготовляєте варення, для якого використовуєте цукор, майте на увазі, що воно протипоказане діабетикам. У такому разі потрібно застосовувати цукрозамінники, але вони досить дорогі.
– Якщо говорити про вітамінізацію взимку, то продукти краще заморожувати. Якщо такої можливості немає, можна їх сушити. Наприклад, сушені яблука, з яких взимку готують узвар, містять багато мікроелементів. Так звані "мочені яблука" мають чимало пектинів, які очищують організм від шлаків.
Побутова техніка
За допомогою м’ясорубки
можна приготувати сік
Для того, щоби пришвидшити процес заготівлі продуктів на зиму, можна використовувати побутову техніку. Що саме вибрати і на що звертати увагу, порадив продавець-консультант магазину побутової техніки Роман СМАДИЧ.
СОКОВИЖИМАЛКА. Є більшої та меншої потужності. Ті, які мають велику потужність, значно легше використовувати для вироблення соку. Жом від продуктів сухіший, тобто виходить більше соку, ніж відходів. У малопотужних соковижималках жом, який уже пройшов процес витискання, ще зберігає сік, тому його можна ще раз витискати. Соки роблять з будь-яких овочів та фруктів. У соковижималках є два режими: один – для м’яких продуктів, інший – для твердих.
Загалом соковижималка розрахована на виготовлення від п’яти до
10-ти літрів соку. А малопотужні соковижималки розраховані лише на кілька склянок соку.
Ціна: від 500 до 2000 гривень.
БЛЕНДЕР. Функції приладу залежать від його комплектації і розраховані на змішування, збивання, подрібнювання. Якщо є "віничок" у комплекті, ним можна збивати, за наявності окремої чаші з ножами продукти нарізають. У блендері може бути чаша зі спеціальними тертками, за допомогою яких шинкують продукти. Але недолік блендера в тому, що він розрахований на невеликі об’єми продукції.
Обираючи блендер, зверніть увагу на ніжку блендера. Бажано, щоби вона була металевою, а не пластиковою. Тоді подрібнювати можна не лише м’які продукти, але й твердіші, наприклад, м’ясо, лід.
Ціна: від 100 до 1500 гривень.
КУХОННІ КОМБАЙНИ. Основні показники – потужність та комплектація. Комбайн може мати дві чаші: одну – для збивання, іншу – для подрібнювання, за допомогою якої можна робити салати. У комплекті деяких комбайнів є прес для цитрусових та малопотужна соковижималка.
Ціна: від 400 до 2500 гривень.
М’ЯСОРУБКА. Окрім основної функції – перемелювання, м’ясорубка може мати насадку для витискання томатного соку та прес для цитрусових. Можна окремо придбати насадку для соку, але вона підходить лише для певних моделей.
Ціна: від 300 до 1200 гривень.
ВАГИ КУХОННІ. Цей прилад допоможе точно зважити потрібну кількість продуктів майже до грама. Розраховані вони на незначну кількість – від трьох до п’яти кілограмів. Є ваги механічні та електронні. Механічні дешевші, ніж електронні, але менш точні.
Електронні ваги показують вагу у фунтах і кілограмах, у деяких є калькулятор. Дорожчі ваги обладнані спеціальними чашами.
Ціна: від 100 до 400 гривень.
ЦІНИ НА РИНКАХ
черешня – 5-10 грн/кг;
вишня – 6-7 грн/кг;
малина – 7 грн/л;
порічки, чорна смородина – 7 грн/л;
помідори – 5 грн/кг;
огірки – 3 грн/кг;
кабачки – 1,5-3 грн/кг.
Надія БУДНА, Людмила ОСАДЧУК
2-07-2009, 10:28
0
6 127