Восени місцеві власники садиб сільського зеленого туризму пропонують не лише милуватися різнобарв’ям гірських пейзажів. Відпочивальники, яким зараз пощастить потрапити у віддалені буковинські села, мають нагоду стати учасниками старовинного обряду гуцульського весілля та повернутися додому з лісовими ягодами і грибами.
– Наш екскурсовод ходить із гостями до лісу, – розповідає Євдокія ФАЛАФІВКА, власниця садиби на 20 місць у Підзахаричах Путильського району. – Цього року мало грибів через перепади погоди, але назбирати опеньок можна. Водимо також до печери Довбуша, скелі "Протяте каміння", перевалу "Німчич", музею етнографії. Дуже подобається приїжджим наша руська лазня і парна на лікарських травах. Можна покататися на конях. Якщо ще й з погодою пощастить, дуже гарно можна восени відпочити.
Доба перебування у садибі з усіма зручностями зараз коштує 180 гривень. У ціну входить триразове харчування (в меню чимало страв гуцульської кухні – бануш, гриби в сметані, галушки, парне молоко тощо).
Родзинкою сільського відпочинку є участь у національних обрядах. Як розповіла Наталія, заступник директора турфірми "Кнаус", зараз у розпалі традиційний сезон весіль. І власники садиб радо домовляються про участь приїжджих у весіллі, яке відбувається у їхньому селі.
Приїжджі відпочивальники також збирають у Карпатах ягоди – зараз сезон ожини і брусниці, а подекуди ще можна знайти малину й афини. До програми відпочинку також входить вікенд на природі – господарі організовують виїзд у гори з шашликами і банушем чи мамалигою, яку готують на вогнищі.
Чернівчани приїжджають до сільських садиб ненадовго. А гості з промислових регіонів України, Росії, Прибалтики, Німеччини чи Австрії зупиняються на тиждень, а то й довше.
Надія МАКУШИНСЬКА
9-10-2008, 11:37
0
1 992