RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З 28 липня вантажівки і причепи вивозять купи заліплених намулом коробок, іграшок, взуття, продуктів – усього, що уже не продаси і не відмиєш з Калинівського ринку. Те, що можна врятувати, продавці ретельно полощуть і миють. Власниця контейнера з мийними засобами зубною щіткою відмиває кришки пляшок із “Галою”. Поруч продавці у мисці з чистою водою полощуть іграшки і розкладають товар, який сушиться на стелажах під сонцем. Кажуть, щойно ринок запрацює, чимало продукції тут можна буде купити зі знижкою – підмочені речі збуватимуть дешевше.
Ринок не пристосований, щоби рятувати людей від повені чи пожежі
Ринок опинився під водою увечері 25 липня. Наступного дня вода трохи спала, а в неділю, 27 липня, базар накрило другою хвилею повені.
Уніч з п’ятниці на суботу в найбільший пік підйому води Василь МАНИК, начальник Чернівецької міської рятувальної станції разом з колегами рятував людей на затопленому ринку. Каже, що більшість контейнерів і жабок тієї ночі були відкритими. А продукти, зошити, сукні й інший товар плавали у воді. Але найбільше рятувальника вразило те, що за гроші, за свій товар люди були готові померти.
- Калинкою, як Венецією пливли, - каже рятувальник. – Ринок взагалі не пристосований, щоби рятувати людей під час повені чи пожежі. Неможливо гребти. Потрібно було, як на байдарці, по черзі з кожного боку гребти, бо ряди між контейнерами вузькі. Дерев’яні прилавки, стелажі вода підняла, вузькі проходи забила. Ми по черзі спускалися з човна, бо вода холодна. По груди у воді розбирали ці завали, щоб можна було проплисти. Ми шукали жінку з дитиною, вираховували по секторах, щоб їх знайти, і кликали в темряві. То з одного контейнера двоє чоловіків, років 20-25 обурювалися: “Що ви тут кричите, будите нас?” Ледь не силою їх забрали, бо не хотіли залишати свій товар. А жінку з дитиною ми знайшли в контейнері, де рівень води сягав майже до даху. Вони наклали столів, стелажів і сиділи зверху на тій барикаді. І двох собак ще вивезли з води, а котів скільки! Все живе забирали.
Тієї ночі рятувальники зняли з контейнерів на ринку 25 людей, які у розпал повені залишилися охороняти своє майно.
У понеділок на базарі було людно, як в робочий день. Ні тролейбуси, ні більшість маршруток сюди не ходили. Люди ішли пішки через міст і несли швабри, відра, мішки з ганчірками, а дехто – ще й пляшки чистої води.
„Ні слова в новинах не було, що базар затопить”
- Казали товар підняти на метр, а порахуйте від сходинки, яка тут відстань – півтора метра, - показує власник аптеки слід бруду на прилавку. Розмоклі упаковки з маззю, таблетками, сиропами аптекарі скидають до мішків для сміття. У цей час до аптеки заходить захеканий чоловік у пластикових шльопанцях. Він шукає не ліків, а целофанових пакетів. Вони, як і щітки, швабри та мийні засоби, – найпопулярніший товар на “Калинці”. Аптекар дає йому кілька маленьких пакетів і відмовляється від простягнутої купюри.
Ірина, продавець магазину “Золото”, каже, що у свій вихідний мусила вийти на роботу і добиралася до ринку пішки. В магазині, судячи з усього, доведеться міняти лише меблі. Підлога з плитки і пластикова вагонка на стінах особливо не постраждали.
- Ми уже працюємо, - каже Олег МОТУЛЯ, підприємець магазину “Лелека”. На підлозі в крамниці ще кілька сантиметрів води, однак власники кажуть, що покупці вже в понеділок були. Товар не постраждав. Дитяче харчування власник магазину встиг вивезти, бо адміністрація вчасно попередила про повінь. Отож збитки обчислюються лише витратами на ремонт – стіни в магазині з гіпсокартону, і набрали багато вологи. “Потрібно повністю робити ремонт, - каже Олег, - наші постійні клієнти увесь час телефонують, розраджують, пропонують свою допомогу”.
- Тут місяць треба все мити й чистити, - припускає Наталя, власниця однієї з “жабок”. - Упаковку, ящики будемо перебирати, чистити. Сковорідки, каструлі помиємо і продамо, а мокру техніку доведеться викинути.
Власник контейнера побутової техніки Віктор уперше після п’ятниці потрапив до свого робочого місця. Каже, що попередження не чув:
- Там по радіо, по мегафону щось говорили, а тут навіть не чути. По телевізору, коли додому у п’ятницю після роботи прийшов, - теж нічого. Ні слова в новинах, що базар затопить. А потім уже знайомі зателефонували: “Все, можеш на базар не іти”. Дамбу давно вже мали би тут побудувати. Ось кожен за контейнер платить 500 гривень за місяць адміністрації ринку. Гадаю, там грошей стане. Але на базарі навіть дороги не будують, не те що дамбу. Біда в тому, що гроші збирають, і немалі, але куди вони йдуть, і хто ними розпоряджається?
- То були сукні, а тепер уже лахміття, залишки, - розповіла у понеділок Юлія БАБЮК, приватний підприємець сектору весільного вбрання. – Вчора ще можливо би було щось відіпрати, а сьогодні від намулу навряд чи щось врятує. Поки машина є, швиденько треба викидати. А то потім самим потрібно буде вивозити. Вчора приходили сюди, лиш з мосту дивилися на свою жабку, все у воді стояло.
Коментар
Олександр КАРНАСЬ, заступник директора МТК “Калинівський ринок”:
– Я поставив завдання нашим працівникам працювати цілодобово. На ринку 500 працівників, вони задіяні на прибиранні території загального користування. Зараз працює вже значно більше техніки – КРАЗи, КамАЗи тощо. Найняли їх всіх за свій рахунок. Вже частину ринку почищено, зокрема четвертий сектор. Робота триває і далі. А самі підприємці прибирають у власних торгових точках.
Збитки по підприємству оцінюються у 10 мільйонів 400 тисяч гривень. Увесь ринок постраждав, навіть у мене в хаті вода була, я недалеко звідси живу. Адміністрація ринку все робила, щоб вчасно попередити людей про наближення повені. Але не всі реагували на це попередження. Зараз на ринку не вистачає води. Її підвозять, роздають людям безкоштовно, але все одно не вистачає. Світло відключене і не буде його ще кілька днів, бо трансформатори підтоплено. Велику допомогу надає нам міськШЕП.
Надія Макушинська
31-07-2008, 11:25
Коментарів 0 Переглядів 2 473

Теги -
Буковинців закликають економити електроенергію у години пікового навантаження
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Спортивний об’єкт планували оновити, але поки що цього не можуть зробити


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.