RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З “Калинки” брудний товар вивозять вантажівками

З “Калинки” брудний товар вивозять вантажівками

Цукерки і капці, овочі й весільні сукні, коробки з іграшками і пилососи – усе це можна було побачити в понеділок у купах сміття на Калинівському ринку. Колись цінний товар, тепер перемішаний з багнюкою, люди лопатами скидали до вантажівок.
- Казали товар підняти на метр, а порахуйте відстань від сходинки – півтора метра, - показує власник аптеки слід бруду на прилавку. Мокрі упаковки з маззю, таблетками, сиропами аптекарі скидають до мішків для сміття. У цей час до аптеки заходить захеканий чоловік у пластикових шльопанцях. Він шукає не ліків, а целофанових пакетів. Вони, як і щітки, швабри та мийні засоби – найпопулярніший товар на “Калинці”. Аптекар простягає йому кілька маленьких пакетів і відмахується від простягнутої купюри.
Ірина, продавець магазину “Золото”, каже, що у свій вихідний мусила вийти на роботу і добиралася до ринку пішки. У магазині, судячи з усього, доведеться міняти лише меблі. Підлога з плитки і пластикова вагонка на стінах особливо не постраждали. Дівчина віддирає від дверей смуги силікону – після першої хвилі потопу ним загерметизували двері, тож у цьому магазині немає такого шару намулу, як в інших.
- Підлогу треба міняти однозначно. Ламінат увесь здувся. Плитку покладемо, - каже Інна ЦИБАЛОВА, керівник відділення ПриватБанку на Калинівському ринку. У закочених штанях вона шваброю вигрібає буру багнюку за двері.
- Ми вже працюємо, - каже Олег МОТУЛЯ, підприємець з магазину “Лелека”. На підлозі в крамниці ще кілька сантиметрів води, однак власники кажуть, що покупці вже в понеділок були. Товар не постраждав. Дитяче харчування власники магазину встигли вивезти, бо адміністрація вчасно попередила про повінь. Отож збитки обчислюються лише витратами на ремонт – стіни в магазині з гіпсокартону, тому набрали багато вологи. “Треба повністю робити ремонт, - каже Олег, – але, слава Богу, всі живі-здорові. Добре, що влітку це сталося, дасть Бог, серпень буде теплий, підсохне. Наші постійні клієнти від ранку дзвонять. Бачили нас по телевізору, тапер цікавляться, як справи”.
- Тут місяць треба все мити й чистити, - припускає Наталя, власниця однієї з “жабок”. - Хоча би між рядами почистили. Болото всюди, а вони ледь рухаються. Ящики підмокли. Казали на метр все підняти, а воно ось куди дійшло. Ось перша хвиля, а тут друга – друга-третя полиця мокрі. Упаковку, ящики будемо перебирати, чистити. Сковорідки, каструлі помиємо і продамо, а мокру техніку доведеться викинути.
Власник контейнера з побутовою технікою Віктор щойно вперше після п’ятниці потрапив до свого робочого місця. Каже, що попередження не чув.
- Там по радіо, по мегафону щось говорили, а тут навіть не чути. По телевізору, коли додому в п’ятницю після роботи прийшов, - теж нічого. Жодного слова в новинах, що базар затопить. А потім уже знайомі зателефонували: “Все, можеш на базар не йти”. Дамбу давно вже мали б тут побудувати. Ось кожен за контейнер платить 500 гривень за місяць адміністрації ринку. Гадаю, там грошей стане. Але на базарі навіть дороги не будують, не те що дамбу. Біда в тому, що гроші збирають, і немалі, а куди вони йдуть?
Власниця контейнеру з хутром уже встигла навести лад всередині. Повінь завдала їй збитків 1300 доларів – така гуртова ціна 40 хутряних шапок. Вироби з песця, норки, чорнобурки жінка у п’ятницю поскладала на горішні полиці. Але дві полиці все ж виявилися підтопленими. “Вчора замочила ті шапки у ванній, але то ж хутро, воно з намулом збилося у клубок, нічим не відновиш”, - каже.
- Дуже багато збитків, все потріскалося, все знищено. Оце я підняла на столи – стіл перевернутий. Вода йшла, все поперевертала. Столи, стелажі попадали, там познімало все з тих гачків. Взуття, біжутерія, рукавички в намулі. Взуття якесь висушимо, а якесь і викинути треба, - розповіла власниця магазину у “Весільному салоні”.
Антон, приватний підприємець з цього ж салону, збирає з підлоги брудні стрічки й листівки. Каже, що повінь обійдеться йому у 4-5 тисяч доларів збитків.
- То були сукні, а тепер уже лахміття, залишки, - каже Юлія БАБЮК, приватний підприємець сектору весільного вбрання. – Вчора ще можливо було щось відіпрати, а сьогодні від намулу навряд чи щось врятує. Доки машина є, швиденько треба викидати. А то потім самим треба буде вивозити.
- Скільки зможем, стільки будемо працювати. Мусимо рятувати цих людей. Зранку всіх відправили на територію, всі прибирають між рядами. Такого ще не пам’ятаю. Моя 94-річна знайома каже, що такого ще не було. І що ти зробиш? - бідкається Марія, прибиральниця МПП “Калинівський ринок”.
Коментар
Олександр КАРНАСЬ, заступник директора МТК “Калинівський ринок”:
- По-перше, перед працівниками ринку я поставив завдання працювати цілодобово. На ринку 500 працівників, вони задіяні на прибиранні території загального користування. А самі підприємці прибирають у власних торгових точках. Збитки по підприємству оцінюються у 10 мільйонів 400 тисяч гривень. Увесь ринок постраждав, навіть у мене в хаті вода була, я недалеко звідси живу. Адміністрація ринку все зробила, щоб вчасно попередити людей про наближення повені. Але не всі реагували на це попередження. Зараз на ринку не вистачає води. Її підвозять, роздають людям, але все одно не вистачає. Світло вимкнене і його не буде ще кілька днів, бо трансформатори підтоплені. Велику допомогу надає нам міськШЕП. Зараз ринок офіційно не працює. Скільки часу він буде зачинений, ще невідомо.
Надія Макушинська
29-07-2008, 11:52
Коментарів 0 Переглядів 8 844

Теги -
Буковинців закликають економити електроенергію у години пікового навантаження
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Спортивний об’єкт планували оновити, але поки що цього не можуть зробити


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.