RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » споживач » Найчастіше продають прострочені ковбаси, майонези і соуси

Найчастіше в магазинах області, за інформацією обласного управління у справах захисту прав споживачів, зустрічаються прострочені майонези, соуси, ковбасні вироби, хліб. А от прострочені молочні продукти не потрапляли в поле зору перевіряльників уже давно.
„У пояснені написав, що прострочену ковбасу дав собаці”
– Ковбасні вироби в штучній оболонці можна продавати значно довше, ніж у натуральній (термін реалізації лише 48-72 години). Часто продавці й самі не знають, що продавати такі ковбаси можна такий нетривалий термін, хоча це й написано в якісних посвідченнях, – розповіла Лариса КУДАК, завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Хліб так само має обмежений термін споживання: пшеничний – 24 години, житній – 36.
А ось зберігати майонез можна, залежно від температури в приміщенні. Якщо покупець купує упаковку з холодильника і вдома так само зберігає в холоді, то їсти його можна до 120 діб, Якщо ж просто з полиці, то термін скорочується більше ніж вдвічі.
– Виявляємо багато простроченого товару, навіть незважаючи на те, що управління, згідно із законом, попереджає підприємців про перевірку за 10 днів. Наприклад, перевіряли невеликий магазин на Роші. Крупа кукурудзяна прострочена три місяці, сир – місяць, чаї – півроку-рік (людина не отруїться, але смакові властивості не ті), яблучне повидло продавали вже більше року після закінчення терміну придатності.
Несвіжі м’ясо чи рибу маринують або коптять
Товар, термін реалізації якого закінчився, продавати заборонено. Лариса Кудак згадує, як один підприємець написав, що прострочену ковбасу згодував собаці. Спосіб знищення – це справа власників продуктів, головне, щоби товар знову не з’явився на полицях.
Проте буває, що продукти отримують "друге життя" шляхом маніпуляцій: перебивання дати виготовлення, видалення інформації про терміни реалізації, перефасування в нові упаковки. Крім того, несвіжі м’ясо чи рибу можна замаринувати, закоптити тощо.
Довести, що людина отруїлася простроченими продуктами, дуже важко, кажуть у чернівецькій міській санепідемстанції. Тим паче споживає вона не один продукт, а кілька, і причиною поганого самопочуття можуть бути багато факторів. Тільки якщо є залишки продукту, фахівці можуть зробити дослідження. Як наголосила Ольга Москалюк, завідувач відділу гігієни харчування міської санепідемстанції, ні цього, ні минулого року випадків отруєнь, тим паче простроченими продуктами, вони не фіксували.
Корисно знати
Як повернути прострочений товар в магазин
За неякісний, прострочений продукт власник магазину повинен покупцю відшкодувати гроші, навіть якщо споживач уже розпакував продукт.
Потрібно зберігати чек, але навіть якщо його немає, треба звернутися до підприємця.
На ринку, де чеки на продукти не дають, споживач може попросити виписати накладну, чи хоча би розписку із датою придбання, назвою товару, прізвищем та підписом продавця. Тоді легко довести, що неякісний продукт купили саме в цього продавця. Якщо розписку написати відмовляються, це повинно насторожити.
- Найчастіше все ж таки підприємці гроші за неякісні продукти повертають, бо знають, що краще віддати цю незначну суму, – зауважує Лариса Кудак. – Якщо людина напише скаргу до управління і ми прийдемо з позаплановою перевіркою, це обійдеться підприємцеві значно дорожче. Штрафи великі. На прострочений товар – 200% залишку, але не менше 85 гривень.
Марина Карасьова
26-06-2008, 11:13
Коментарів 0 Переглядів 5 692

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.