RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Килими є не лише інтер’єрним елементом кімнати, у них ще чимало практичних функцій. Великим плюсом килимів є те, що вони мають пиловловлювальні властивості. Крім того, килим приглушує звуки, підвищує температуру в кімнаті на 10% і допомагає підтримувати оптимальний рівень вологості. Тож придбання килима є раціональним.
Виберіть килимову квітку чи метелика
Вибираючи килим, зверніть увагу на те, з чого він виготовлений. Килими можуть бути натуральними – з вовни, шовку та віскози, а також синтетичними – з поліараміду, поліпропілену та акрилу. Якщо килим маєте намір придбати на Калинівському ринку, не розраховуйте на натуральні матеріали. Тут переважно пропонують килими зі штучних матеріалів. Зате легко можна вибрати як відповідний колір, так і розмір, і якість. Ціновий діапазон теж досить широкий. Доріжки-килими з тонким ворсом коштують від 60 гривень за квадратний метр. Якщо ворс довгий і зроблений із товстих ниток, такий килим вже коштує 25 доларів за квадратний метр. Ціна готових килимів стартує від 100 доларів. Загалом штучні килими вважаються найбільш дешевими, вони легкі, стійкі до стирання і довго зберігають початковий колір. Крім того, їх легше доглядати і пилососити. Та все-таки штучні вироби не такі довговічні, як килими з натуральних ниток.
В одній з торгових точок запропонували килим зі справжньої овечої вовни ціною 500-800 доларів, та шкіряний килим – за 500 доларів.
Щодо виробників, то на ринку можна знайти килими з Туреччини, Китаю та Бельгії. Найякіснішими вважаються бельгійські, їх можна придбати за 100-200 доларів.
Якщо вас не задовольняє звичайний прямокутний килим, можете вибрати килими, вирізані у формі квітки, метелика тощо. Навіть можна підібрати цілий комплект із маленької жовтої квітки та більшої за розміром. Їхня ціна, відповідно, 30 та 90 доларів.
Простір збільшать світлі тони
Підбираючи килим, потрібно пам’ятати, що візуально збільшують простір світлі тони, а трохи зменшує – великий геометричний малюнок.
Візерунок килиму не повинен привертати увагу, а колір – дратувати. Адже після напруженого робочого дня ми приходимо додому відпочивати.
Також під час вибору килима потрібно врахувати розмір кімнати, висоту стелі. Килим не повинен бути великим для кімнати, щоби не здавався "головним" в інтер’єрі, і водночас не дуже малим, щоби він "не загубився". Тож насамперед варто подумати про розмір, тим паче що на ринку та в спеціалізованих магазинах вам підберуть потрібний килим.
Великий килим здатний сформувати образ кімнати. Килим середнього розміру може бути самостійним елементом декору кімнати, виділяти її певну зону. Маленькі – ідеальні для прикрашання окремих "точок" кімнати.
У вітальню найкраще обрати килим середнього розміру і покласти перед диваном чи під журнальний столик. Якщо ж потрібен великий килим, виберіть такий розмір, щоби між килимом та стіною залишалося хоча би 20-30 сантиметрів вільної підлоги. Для прохідних приміщень, наприклад, коридорів, вибирайте килим з коротким ворсом.
До теми
Килим зроблять чистим чай або хімчистка
Щоби килим служив тривалий час, він потребує догляду та чищення. Це можна зробити самостійно, звернутися до хімчисток чи фірм з прибирання.
Чистимо вдома. Добре килими чистить сніг. Достатньо кинути його у сніг і змести бруд віником.
Можна насипати на поверхню килима дрібну вологу кухонну сіль, вона добре вбирає пил. Потім її видаляють пилососом. Але не варто зловживати цим, оскільки при чищенні килима із лицьового боку є ймовірність травмування ворсу.
У разі сильного забруднення килим можна почистити легким мильним розчином у комбінації зі щіткою, змоченою у розчині нашатирного спирту.
Якщо на поверхні килиму є жирні плями, їх видаляють розчином з теплої води та нашатирного спирту у пропорції 1:1.
Килим можна почистити і заваркою від чаю, тому не викидайте її після використання. Посипте по всьому паласу заварку і жорсткою щіточкою обережно підметіть чай, рухаючи від одного боку до іншого. Вологий чай "обросте" сміттям і затримає пил. Але не використовуйте цей спосіб для світлих килимів.
Чистимо у хімчистці. У Чернівцях кілька хімчисток пропонують почистити килими. Щоправда, роблять це різними способами. В одній з хімчисток розповіли, що килими перуть спеціальним порошком. Коштує це п’ять гривень за кілограм, а термін виконання – тиждень.
В іншій хімчистці килим запропонували почистити сухим способом за допомогою спеціальної машини. Роблять це три-чотири дні, ціна – 10 гривень за квадратний метр.
У хімчистці чистять килими і за допомогою спеціальних пилососів. Спочатку килим змочують мийною рідиною, а потім чистять спеціальною щіткою. Така послуга, яку зроблять впродовж дня, коштує вісім гривень за квадратний метр. Тут розповіли, що килими, особливо з великим ворсом, краще не прати, тому що він тривалий час зберігає вологість і виділяє неприємний запах.
Чистимо у фірмі з прибирання. Готові почистити килими і фірми з прибирання. Килими тут теж чистять спеціальним пилососом, який використовують і для ковролінів, і для килимів з великим ворсом. Для чищення використовують спеціальну хімічну рідину, яка знищує у килимі шкідливі мікроби. Спочатку килим миється водою, а потім автоматично пилососом висушується. Це зазвичай роблять вдома у клієнта, але за потреби, забирають до себе в офіс, а замовникові привозять килим наступного дня вже чистий. Коштує така послуга шість-сім гривень за квадратний метр.
Людмила ОСАДЧУК
18-12-2008, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 10 439

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!