Щороку виробники пропонують нові моделі та форми сковорідок. Будь-який спеціалізований магазин нині запропонує десятки найменувань в ціновому діапазоні від 100 до 350 гривень. Серед найпопулярніших – моделі з антипригарним покриттям. Тефлонова сковорідка добре підходить для щоденного використання – смаження картоплі, м’яса, яєчні… Причому особливих спецзасобів, окрім дерев’яної лопатки, не потрібно, страви в такому посуді не пригорають і його дуже легко мити.
– З’явився й посуд з харчового алюмінію, вкритий антипригарним покриттям як зсередини, так і зовні, – розповіла Ольга СКОРОПАНЮК, директор магазину з торгівлі кухонним приладдям. – Це товстостінна, а тому важка сковорідка. Алюміній добре тримає тепло, продукти готуються рівномірно і не пригоряють.
Такі сковорідки значно дорожчі від легеньких – зі штампованого металу, де антипригарне покриття використовують як правило тільки всередині.
Серед новинок – і спеціалізовані сковорідки, які виробники пропонують для окремих страв чи продуктів. Наприклад, видовжені для риби або ребристі всередині для приготування стейків (жир стікає на дно і м’ясо готується у власному соку).
– Дуже модні зараз китайські сковорідки вок – глибокі з округлим дном, в яких страви готуються за принципом нашого казана, – пояснює пані Ольга. – Готувати потрібно на максимальному вогні, тоді полум’я охоплює весь об’єм сковорідки. Продукти, порізані шматочками, дотикаються до дуже розпечених стінок і готуються майже миттєво.
Але антипригарні сковорідки не вічні, тефлонове покриття з часом стирається. Середній термін служби – три роки, хоча багато залежить від того, як за посудом доглядати.
Як вибирати
– Фахівці радять зупинити свій вибір на важкій сковороді. Легкі з тонкими стінками зношуються швидше. Добре, якщо сковорідка важитиме не менше півкілограма, а стінки матиме не менше чотирьох міліметрів.
– Дно повинно бути ідеально рівним, нерівності, тріщинки та ямки свідчать про погану якість посуду. Така річ не прослужить довго.
– Краще, щоби ручка була злитою з корпусом. Прикручені ручки з часом починають відкручуватися.
– Вибір сковороди також залежить від плитки, на якій готуватимуть. Для електричної підійде будь-яка, для газових краще посуд з проточкою дна (дуже тонкі сріблясті борозни). Це потрібно для рівномірного розігрівання. А ось склокерамічна плитка вимагає особливого посуду. Товщина дна сковорідки повинна бути не менше трьох міліметрів, оскільки температура нагрівання тут вища, ніж в електричних та газових плитах.
Як доглядати
Неодмінна супутниця сковорідки з антипригарним покриттям – дерев’яна лопаточка, жодних металевих предметів для перемішування страв під час готування.
Антипригарне покриття не любить різких перепадів температури, зокрема розжарену сковорідку не можна ставити одразу у воду. Це скорочує термін служби посуду.
Гріти сковороду краще одразу з продуктом і в жодному разі не залишати порожньою на вогні, тобто не перекаляти.
Мити тефлонові сковорідки можна губкою, але в жодному разі не терти металічною губкою і абразивними засобами.
В алюмінієвих каструлях не варіть кашу на молоці
Чи у безпечному посуді готують наші господині, дослідили фахівці державного підприємства "Укрметртестстандарт".
Серед посуду, що найчастіше не відповідав стандартам якості, фахівці підприємства визначили виробників Китаю, Тайваню, Туреччини, а також окремі вироби – з Польщі, Італії, Франції, Великобританії, Росії, Німеччини, Індії.
Алюмінієві каструлі – легкі та недорогі. Проте фахівці "Укрметртестстандарту" наголошують: готувати в них можна не всі страви, наприклад, в жодному разі не варити каші на молоці. Молоко має лужне середовище і під його дією алюміній потрапляє до їжі. Водночас метал, якщо окисляється, сприяє виникненню важких захворювань, зокрема хвороб Паркінсона та Альцгеймера. Особливо наражають себе на небезпеку люди з хворими нирками.
Не рекомендують фахівці варити в алюмінієвому посуді й овочі: їхнє кисле середовище теж діє на метал, який в мікроскопічних дозах може потрапляти до шлунку. Використовувати алюмінієвий посуд варто тільки для кип’ятіння води, крім того, не ризикуватимете, якщо, наприклад, зварите кашу на воді, вермішель чи нежирне м’ясо.
Тефлонові сковорідки – незамінне кухонне приладдя. Але воно стає небезпечним, якщо залишається забутим на плиті. Якщо посуд з антипригарним покриттям надмірно перекаляється на вогні, тефлон починає виділяти перфлуорооктанову кислоту (канцероген, що сприяє виникненню раку). І якщо на покритті сковорідки раптом з’явилися ушкодження, краще її позбутися.
Скляний жаростійкий посуд, за даними дослідників, один із кращих для приготування їжі.
Марина КАРАСЬОВА
30-10-2008, 10:20
0
7 133