Найбезпечніший – скляний жаростійкий посуд

у номері / споживач
7 171
0
Щороку виробники пропонують нові моделі та форми сковорідок. Будь-який спеціалізований магазин нині запропонує десятки найменувань в ціновому діапазоні від 100 до 350 гривень. Серед найпопулярніших – моделі з антипригарним покриттям. Тефлонова сковорідка добре підходить для щоденного використання – смаження картоплі, м’яса, яєчні… Причому особливих спецзасобів, окрім дерев’яної лопатки, не потрібно, страви в такому посуді не пригорають і його дуже легко мити.
– З’явився й посуд з харчового алюмінію, вкритий антипригарним покриттям як зсередини, так і зовні, – розповіла Ольга СКОРОПАНЮК, директор магазину з торгівлі кухонним приладдям. – Це товстостінна, а тому важка сковорідка. Алюміній добре тримає тепло, продукти готуються рівномірно і не пригоряють.
Такі сковорідки значно дорожчі від легеньких – зі штампованого металу, де антипригарне покриття використовують як правило тільки всередині.
Серед новинок – і спеціалізовані сковорідки, які виробники пропонують для окремих страв чи продуктів. Наприклад, видовжені для риби або ребристі всередині для приготування стейків (жир стікає на дно і м’ясо готується у власному соку).
– Дуже модні зараз китайські сковорідки вок – глибокі з округлим дном, в яких страви готуються за принципом нашого казана, – пояснює пані Ольга. – Готувати потрібно на максимальному вогні, тоді полум’я охоплює весь об’єм сковорідки. Продукти, порізані шматочками, дотикаються до дуже розпечених стінок і готуються майже миттєво.
Але антипригарні сковорідки не вічні, тефлонове покриття з часом стирається. Середній термін служби – три роки, хоча багато залежить від того, як за посудом доглядати.
Як вибирати
– Фахівці радять зупинити свій вибір на важкій сковороді. Легкі з тонкими стінками зношуються швидше. Добре, якщо сковорідка важитиме не менше півкілограма, а стінки матиме не менше чотирьох міліметрів.
– Дно повинно бути ідеально рівним, нерівності, тріщинки та ямки свідчать про погану якість посуду. Така річ не прослужить довго.
– Краще, щоби ручка була злитою з корпусом. Прикручені ручки з часом починають відкручуватися.
– Вибір сковороди також залежить від плитки, на якій готуватимуть. Для електричної підійде будь-яка, для газових краще посуд з проточкою дна (дуже тонкі сріблясті борозни). Це потрібно для рівномірного розігрівання. А ось склокерамічна плитка вимагає особливого посуду. Товщина дна сковорідки повинна бути не менше трьох міліметрів, оскільки температура нагрівання тут вища, ніж в електричних та газових плитах.
Як доглядати
Неодмінна супутниця сковорідки з антипригарним покриттям – дерев’яна лопаточка, жодних металевих предметів для перемішування страв під час готування.
Антипригарне покриття не любить різких перепадів температури, зокрема розжарену сковорідку не можна ставити одразу у воду. Це скорочує термін служби посуду.
Гріти сковороду краще одразу з продуктом і в жодному разі не залишати порожньою на вогні, тобто не перекаляти.
Мити тефлонові сковорідки можна губкою, але в жодному разі не терти металічною губкою і абразивними засобами.
В алюмінієвих каструлях не варіть кашу на молоці
Чи у безпечному посуді готують наші господині, дослідили фахівці державного підприємства "Укрметртестстандарт".
Серед посуду, що найчастіше не відповідав стандартам якості, фахівці підприємства визначили виробників Китаю, Тайваню, Туреччини, а також окремі вироби – з Польщі, Італії, Франції, Великобританії, Росії, Німеччини, Індії.
Алюмінієві каструлі – легкі та недорогі. Проте фахівці "Укрметртестстандарту" наголошують: готувати в них можна не всі страви, наприклад, в жодному разі не варити каші на молоці. Молоко має лужне середовище і під його дією алюміній потрапляє до їжі. Водночас метал, якщо окисляється, сприяє виникненню важких захворювань, зокрема хвороб Паркінсона та Альцгеймера. Особливо наражають себе на небезпеку люди з хворими нирками.
Не рекомендують фахівці варити в алюмінієвому посуді й овочі: їхнє кисле середовище теж діє на метал, який в мікроскопічних дозах може потрапляти до шлунку. Використовувати алюмінієвий посуд варто тільки для кип’ятіння води, крім того, не ризикуватимете, якщо, наприклад, зварите кашу на воді, вермішель чи нежирне м’ясо.
Тефлонові сковорідки – незамінне кухонне приладдя. Але воно стає небезпечним, якщо залишається забутим на плиті. Якщо посуд з антипригарним покриттям надмірно перекаляється на вогні, тефлон починає виділяти перфлуорооктанову кислоту (канцероген, що сприяє виникненню раку). І якщо на покритті сковорідки раптом з’явилися ушкодження, краще її позбутися.
Скляний жаростійкий посуд, за даними дослідників, один із кращих для приготування їжі.
Марина КАРАСЬОВА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм