RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На кожен овоч і фрукт – свій час, стверджують фахівці. І якщо на весні до ранніх джерел вітамінів потрібно ставитися обережно, то тепер, коли городина достигає природно, овочі і фрукти можна купувати на ринках без остраху. Переконатися в безпеці теперішніх овочів і фруктів журналіст "МБ" вирішила сама.
Маргарита Ротар, ветсанексперт лабораторії ветсанекспертизи №5 ринку "Буковинський" розповідає, що вся процедура вимірювання вмісту нітратів в овочах та фруктах робиться дуже швидко – не більше двох хвилин. Рівень нітратів вимірюють спеціальним пристроєм – нітратоміром. Заміряти таким чином можна будь-яку городину: від полуниці і кавунів до картоплі, капусти, кабачків, томатів.
Пані Маргарита натирає на тертці картоплину, яку взято на ринку (так подрібнюють всі досліджувані на нітрати овочі та фрукти), потім частину м’якоті перекладає в невеличку колбочку і заливає спеціальним реактивом. Далі працює нітратомір – на електронному екрані з’являються цифри, які й означають кількість нітратів. У картоплі їх виявилося 34 мг/кг. "Ці показники порівнюються з таблицею. Для кожного овоча та фрукта свої норми. Для картоплі допустима норма – до 120", – зауважує Маргарита Ротар.
А в моркві з ринку виявилося 29,7 мг/кг при нормі до 80, в кабачку – 48 при нормі до 400, томатах – 29 при нормі до 100.
– Помідори і морква дуже чисті, навіть ранні привізні цього року були дуже чисті, – розповідає завідувач лабораторії №5 Лариса Обухова.
А перевищення норми нітратів фахівці ветсанлабораторій фіксували ще навесні, особливо в першій парниковій білій редисці (багато бракували місцевої – із Новоселицького району), в капусті.
"Тепер все чисте, кожен овоч та фрукт має свій час", – наголошує Лариса Обухова.
– Навіть якщо овочі куплені за межами ринку, але споживач хоче знати, що їсть, у лабораторіях зроблять аналіз на нітрати, – каже пані Лариса. І зауважує, що наші овочі зазвичай забрудненіші, ніж привізні, оскільки сільгоспвиробники часто не дотримуються культури використання хімікатів.
– На початку літа чернівчани часто приносили виміряти рівень нітратів у ранніх овочах, тепер звертаються менше, – каже Лариса Василівна і додає, що нітрати – це токсин, який накопичуються в організмі і за перевищення норми руйнує кишківник та печінку.
До лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку на вул. Зеленій кореспондент "МБ" вже звернулася як споживач.
– Можна у вас помідори на нітрати перевірити? – запитую жінку в білому халаті.
– Бачу помідори наші – з Романківців, – каже експерт, глянувши на пакет з овочами і додає: – Помідори дуже чисті, більше уваги треба звертати на баклажани, огірки, кавуни, дині. Але зараз всі овочі і фрукти безпечні, це з першими парниковими є проблеми. Ходімо, я вам все покажу і розповім.
Фахівець взяла з пакета один помідор (до речі, для чистоти експерименту вони куплені за межами ринку) і дуже швидко натерла на тертці. Далі вже знайома процедура – м’якоть у колбочку, реактив, нітратомір. І ось результат – неповних 10 мг/кг. "У такому разі ми пишемо менше 29мг/кг", – зауважує експерт.
Зробили аналіз і все пояснили в лабораторії безкоштовно, мовляв, це не для бізнесу, а для власної споживчої обізнаності потрібно.
Вже на виході фахівець додала:
– Але добре мийте помідори, їх кроплять і часто продавці не вичікують п’ять днів, як це потрібно, а везуть одразу продавати. За один раз людина не отруїться, але якщо санітарними нормами встановлені такі терміни, значить так повинно бути.
Марина Карасьова

Варто знати:
– Найбільше нітратів нагромаджується біля кореня.
– У листі петрушки, кропу, селери нітратів на 50-60% менше, ніж у стеблі.
– У листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж у качані.
– У шкірці кавуна нітратів у чотири-вісім разів більше, ніж у м’якоті.
– Недостиглі овочі та фрукти містять вдвічі-втричі більше нітратів, ніж достиглі.
– В огірках, динях, баклажанах, кабачках кількість нітратів збільшується від середини плоду до периферії, а найбільша концентрація біля шкірки та в самій шкірці.
– Редиску, салат, цибулю перш ніж їсти, не завадить вимочити у воді, яку потрібно кілька разів змінювати. Замочуванням можна зменшити кількість нітратів в овочах на 25-30%.

Нітрати – солі азотної кислоти, багато з яких під назвою "селітра" використовують як мінеральні добрива в сільському господарстві. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті.
21-08-2008, 11:00
Коментарів 0 Переглядів 3 586

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.