На кожен овоч і фрукт – свій час, стверджують фахівці. І якщо на весні до ранніх джерел вітамінів потрібно ставитися обережно, то тепер, коли городина достигає природно, овочі і фрукти можна купувати на ринках без остраху. Переконатися в безпеці теперішніх овочів і фруктів журналіст "МБ" вирішила сама.
Маргарита Ротар, ветсанексперт лабораторії ветсанекспертизи №5 ринку "Буковинський" розповідає, що вся процедура вимірювання вмісту нітратів в овочах та фруктах робиться дуже швидко – не більше двох хвилин. Рівень нітратів вимірюють спеціальним пристроєм – нітратоміром. Заміряти таким чином можна будь-яку городину: від полуниці і кавунів до картоплі, капусти, кабачків, томатів.
Пані Маргарита натирає на тертці картоплину, яку взято на ринку (так подрібнюють всі досліджувані на нітрати овочі та фрукти), потім частину м’якоті перекладає в невеличку колбочку і заливає спеціальним реактивом. Далі працює нітратомір – на електронному екрані з’являються цифри, які й означають кількість нітратів. У картоплі їх виявилося 34 мг/кг. "Ці показники порівнюються з таблицею. Для кожного овоча та фрукта свої норми. Для картоплі допустима норма – до 120", – зауважує Маргарита Ротар.
А в моркві з ринку виявилося 29,7 мг/кг при нормі до 80, в кабачку – 48 при нормі до 400, томатах – 29 при нормі до 100.
– Помідори і морква дуже чисті, навіть ранні привізні цього року були дуже чисті, – розповідає завідувач лабораторії №5 Лариса Обухова.
А перевищення норми нітратів фахівці ветсанлабораторій фіксували ще навесні, особливо в першій парниковій білій редисці (багато бракували місцевої – із Новоселицького району), в капусті.
"Тепер все чисте, кожен овоч та фрукт має свій час", – наголошує Лариса Обухова.
– Навіть якщо овочі куплені за межами ринку, але споживач хоче знати, що їсть, у лабораторіях зроблять аналіз на нітрати, – каже пані Лариса. І зауважує, що наші овочі зазвичай забрудненіші, ніж привізні, оскільки сільгоспвиробники часто не дотримуються культури використання хімікатів.
– На початку літа чернівчани часто приносили виміряти рівень нітратів у ранніх овочах, тепер звертаються менше, – каже Лариса Василівна і додає, що нітрати – це токсин, який накопичуються в організмі і за перевищення норми руйнує кишківник та печінку.
До лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку на вул. Зеленій кореспондент "МБ" вже звернулася як споживач.
– Можна у вас помідори на нітрати перевірити? – запитую жінку в білому халаті.
– Бачу помідори наші – з Романківців, – каже експерт, глянувши на пакет з овочами і додає: – Помідори дуже чисті, більше уваги треба звертати на баклажани, огірки, кавуни, дині. Але зараз всі овочі і фрукти безпечні, це з першими парниковими є проблеми. Ходімо, я вам все покажу і розповім.
Фахівець взяла з пакета один помідор (до речі, для чистоти експерименту вони куплені за межами ринку) і дуже швидко натерла на тертці. Далі вже знайома процедура – м’якоть у колбочку, реактив, нітратомір. І ось результат – неповних 10 мг/кг. "У такому разі ми пишемо менше 29мг/кг", – зауважує експерт.
Зробили аналіз і все пояснили в лабораторії безкоштовно, мовляв, це не для бізнесу, а для власної споживчої обізнаності потрібно.
Вже на виході фахівець додала:
– Але добре мийте помідори, їх кроплять і часто продавці не вичікують п’ять днів, як це потрібно, а везуть одразу продавати. За один раз людина не отруїться, але якщо санітарними нормами встановлені такі терміни, значить так повинно бути.
Марина Карасьова
Варто знати:
– Найбільше нітратів нагромаджується біля кореня.
– У листі петрушки, кропу, селери нітратів на 50-60% менше, ніж у стеблі.
– У листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж у качані.
– У шкірці кавуна нітратів у чотири-вісім разів більше, ніж у м’якоті.
– Недостиглі овочі та фрукти містять вдвічі-втричі більше нітратів, ніж достиглі.
– В огірках, динях, баклажанах, кабачках кількість нітратів збільшується від середини плоду до периферії, а найбільша концентрація біля шкірки та в самій шкірці.
– Редиску, салат, цибулю перш ніж їсти, не завадить вимочити у воді, яку потрібно кілька разів змінювати. Замочуванням можна зменшити кількість нітратів в овочах на 25-30%.
Нітрати – солі азотної кислоти, багато з яких під назвою "селітра" використовують як мінеральні добрива в сільському господарстві. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті.
21-08-2008, 11:00
0
3 578